Avatar uživatele
JájsemRaibek

Zajímalo by mě, jak se dělá takové to „hospodské“ zelí?

Kyselé zelí, ale podobné omáčce. Jak se dělá? To je tam tolik zahuštěné vody nebo co?
Když vezmu kysané zelí v sáčku, nikdy se mi nepovede tak, jak to dělají v hospodě.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kapka před 2903 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Nevím co přesně si představuješ pod tím hospodským. U nás se dost často dělali drbáky, pečený vepřový, zelí. Drbáky se dělají částečně z rozšťouchaných brambor. Já vím, furt nikde není to zelí 😉 ale ono to souvisí 😉

Takže kysané zelí se jemně propláchne vodou (podle toho jak moc je kyselé, aby to pak nebylo příliš, jinak není nutné), pokrájí se podle potřeby (aby nebylo příliš dlouhé) a pak se nechá vařit (dusit) v troše vody kterou jsme slili z uvařených brambor. než bude zelí akorát měkké dá se osmahnout cibulka (u nás tedy na troše sádla) a když začne chytat barvu přimíchá se k ní trocha štouchaných brambor. To se pak zamíchá do toho zelí.

Takovéhle zelí (pokud zbyde po obědě) můžu pak ujídat samotné celý den 😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/hospodske-kysane-zeli-jak-na-nej

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Zřejmě máš na mysli slezské (zadělávané) zelí. Mně se to už jednou povedlo, ale zaboha si nevzpomenu jak, improvizoval jsem. Ale možná to pravé ořechové bude podle receptu báby Knězkové. Úspěch nezaručuju, vaření je velká alchymie.

Zdroj: http://www.my­taste.cz/clic­k/index/565584/r­ecepty.cz

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Radius

Jak se dělá nevím, ale my máme chatu na Křivoklátsku (okr. Rakovník) a když tam jedeme, těsně před křižovatkou slovanka (mezi obcemi Stochov a Lány, blízko jsou také obce Rynholec a Tuchlovice), je to v západní části okresu Kladno) si kupujeme jejich výborné zelné saláty, uvádím dole odkaz, mají např: Křenový, Královský (křen + červená řepa), Feferonkový, Mrkvový, Kapiový, Míchaný (křen + feferonka), Babiččin (jablko + cibule + vinný list), Koprový, Delikates (ananas + rozinky), Marinovaný (sladkokyselý), Plněné papričky zelím…atd.
Teď mají nový pálivý Kimčghi (zázvor + česnek + chilli).
To mi stačí…to jíme celá rodina, jsou to pochoutky…

Zdroj: http://krouharna-zeli.cz/

Upravil/a: Radius

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Já to dělám velmi podobně receptu v odkazu. Jen s tím rozdílem, že spolu s cibulkou osmažím i jemně nakrájenou slaninu, a při ochucování přidám i trochu cukru a pepře. Je to klasický recept z knihy „Receptury teplých pokrmů“ pro veřejné stravování.

Zdroj: http://recepty­.vareni.cz/du­sene-kysane-zeli/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Radius

Ještě bych doplnil, tady v marketu jsem teď koupil: Zelný salát s křenem (výrobce: Karel Hacmac, České Kopisty 209, Litoměřice), je dobrý, jako ten z Tuchlovic, výrobce žádnou stránku bohužel nemá a nevím, jaké druhy zelných salátů ještě vyrábí?

před 2894 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek