Avatar uživatele
Andy.vlk

Zatmění měsíce…

Možná tahle otázka bude znít blbě ale když sem se s očekáváním koukla z okna abych viděla zatmění měsíce na místo kde by měl měsíc být žádný měsíc tam nebyl. Tak sem si řekla že je zataženo a že počkam až se vyjasní, ale ten měsíc tam pořád neni a obloha je skoro bez mráčku. Při zatmění měsíce by měsíc jak se domnívám neměl zmizet ne? Měl by jakoby zežloutnout nebo tak. Jelikož to zatmění chci vážně vidět tak se zkrátka ptám tady.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? anonym, anonym, Pecudka, Deli, anonym před 4695 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Děda Louda

Podrž na uzdě svou nedočkavost, ještě je moc brzo. Měsíc vyjde ve 21:02 nedlouho před úplnou fází, která začíná ve 21:23 a končí ve 23:03.
Potemnělý úplněk bude možné nejdřív nalézt velmi nízko, necelé dva stupně nad obzorem. Při začátku úkazu bude ještě světlo, ale Měsíc bude pozvolna stoupat a soumračná obloha tmavnout. Maximální fáze zatmění připadá na 22:13, kdy už Měsíc bude 7,5 stupně vysoko nad jihovýchodním obzorem. V té době bude také nejtmavší, neboť se bude pohybovat středem zemského stínu.
Nad obzorem pak bude možné vidět planetu Saturn, západně od Měsíce souhvězdí Štíra s jeho jasnou hvězdou Antares. V malém dalekohledu lze kolem ztemnělého úplňku pozorovat bohaté hvězdné okolí, neboť Měsíc leží v Mléčné dráze. Ke konci úplného zatmění ve 23:03 vystoupá kosmický soused do výšky přibližně 11,5 stupně nad obzor a lidé možná uvidí na jeho levém okraji i takzvaný tyrkysový jev.
Až do druhé minuty po půlnoci bude Měsíc ze zemského stínu vystupovat a obloha zesvětlá svitem úplňku. Ještě asi čtvrt hodiny po půlnoci bude pozorovatelná fáze polostínového zatmění.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tom004

Jestli jste neviděli zatmění,podívejte se,ale omlouvám se kvalita nic moc.Spíše pro ilustraci.Zkoušel jsem to poprvé,tedy nafotit něco v noci.:)

http://tomas19­.rajce.idnes.cz/ZAT­MENI_MESICE_15­.06.2011/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pokazdejinak

… no psali, že bude vidět nízko nad obzorem… já ho taky nevidím, máme na východě kopec ;)

edit: takže jsem kvůli vám vyběhla před dům, abych byla mimo ten kopec :) a BYL TAM! je fakt nizoučko nad obzorem – schová ho nejen kopec, ale i jednopatrové budovy… je teda špatně vidět, je v takovém oparu, navíc je ještě hodně světla a Měsíc už je taky hodně ve stínu Země, takže jsem viděla jen takový světle červený srpeček
ale vydržím :) a počkám až trochu povyleze

edit2: jen pro info, tohle jsem psala těsně před 22hod :)

edit3: tohle je úplne poslední doplnění :) stejně je to rekord… podrobně o zatmění viz.:
http://techne­t.idnes.cz/zat­meni-mesice-jake-jste-jeste-nevideli-jak-se-ve-stredu-divat-puo-/tec_vesmir.as­px?c=A110612_141026_tec_­vesmir_rja

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Deli

Tak u nás (severní Plzeňsko) je zataženo, navíc bydlíme v takovém dolíku… prostě není vidět nic. Bohužel. Před nějakými 10 lety jsem viděla zatmění slunce, bylo to působivé.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Kto nám ukradol Mesiac z oblohy? Priznajte sa! My ho nevidíme, len hviezdy ☹ Dúfam, že nám ho vrátia…
PS.
To bude asi tým, že máme okolo seba činžáky.
PS2.
Ďakujem, všetkým ktorí sa starali o mesiac. Je krásny.23:12
Doplňuji:
Tom004, ďakujem za obrázky

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek