Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zanesené turbodmychadlo

Ave rádci,

Mám na autě nejspíš zanesené turbodmychadlo, táhne dobře ale jakmile tomu v kopci na 4 stupen šlápnu, nebo i na 5 stupen jedu víc jak cca 130 tak se to přepne do nouzáku turbo vypne a auto se táhne jak šnek, musím tedy vypnout a znovu nastartovat a zase to letí. Taky při přidání plynu a následné ubrání turbo jako když škytne. Díval jsem se že turba čistí za cca 3500kč, kamarád mi doporučil, že než se vydám do servisu na vyčištění turba mám natankovat do skoro prázdné nádrže např 6L Nafty, a 1L benzínu. Že se to tím benzínem může taky slušně pročistit. Taky jsem se díval že se prodává spousta sprejů za par korun které turbo vyčistí těm ale nevěřím už vůbec.
Jaký nato máte názor? Motor je 1.9TDI/81KW.

Předmět Autor Datum
Inu, nafta patri do kamen. Zlaty benzinaky.
pospa65 05.11.2013 20:38
pospa65
no já na naftu nedám dopustit, turbo má nalítáno 320tisic, tak je třeba za tu dobu pročistit trubky…
Pepas 05.11.2013 21:01
Pepas
Mě se zaneslo turbo a filtr pevných částic na Oktávě asi po kvalitní naftě z Tesca, vyčistil jsem to…
yas 06.11.2013 06:08
yas
Já jsem to nejspíš zanesl tím že jsem dal mnohem více aditiva do nafty než normálně.
Pepas 06.11.2013 10:52
Pepas
Nevím,kolik má to turbo nalítaný,ale jako technik bych se prvně podíval na celkovou diagnostiku. To,…
E250TD 06.11.2013 14:20
E250TD
dnes jsem natankoval trochu benzínu tak uvidím zatím žádná změna, turbo má nalítáno 320tisíc. Třeba…
Pepas 06.11.2013 15:46
Pepas
To mi připomnělo kolegův případ, kdy auto vůbec nechtělo táhnout. Jeden servisák rozdělal půl motoru…
Prasak 06.11.2013 15:47
Prasak
a to mu netáhlo celou dobu? Mě to jede jako střela ale jak říkám větší kopec, 4-5 rych. stupen plyn…
Pepas 06.11.2013 16:40
Pepas
A diagnostika kdekoli v servise za pár korun říká co??? Váha vzduchu čistá?Pokud to dává hodně nafty…
iconek 06.11.2013 22:03
iconek
Zatím jsem na diagnostice nebyl, zajedu tam nejspíš zítra. Kontroloval jsem hadičky a jedna velká tr…
Pepas 06.11.2013 22:13
Pepas
Tu hadici určitě dotáhni.A dříve než to uděláš tak je obě z turba sundej a pečlivě zkontroluj, zda n…
iconek 07.11.2013 10:44
iconek
Ty tenké hadičky jsem dnes kontroloval a vypadají že už to mají taky zasebou jsou steřelé a ta tkani…
Pepas 07.11.2013 12:57
Pepas
Takže když jsem se pustil do výměny těch hadiček tak hned na začátku jsem našel jednu hadičku odpoje…
Pepas 08.11.2013 15:52
Pepas
Klasika u Tdi.Ty hadičky jsou průser.Jsem rád, že jsme ti tady pomohli.:-) poslední
iconek 08.11.2013 21:40
iconek

To mi připomnělo kolegův případ, kdy auto vůbec nechtělo táhnout. Jeden servisák rozdělal půl motoru, repasoval turbo a na nic nepřišel. V jiným servise se borec zamyslel nad tím, co všechno už bylo uděláno a pak šel skoro na jistotu - zanesený sítko na naftu v nádrži. Může to být i tvůj případ.

a to mu netáhlo celou dobu? Mě to jede jako střela ale jak říkám větší kopec, 4-5 rych. stupen plyn na podlahu 2500-3000ot. a turbo se vypne. Do té doby jede velice dobře. Ted je strach předjíždět nikdy člověk neví kdy to vypne :( třeba na dvojku můžu až k červeným otáčkám a nevypne se, prostě jak je větší námaha pro to auto tak to dělá bordel.

A diagnostika kdekoli v servise za pár korun říká co???
Váha vzduchu čistá?Pokud to dává hodně nafty a málo vzduchu...........lambda sonda to odstaví do nouzáku.Pokud to chvilku táhne dobře, pak se to hodí do nouzáku a po nastartování to zase jede dobře, turbo bych asi vynechal.Pokud by bylo špatné, nejelo by to vůbec.
Ještě bych kouknul na veškeré podtlakové hadičky okolo turba a EGR ventilu.Sebemenší netěsnost dělá problémy.
O jaké auto se jedná?a který rok?

Zatím jsem na diagnostice nebyl, zajedu tam nejspíš zítra. Kontroloval jsem hadičky a jedna velká trubice co vede do turba tam tak volně klimbá nevím zda to tak má být nebo né, nerozumím tomu. Jedná se o Seat Toledo 1.9TDI/81KW r.v 97.
Právě že i zvuk turba není už uplně zdravý, jde slyšet hodně proudění vzduchu takové pískání a občas takové pšiknutí :)
Uvidím, každopádně jsem ujel dnes na ten benzín kolem 100km a beze změny. Po diagnostice budu chytřejší doufám že mi neřeknou že je potřeba nové turbo :(

Tu hadici určitě dotáhni.A dříve než to uděláš tak je obě z turba sundej a pečlivě zkontroluj, zda nemají někde prasklinu.Dále zkontroluj (nejlépa hned vyměň) i tu tenkou, co ti vede k podtlakové regulaci obtoku turba.Je to takový kulatý nesmysl na turbu a vede od něj tyčinka do turba.Ta hadička vede k elm.ventilu poblíž palivového filtru..Ten reguluje maximální tlak turba.Pokud funguje dobře tak jakmile se dosáhne nejvíce možného tlaku turbíny, ventil otevře obtok vzduchu v turbu.pokud nefunguje jak má a tlak turba přesáhne bezpečnou hranici pro motor, snímač tlaku turba odstaví motor do nouzového režimu.
Ty tenké hadičky bývají opletené tkaninou a špatně se na nich nějaká netěsnost hledá.Pokud nějaká hadička přisává vzduch, regulace obtoku nefunguje správně a opět zasáhne čidlo tlaku turba.
Žádný benzín tam nelej, tyhle kutilské rady jsou k ničemu.To je pak opravdu zdrávo to turbo oddělat z důvodu vysokých teplot výfukových plynů.Máš nafťáka, tak tam lej jen naftu.

Ty tenké hadičky jsem dnes kontroloval a vypadají že už to mají taky zasebou jsou steřelé a ta tkanina v hodně místech je uplně pryč. Stojí pár korun tak nakoupím nějakej ten metr a vyměním je všechny. Diagnostiku mám domluvenou na zítra, dnes vyměním ty hadičky.

Takže když jsem se pustil do výměny těch hadiček tak hned na začátku jsem našel jednu hadičku odpojenou, konec byl hodně steřelý a už tam nedržela. Stačilo jí tam nasunout a už je všechno zase v pohodě, ale i tak jsem všechny hadičky vyměnil. Takže super náklady na opravu zanedbatelné :)) Bál jsem se nového turba :X

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru