Předmět Autor Datum
Je nutné mít vadasku a zjistit, kde je fáze.Vpravo, kde je vodič PE (zž),N (m) a L (černý) vyzkoušet…
Kvido 03.12.2013 21:56
Kvido
Přidávám obrázek vypínače,je tam jeden hnědý a 2x černý... Chci se zeptat N připojím přímo k ke šrou…
jakubkam6 03.12.2013 22:05
jakubkam6
Pole toho fota, které jste poslal, tam bylo původně řazení č 5, tz. dvojitý vypínač.Potom by měl jed…
Kvido 03.12.2013 22:22
Kvido
Tak vyzkoušel jste to, jak jsem psal?Půjčte si tu vadasku a sdělte, kde je napětí a jestli chcete po…
Kvido 04.12.2013 16:54
Kvido
Chcem sa spitat a ma este starsie kable modry cierny a svetlo zeleny?Jak sa tam napaja vypinac
Kubisi 07.09.2015 16:45
Kubisi
Coze? poslední
blue5 07.09.2015 17:37
blue5
Tipoval bych to, ale bez záruky, protože to z obrázků není poznat, že je to uděláno tak, aby se ušet…
Zerozero 03.12.2013 22:28
Zerozero
Pokud to nebude fungovat bude třeba zjistit kam co vede. Já bych tímhle začal - vypnout všechny poj…
Yarda 04.12.2013 10:07
Yarda
Kolko tam mate vypinacov pre tu miestnost? Vies jak to bolo zapojene predtym? Neni v miestnosti este…
MM.. 04.12.2013 16:38
MM..
Ať nezakládám nový topic: prosím o radu: ze stropu vedou černý a modrý vodič (měď) a chci zapojit n…
TK21 11.11.2014 13:28
TK21
Dělat jako že ho nevidím.
jirka44 11.11.2014 13:53
jirka44
1) Dělat slepýho při zapojování ochranného vodiče je velmi blbá rada. Potíž (a zároveň přednost) int…
mirektatra 11.11.2014 14:48
mirektatra
Ještě tu mám tento lustr, to je stejný případ? [img]http://www.jpeg.cz/images/2014/11/11/u6fYG.th .…
Jarek23 11.11.2014 18:01
Jarek23
To kto preboha tam zapajal ten zeleny drat a kam vedie? Zapoj luster tak aby nic neslo na kostru, a…
MM.. 11.11.2014 22:34
MM..
Je to nejspíš výrobek z rozvojové země, kde si přílič nedělají starosti s životem a zdravím lidí. Ze…
mirektatra 12.11.2014 10:39
mirektatra
Ok ale tam vedie este dalsi biely drat kamsi do svietidla, verim ze to je PE, ale ten biely kabel (3…
MM.. 12.11.2014 10:59
MM..
Ano, i tento lustr má kovové díly přístupné dotyku a nechráněné zesílenou izolací. Proto je nutné je…
mirektatra 12.11.2014 10:34
mirektatra

Je nutné mít vadasku a zjistit, kde je fáze.Vpravo, kde je vodič PE (zž),N (m) a L (černý) vyzkoušet, zdali je fáze opravdu ten černý, pokud ano, tak zapojit modrý(N) vodič na modrý a černý(L) na hnědý.Zelenožlutý nemusíte zapojovat, protože máte lustr stř. ochrany 2, tedy dvojí izolace(není zde kovová část, kam se zapojuje zž. vodič (PE). Ten druhý vývod mne dost mate a je třeba vyzkoušet, zdali je na některém vodiči napětí.Pokud ne, napadá mne jen nesmyslně paralelní připojení dalších svítidel.Pokud jde do jednoho fáze, nejspíš půjde o vodič od sériového zapojení vypínačů.Na to, ale abych mohl lépe odpovědět jste napsal málo informací-tz. Předtím tam byl jaký lustr a jak byl zapojen?Je tam pouze jednopólový vypínač(řazení 1) nebo dvojitý (řazení 5)? Jsou v místnost další svítidla bez vypínačů? Pokud na svazku,kde je 2x černý vodič a jednou hnědý zjistíte napětí, přenechte práci opravdu elektrikáři, není to legrace a setkal jsem se již s opravdu "uměleckým" zapojením.Takže bez vadasky ani ránu a opravdu dávat pozor.Pokud nemáte žádné zkušenost, nechte to na elektrikáři.Případně sdělte další informace.Ať se vám daří a znovu připomínám opatrnost

Pole toho fota, které jste poslal, tam bylo původně řazení č 5, tz. dvojitý vypínač.Potom by měl jeden vodič z druhého kabelu (2x č a hnědý) měla být fáze a ostatní by neměly být zapojené.Ale jak jsem řekl, je nutné to vyzkoušet vadaskou.Tohle bych vám neměl radit, ale dobře... Zapojte modrý na modrý (tz. N na N) a čený na hnědý (L na L), PE (zž.) nezapojujte. Ten druhý vodič (2x č. a hnědý) jednotlivě zaizolujte (řáně) nebo na ně nasaďte jednotlivě Wago svorky a a schovejte pod lustr (tedy pokud se vejdou).Samozřejmě si vypněte příslušný jistič! Lustr by měl svítit bez nějakého dalšího rizika.Ale toto je opravdu nouzová pomoc, měl byste postupovat s vadaskou, jak jsem psal v úvodu!

Tipoval bych to, ale bez záruky, protože to z obrázků není poznat, že
je to uděláno tak, aby se ušetřila krabička.
Tedy že kabel v pravo, je přívod "natvrdo", tedy ochranný vodič, pracovní nula a fáze. Kabel vlevo vede k vypínači.
Zkus zapojit modrý z pravého kabelu na modrý lustru. Zelenožlutý, pokud na něj není v lustru svorka nezapojuj.
Černý z pravého kabelu spoj s hnědým v levém kabelu.
Černý z levého kabelu na fázi lustru. Zkus zapnout vypínač.
Pokud světlo nesvítí, tak jako fázi použij druhý černý z levého kabelu.
Pokud to nebude fungovat bude třeba zjistit kam co vede.

Pokud to nebude fungovat bude třeba zjistit kam co vede.

Já bych tímhle začal - vypnout všechny pojistky, pořídit si na to nějaký dlouhý měřicí kabel, ohmmetr nebo aspoň žárovičku s baterkou. Podle stručného popisu bych si tipnul, že je to někde v pokoji, instalace připravená pro dva lustry. Kam vede ten kabel co nevede k vypínači? Které prase tam ty kabely natahovalo a kdy asi se ta elektroinstalace rekonstruovala?

1) Dělat slepýho při zapojování ochranného vodiče je velmi blbá rada. Potíž (a zároveň přednost) internetu je ta, že si tam může každý psát, co chce - na co má i nemá.
2) Pokud je opravdu vývod proveden tak, jak popisujete, je nemožné na něj BEZPEČNĚ lustr s ochranou nulováním zapojit (elektrikář byl blb!). Takový vývod je určen pro svítidla se zvýšenou izolací - tedy bez nutnosti ochrany nulováním (nově "samočinným odpojením od zdroje"), například "kopyto".
3) Co s tím? Pokud je možnost (trubkované rozvody), doplňte zelenožlutý vodič. Pokud ne, použijte svítidlo bez nutnosti ochrany nulováním - tedy z izolantu, nebo se zvýšenou izolací, nebo svítidlo s napájením bezpečným napětím. Zdroj bezpečného napětí bude buď ve svítidle, nebo někde v jiném příhodném místě v elektroinstalaci.
4) Už se zde řešilo, že na podobně vypadajícím světelném vývodu nově instalovaný lustr nefungoval (majitel po hloupé radě také ignoroval ochranný zelenožlutý vodič). Po mnohých dotazech a návodech se zjistilo, že tento vývod je napájen z bezpečnostního trafa a je určen pro 12V halogenové bodovky a proto v něm žárovky na 230V nesvítily. Pak jsou Vámi uvedené barvy akceptovatelné. Prověřte to voltmetrem.

To kto preboha tam zapajal ten zeleny drat a kam vedie?

Zapoj luster tak aby nic neslo na kostru, a modli sa 1x za tyzden nech sa nepredere izolacia o kostru. Alebo zavolaj si elektrikara aby zapojil spravne nulak aj na obal (kovovu konstrukciu) lustra, ja si ale myslim ze je lepsie nezapajat obal na nic ak nemas ochranny vodic. Ze to je proti predpisom je mi jasne.

Je to nejspíš výrobek z rozvojové země, kde si přílič nedělají starosti s životem a zdravím lidí. Zelený vodič vede ke kovové upevňovací základně. Prostřední vodič v průhledné izolaci je označen PE (návlečka není na fotce dobře vidět) a vede na kostru blízko objímky, když mezi základnou a objímkou je třeba ozdobný řetízek...

Ok ale tam vedie este dalsi biely drat kamsi do svietidla, verim ze to je PE, ale ten biely kabel (3x biely a kazdy je nieco ine) to je fakt sado-maso.
Nech zapoji krajne (hnedy na L a modry na N) a nesere sa s tym, potom luster zasadne nechytat ked je zapnuty, moze napisat na luster warning v 5jazykoch :) P.S> samozrejme to nebude podla predpisov (milion ludi to ale takto zapojilo a predpisy ich moc neseru, az kym to niekoho nezabije)

Ano, i tento lustr má kovové díly přístupné dotyku a nechráněné zesílenou izolací. Proto je nutné jej chránit nulováním - tedy připojením ochranného vodiče (kablík ochrany je označen převlečkou "PE"). I tento lustr není určen k použití v instalaci, kterou máte / jste popisoval v úvodu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru