Avatar uživatele
hanny 2

Zajímalo by mě,jak vznikla v Německu písečná bouře?Odkud se ten písek vzal?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? nnn1, iceT, hanulka11, SomeSam, Malovranec před 4737 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Děda Louda

Říkají tomu písečná bouře, ve skutečnost se jednalo o lokální projev silných větrných proudů, které po okolních polích zvedly mračna nejen písku, ale hlavně prachu, jež způsobila snížení viditelnosti na inkriminovaném úseku silnice. Jelikož to není obvyklý jev, nikdo s tím neměl zkušenosti, ani to nikdo nepředvídal.
Podobný charakter počasí se v součesné době vyskytuje i u nás – kritické sucho a větrno.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Zřejmě od moře z pláží píší, že se to stalo v severním Německu ale vítr dovede písek zanést z pěkné dálky

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
kunnakunna

Příčinou hromadné havárie byla zřejmě neobvykle intenzivní písečná bouře. Prudký vítr trvající od rána zdvihl v písčité přímořské krajině jemný písek z polí, ještě nezarostlých vegetací, a ve vírech ho nesl přes dálnici. Viditelnost na vozovce v důsledku toho klesla pod deset metrů. Vozidla, jejichž řidiči nepřizpůsobili rychlost špatné viditelnosti, pak zřejmě narazila do těch, která rychlost snížila.

Meteorologové nepovažují větrné bouře ženoucí písek v baltském přímoří za nic mimořádného. Zaznamenali zde vichřice o rychlosti až 117 kilometrů za hodinu, dnešní měla rychlost jen do 96 kilometrů za hodinu. Zvláštní na nynější bouři je jen to, že zasáhla neobvykle hluboko do vnitrozemí, asi 20 kilometrů od pobřeží.

Páteční vichřice způsobila dopravní nehody i jinde na pobřeží Baltu, u Stresowa strhla ze silnice auto s přívěsem a dva lidé se zranili. V řadě míst byly na silnicích vyvrácené stromy, na ostrově Usedom padlý strom přerušil vedení vysokého napětí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek