Avatar uživatele
EDA

Zajímá mě Váš názor na pořízení měřáku na radiátory v bytech.

Zajímá mě Váš názor na pořízení měřáku na radiátory v bytech. Někteří vlastníci remcají..Dojde opravdu k úspoře pro vlastníka bytu? Jsme vlastníci cihlového domu z 50.tých let s 13ti byty.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dudu, Jose1f před 4403 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
NiCMOCBOY

Já nechápu, jak to ještě někde nemají – spotřebované teplo se férově rozpočítá (např. když v jednom pokoji netopím, tak proč platit stejně jako soused, který má přetopeno).
Instalací měřičů určitě dojde k úspoře, která se promítne za celkové vyúčtoování a následné rozpočítání na jednotlivé jednotky. Lidi si totiž rozmyslí jak topit.
Určitě lepší jsou digitální než kapalinové.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Už ti odpověděl NICMOCBOY, takže jen věcné doplnění:

  1. Nejde ani tak o názor, jako o strohá fakta a ta ti již předřečník převážně uvedl.
  2. Dávají se pouze u ÚT (u etážových topení by ztrácela smysl) a jedná se o tzv. poměrová měřidla, čili se neplatí přesné spotřebované teplo, ale příslušný podíl z fakturace za celý dům.
  3. Remcajícím namítni, že ti, co šetří naopak doplácejí, takže tímto důvody k remcání rázně skončí. (Zvláště markantní je to u lidí, kteří třeba i dlouhodobě bývají mimo byt (ať už služebně nebo senioři u rodin dětí) a v této době mají na sporo jen temperování.
  4. I tento způsob není zcela objektivní, protože rakouské předpisy např. zohledňují větší tepelné ztráty štítových bytů, kde vycházejí z celkem logické premisy, že každý má právo na pokojovou teplotu dle norem, bez ohledu na znevýhodnění stavební dislokace (přízemí, podkrovní byty a štítové)
  5. Též bych preferoval digitální, protože odpařovací se někteří šikulové pokoušejí ošálit, že je přikrývají mokrými hadry a další finty.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Dosti závažný problém vzniká u vnitřních bytů tehdy, pokud je některý z nich temperován příliš úsporně nebo na nezámrznou teplotu. Příčky mezi byty a místnostmi nejsou totiž patřičně tepelně izolovány, takže stěna od vedlejšího bytu se prochladí a sousedé protápějí mnohem více, než v optimalizovaném režimu. Měli jsme případ, kdy se takto podchlazená stěna sousedům až opocovala.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jose1f

Ze zkušenosti našeho domu vím, že zavádět jenom měřáky na radiátory, to nestačí. Skutečnou úsporu tepla bez ztráty komfortu přinesou pouze termoregulační ventily na radiátory. Měřáky potom slouží jako zlý policajt, který nutí lidi šetřit s teplem.
Pro pochopení vysvětlím, jak to funguje.
Termoregulační ventil automaticky přivírá nebo otvírá ventil na radiátoru podle teploty v místnosti. Když například vysvitne sluníčko, termoregulační ventil automaticky přivře topení a šetří se placené teplo. Když se venku ochladí, termoregulační ventil topení zase víc otevře. To se děje automaticky, takže se opravdu šetří.
Měřák působí tak, že počítá „jednotky“ (nikoliv GJ) spotřebovaného placeného tepla v bytě. Podle těchto jednotek a různých dalších koeficientů (jak o nich píše dr.Axl) se rozpočítá, jaký podíl z faktury za teplo pro dům připadne na váš byt. Protože teplo je potvůrka těžko polapitelná a měřitelná, ani rozpočítávání podle „jednotek“ není spravedlivé. Proto se částka v celkové faktuře za teplo rozdělí (podle dohody a zákona) např. na dvě poloviny. První polovina se potom rozdělí na byty podle m2, druhá polovina se rozdělí podle počtu protopených „jednotek.“
Zavedením termoregulačních ventilů se vaše soustava rariátorů stane dynamickým systémem (=automaticky se v různých bytech pořád přivírá nebo otvírá topení). Proto je dobré konzultovat vyvážení tohoto systému s firmou, která termoregulační ventily dodává.
Co se stane, až toto uděláte? Celkově uspoříte, u nás to bylo cca 20 % za teplo. Zároveň někteří lidé začnou nepřiměřeně šetřit, t.j. málo topit a málo větrat. Až si pořídíte plastová okna, dojde k další výrazné úspoře tepla, ale v exponovaných bytech se objeví plíseň. Lidé s plísní v bytech budou chtít zateplovat, aby se plísně zbavily. Z toho plyne, že se jedná o problém, který nelze řešit narychlo bez rozmyšlení. Je to vysoce kvalifikovaný problém.
Závěrem bych chtěl říci, že bez měřáků se dnes a zejména v budoucnu neobejdete.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

Dcera tyto měřáky má v bytě a je to spravedlivé, proč by měla platit to co neprotopí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek