Avatar uživatele
Shady

Zabíjejí slonice své mláďata i ve volné přírodě?

četl jsem případ kdy slonice udupala své mládě v zoo.nebylo to tak že vnímala život v zoo jako velmi špatný a nechtěla aby se její mládě trápilo jako ona?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? kapka, gagaga před 3813 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Neslyšela jsem o tom, že by v dnešní době byla jakákoliv zvířata v ZOO týrána. Naopak, většina z nich se i rozmnožuje, což v nevyhovujících podmínkách není obvyklé.
Jen zlomek zvířat chovaných v ZOO pochází z odchytů ve volné přírodě, je tomu spíše naopak, v ZOO odchovaná zvířata ohrožených druhů jsou v mnohých případech vysazována zpět do původního prostředí (po náležité přípravě) aby pomohla svůj druh zachránit.
Slonů je několik druhů, indický slon je v zemích původu považován téměř
za domestikanta.
Instinkty zvířat bývají v pořádku právě u zvířat, která jsou také „v pořádku“ a proto předpokládám, že popisovaná matka instinktivně rozpoznala, že je její mládě neživotaschopné a raději je sama zabila. Tak to u zvířat chodí. Zvláště slonice jsou totiž vyhlášené výborné matky, žijí v rodinách i s tzv. tetami, o mláďata se dlouho stará celá rodina.
Moje i tvoje domněnky by potvrdila nebo vyvrátila pitva mláděte, ke které jistě došlo, ale jen těžko o ní budou média informovat.
Mnohem zajímavější pro laickou veřejnost je napsat pouze, že slonice zabila vlastní mládě.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

V přírodě samice zabíjejí svá mláďata převážně tehdy, pokud mládě není životaschopné nebo je ve velmi silném ohrožení života. V zajetí se tak chovají v podobných situacích. Co se týče slonice v zoo – záleží tedy, jak dlouho byla v zoo, jestli pocházela z volné přírody nebo se sama v zajetí narodila a jaké podmínky v dané zoo byly. POkud pocházela např. z divočiny a v zoo byla jen krátce, mohla skutečně tamní situaci vnímat jako nevyhovující. Daleko čatěji se ale v zajetí něco takového stává u samic, které se narodily a dospěly v zajetí. Často tak ztrácí zvířecí přirozené instinkty a s mláďaty si nevědí rady. Nestává se to jen u slonů.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
www

Z důvodu, který uvádíš to slonice určitě neudělala.
Případ neznám, ale usuzuji, že buď byla samice z nějakého důvodu ve stresu, nemocná ap., nebo nebylo v pořádku mládě.
Totéž se ale zřídka může stát v narušené přírodě, kde sloni nemají potřebný klid, nebo není mládě dostatečně životaschopné.
Studium

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek