Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení USB do front panelu

Nebude to taková sranda jak to vypadá. Jedná se o tuto desku - http://support.packardbell.com/uk/item/index.php?i= spec_mexiconf4&ppn=PB74300101
vzhledem k tomu že je to komplexní řešení (celý počítač v jednom) nenašel jsem manual jaký má normální deska. Další problém je že ta deska má jen osm pinů a já netuším kterou stranou to tam dát. Prakticky to vypadá 2 x 4 piny a na místě devátého a desátého pinu je tam jen červené mínus a modré plus. A teď na kterou stranu dát VCC? Aby to byl ten starší způsob zapojení, mi ta deska připadá docela nová, nějak nevím co s tím. Setkali jste se s něčím podobným?

Předmět Autor Datum
USB piny su pre jeden konektor vzdy v jednej rade a v rovnakom poradi: Vcc(cerveny), data-, data+, G…
MM.. 20.06.2008 20:29
MM..
Tato deska i když je od Gigabyte je jiná. Gigabyte se k ní ani nehlásí (nemůže hlásit ?). Přesný náz…
zdenekhribek 20.06.2008 20:52
zdenekhribek
Co ti nesedi??? Co by bolo naopak??? Sada Vcc, D-, D+, Gnd pre jeden USB konektor je vzdy v jednej r…
MM.. 20.06.2008 20:59
MM..
To jsem tu jednu řadu špatně pochopil. Myslel jsem vedle sebe - že vcc1 je vedle vcc2 usb-1 vedle us…
zdenekhribek 20.06.2008 21:25
zdenekhribek
Boli aj dosky ktore to mali oproti sebe. Nechapem ze ake tam mas nakreslene "+" a "-", ale ja by som…
MM.. 20.06.2008 21:29
MM..
tak som si stiahol aj navod k tej doske a tam to je takto Vcc D- D+ Gnd Vcc D- D+ Gnd t.j. obe "Vcc…
MM.. 20.06.2008 21:21
MM..
Foťák zabavili děti, ale dá se to jednoduše popsat- když se deska zorientuje tak aby ty usb- front b…
zdenekhribek 20.06.2008 21:51
zdenekhribek
...co je vcc a co zem (to poslední jsem napsal blbě)
zdenekhribek 20.06.2008 21:54
zdenekhribek
Zem dosky je vsade na vsetkych konektoroch. Obal konektoru myslim to kovove leskle co je okolo konek…
MM.. 20.06.2008 22:09
MM..
jsem já to tupec - obal konektoru, vždyť je to úplně jasny
zdenekhribek 20.06.2008 22:40
zdenekhribek
ten poslední příspěvek budu nějakou dobu studovat než to plně pochopím, ale vynasnažím se. Ale podař…
zdenekhribek 20.06.2008 22:37
zdenekhribek
Lol, tak to je hodne divne, modre plus a cervene minus :-) Na tej doske je naopak asi vsetko :-D Je…
MM.. 20.06.2008 22:53
MM..
Ta rada s tím měřením se ukázala jako klíčová. Než jsem zjistil že měřící přístroj má špatný kontakt…
zdenekhribek 20.06.2008 23:36
zdenekhribek
Ano to s tym zrkadlovym zapojenim sa pouzivalo kedysi davnejsie (resp. jeden vyrobca to mal tak, dru…
MM.. 20.06.2008 23:59
MM..
Netuším jestli toto ještě někdo bude číst ale je to tak kuriózní , že to prostě musím napsat. Tu des… poslední
zdenekhribek 21.06.2008 14:21
zdenekhribek

USB piny su pre jeden konektor vzdy v jednej rade a v rovnakom poradi: Vcc(cerveny), data-, data+, GND(cierny alebo modry). Druhy konektor je druha rada a moze byt zoradeny presne naopak.
Tak to zapoj tak aby pri tom cervenom + bol cerveny drat a pri tom modrom minus bol cierny/modry drat

Inac mas tam asi dosku gigabyte GA-8I945PM (oznacenia GA-cosi su oznacenia gigabyte), tu mas k nej manual http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/Manu al_Model.aspx?ProductID=1907
a pozri si aky ma USB konektor pinout.

Tato deska i když je od Gigabyte je jiná. Gigabyte se k ní ani nehlásí (nemůže hlásit ?). Přesný název GA8I945PM-RH Stáhnul jsem si ten manuál a tam je USB devíti pinovy bez plusu a mínusů.
Pokud bych je zapojil podle těch barev popřel bych to co píšeš o řádek výš - nebylo by to v jedné řadě ale naopak. Není to lehky.

Co ti nesedi??? Co by bolo naopak???
Sada Vcc, D-, D+, Gnd pre jeden USB konektor je vzdy v jednej rade (4piny v jednej rade) nikdy to nie je cik-cak. Na kazdej doske je pouzitych len 8pinov (2USB konektory = 2 rady po 4 piny)
http://pinouts.ru/Motherboard/usb_internal_pinout.s html, piny 9 a 10 su nepouzite.
na tom linku ale je Vcc oboch rad na jednej strane, ale u teba to asi bude takto:
"cervene +" Vcc D- D+ Gnd
"modre -" Gnd D+ D- Vcc
a stavim sa o pivo ze je to presne tak isto popisane aj v manuali od tej dosky gigabyte. Je to IMHO presne ta ista doska, ze tam je napajkovany o jeden nevyuzity pin viac je nepodstatne.

Je ten konektor na ktory sa pozeras urcite oznaceny USB?
Ak je oznaceny "1394" alebo firewire tak tam USB nestrkaj !

P.S. stale nechapem ze jaky s tym mas problem

To jsem tu jednu řadu špatně pochopil. Myslel jsem vedle sebe - že vcc1 je vedle vcc2 usb-1 vedle usb-2 atd. Ostatně tak je to i v tom manuálu. Ale i v manuálech jiných desek. Podle toho devátýho pinu jsem dokázal určit kde je gnd (vedle něj) a kde vcc.
To co říkáš o těch barevných značkách zní velmi logicky, ale já mám dost silně zafixovany že to má být vedle sebe proto se s tím nějak nemohu srovnat.

Chápu že mé předchozí příspěvky mohou působit všelijak ale splést si USB s IEEE1394 - ve všech manuálech je zdůrazněné varování s mnoha vykřičníky, na to si určitě dávám pozor.

tak som si stiahol aj navod k tej doske a tam to je takto
Vcc D- D+ Gnd
Vcc D- D+ Gnd

t.j. obe "Vcc" su na jednej strane. Kde presne su u teba tie znaky + a -? Nemozes to sfotit a dat na www.imageshack.us a dat sem link na ten obrazok?
Najlepsie urobis ak zoberes ohmmeter a zmeras si ze na ktorej strane je Gnd (zem) na kazdej rade. Medzi "Gnd" pinom a zemou dosky (napr. obal ostatnych USB konektorov co idu z dosky) musi byt 0 ohmov

P.S. bavime sa dufam o tom 2x5 konektore ktory je najblizsie k baterke resp. k SATA portom...

Foťák zabavili děti, ale dá se to jednoduše popsat- když se deska zorientuje tak aby ty usb- front byly dole je zleva těch 2x4 pinů, vpravo dole červené mínus a v pravo nahoře modré plus. Jinak když si najedeš na ten můj odkaz na tu desku na ten malý obrázek myší - trochu se zvětší a vlevo jsou vidět ta žlutá USB (deska je zorientovaná jinak).
Ano vedle toho usb jsou sata a pak baterka (trochu víc nahoru).
To měření mě taky napadlo, problém bude, že netuším kde je zem desky - "obal ostatných usb konektorov co idu z dosky" - to opravdu nechápu - ty zadní usb pod PS2 (jak se tam dostanu?) nebo ty druhy do front panelu (tam zas nevím co je plus a minus).

Zem dosky je vsade na vsetkych konektoroch. Obal konektoru myslim to kovove leskle co je okolo konektorov (paralelny port, seriovy port, PS2, atd) ktore idu zo zakl.dosky, okolo nich je kovovy plech, tak na nom. Alebo este lepsie - ak mas do zakl.dosky strceny konektor zdroja, tak zem je aj cierny drat na konektoroch ktore idu zo zdroja (napr. napajacie konektory pre HDD, na nich cierny drat).
Zem je pin "GND", cierny drat na USB kabliku. Cierny drat USB kabliku das na piny ktore maju 0 ohmov na zem.
Pri merani Vcc oproti zemi budes tiez vidiet nejaku hodnotu odporu (napr. 100 ohm alebo 1kilo zavisi od meraku), ale nebude nula. Nula oproti zemi bude len pre piny GND.

... alebo to zapni a meraj polaritu napatia medzi krajnymi pnmi v kazdej 4pinovej rade (na ktorom konci je plus, to je Vcc) ale to neodporucam lebo ked sa tam budes sprtat pri zapnutom PC tak je riziko ze nieco skratujes a odpalis. Odporucam merat odpor a pri uplne vypnutom PC (uplne vypnut z 230V)

P.S. ak mas kabel z kejsu vkuse 2rady a ak jedna rada bude naopak, tak musis kontakty tej rady vybrat (predtym si zapis v akom poradi boli farby), daju sa vytiahnut ked vsunies ihlu alebo spendlik medzi zarazku kontaktu a umelohmotny obal, a potom kontakty vsunies do tej umelej hmoty v opacnom poradi.

Ta rada s tím měřením se ukázala jako klíčová. Než jsem zjistil že měřící přístroj má špatný kontakt (děti si hrály)a musí se přidržovat to vypadalo velmi divně. Pak už bylo snadny zjistit nulový odpor je v pravo (vedle toho plusu a mínusu a tedy je to jako v tom manuálu. Ještě, že jsi mi radil měřit odpor tak nějak jsem předpokládal že to bude napětí (vcc- napětí gnd- ne). Velmi rád se něčemu přiučím.
Ten názor že jednotlivy části (vcc... ) nejsou vedle sebe není to náhodou to starší zapojení USB? Vím že to bylo dřív u starších desek tedˇse mi vybavuje jmenovalo se to zrcadlové zapojení?

Vím že to nebylo lehky a trvalo to nějaký čas než jsme se stali kompaktibilními a porozuměli si. Ale hlavní je že se všechno vyřešilo. Děkuji za tvou trpělivost !!!

Ano to s tym zrkadlovym zapojenim sa pouzivalo kedysi davnejsie (resp. jeden vyrobca to mal tak, druhy vyrobca to mal inac, ako ich zrovna napadlo, dnes uz to zvykne byt vsade rovnake).

Odpor som pisal merat pri vypnutom PC (aby si zistil ktore piny su vodivo spojene (0 ohmov) na zem). Da sa aj merat napatie ale to pri zapnutom PC, ale to som pisal ze radsej neodporucam, moc riskantne sa sprtat s vodivymi tyckami v zapnutom PC, nieco sa moze skratovat a odpalit.

Predpokladal som ze to bude tak ako v gigabyte navode, to modre a cervene plus minus asi je len pre nejaky ich kejs, kde na konektore su mozno podobne farby, a nema to nic spolocne so zapojenim pinov, ale je to od nich dost debilne oznacene, to mas pravdu ze to cloveka zmetie.

Netuším jestli toto ještě někdo bude číst ale je to tak kuriózní , že to prostě musím napsat.
Tu desku jsem zkoušel po špatných zkušenostech z dřívějška hned po zakoupení nainstalování OS.
Dnes ráno jsem to zkusil znova a BSOD hend na začátku .... Tak jsem jsem si říkal že cely to trápení s USB je na nic. Ale náhodou jsem si všiml, že ten packard bell tam používá dvě desky a když jsem tak smutně brouzdal po těch jejich materiálech všiml jsem jsem si, že jsou tam nějaké jiné biosy než jsme se bavili s prodejcem. Znovu jsem se podíval na tu aukci kde jsem ji koupil a byl tam odkaz na tu druhou (skoro stejnou) desku. Přehrál jsem bios a všechno běželo parádně. I když jsem v to už nedoufal.
Někdy pomůže i náhoda..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru