Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zasekání krabiček pod omítku

Zdravím vás, potřeboval bych radu. Budu dělat v jedné místnosti nové omítky, a rozhodl jsem se že zasekám zásuvky a rozvodové krabičky do zdi. Oškrabání staré omítky a zasekání kabelů a krabiček bych chtěl udělat sám, na natažení omítky si někoho pozvu. Jde mi o to zda ty krabičky pod omítku například tyto: http://www.elkab.cz/products/krabice-pod-omitku-kp -68/ mám zasádrovat do úrovně panelu, s tím že se kraje překryjí omítkou, takže krabička bude jakoby trochu "utopená", nebo zda ji mám nechat trošku povytaženou, tak aby se natáhla umítka kolem ní a ona byla zároveň s omítkou. Doufám že sem to napsal srozumitelně. Díky za případné rady

Předmět Autor Datum
Ideální je, aby krabička byla v naprosto stejné úrovni, jako okolní omítka. To se ale lehce řekne a…
mirektatra 26.08.2013 00:34
mirektatra
Utopení nevadí, resp. lze řešit systémově a čistě a narozdíl od "vyčuhování" na to výrobci myslí. P…
Moas 26.08.2013 07:36
Moas
Jestli jsem to dobře pochopil tak omítkou je myšlen štuk? Pokud tomu tak je, tak zasádrujte krabičky…
Fortys 26.08.2013 08:15
Fortys
Jedná se jen o štuk, takže to zarovnám s panelem. Díky za rady. poslední
CrasherKill 26.08.2013 20:19
CrasherKill

Ideální je, aby krabička byla v naprosto stejné úrovni, jako okolní omítka. To se ale lehce řekne a těžko odhadne. Větší problém je, pokud krabička o nějaký milimetr vystupuje nad omítku, než pokud je o nějaký milimetr "utopená" pod omítku. Čím více je krabice pod úrovní omítky, tím méně jsou pevné přístroje, do krabice osazené.
Ještě připomínka - použijte co nejhlubší krabice - lépe se instalují přístroje. Vodiče, jejich typ, barevné provedení i průřezy, konzultujte s elektrikářem - prodejci nebývají odborníci (dle § ...:-/).

Utopení nevadí, resp. lze řešit systémově a čistě a narozdíl od "vyčuhování" na to výrobci myslí.

Použijí se nástavné rámečky: http://www.shopelektro.cz/ulozny-material/krabice/ prislusenstvi-pro-krabice/kopos-nr-68-10-nastavny- ramecek

Pokud není současná zeď ideálně rovná a tloušťka omítky se bude lišit (třebas jen i o milimetry), tak nehrozí, že by se povedlo usadit krabičku tak, aby byla zarovnaná.

Jestli jsem to dobře pochopil tak omítkou je myšlen štuk? Pokud tomu tak je, tak zasádrujte krabičky klidně zároveň s panelem. 1-3mm štuku nehrají roli. Pokud se jedná o klasickou omítku(jádro + štuk)o síle řádově centimetrů, tak tam bych rovnal krabice až podle platlí tj. natáhnout a zasádrovat kabely do zdí pak udělat nebo nechat udělat zedníka platle do kterých se bude strhávat omítka pak teprve podle nich rovnat krabice a nakonec omítka. Takhle jsem to alespoň dělal já a všechny krabice seděly jak prdel na hrnec.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru