Avatar uživatele
Seznam.cz

Zatracené konzervování. Proč po sterilizaci prudce ochladit?

Seznámil(a) jsem se s pravidly a budu je dodržovat při vkládání otázek. Jde o to, že všude radí, že se musí buď konzerva, nebo sklenice hned po sterilizování rychle zchladit. Třeba u konzervy chápu, že tam to jde rychle zchladit. Ale sklo se chladí až po dosáhnutí 40 stupňů C, jinak sklo popraská. Jenže mi uniká smysl toho celého, proč rychle? Někde psali, že pomalé ochlazení konzervy s klobásou způsobí zkysání. Ale ani tato inf. neřeší moji otázku, proč! Proč rychle, buď vařím – sterilizuji od 80 do 120 stupňů, zahřívám plynule, tak co se stane, když zavařené bude chládnout pomalu?

  • takže. Nakopl jsem s rychlým ochlazováním zavařovatele s tím, že jde o náboženství. Rozesmál se a odpověděl, že nevadí pomalé chladnutí sklenic, konzerv. Při rychlém ochlazení snadno podle zvuku pozná, zda dovnitř nevniká vzduch. To je vše a tím jsem spokojen, dík.

Zajímavá 0 před 2814 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hlada

Při chladnutí vzniká uvnitř podtlak, který zlepšuje těsnění. Čím rychleji se obsah ochladí, tím větší podtlak vznikne, protože při malém rozdílu tlaku netěsní dokonale. Víčko působí jako ventil.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Občas také něco zavařuji. Nechladím, nechávám přirozeně vystydnout. Většinou po zavaření otáčím sklenice dnem nahoru a nechávám je takto chladnout. Při zavařování masa a podobně, zavařuji většinou dvakrát. Po vychladnutí znovu sterilizuji a nechám vychladnout.Pod­statně se tím sníží riziko, že by přece jenom se něco zkazilo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

Nic se nestane. Víčka, která zůstanou natlakovaná déle jak dvě minuty po vyndání z vody opatrně odfouknu, položím na víčko čtvereček polystyrenu a zatížím druhou sklenicí. Ztráty jsou minimální – většnou špatné víčko nebo hodně křivý okraj sklenice.

Upravil/a: dr.luha

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Jistěže, po náhlém zchlazení sklo rupne. Z vlastní zkušenosti: při použití nových omnia víček a důkladném domáčknutí zavařovací hlavy se mi nikdy nic nezkazilo. Nechával jsem vychládat na vzduchu, nejvýš jsem přes víčka položil mokrou utěrku. Zprvu vypouklé víčko sedlo a utěsnilo se, jakmile se ozvalo lupnutí a víčko bylo prohnuté dovnitř.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Seznam.cz

Hlado, tak to je průser, já zatáhl víčka před tím. A některé sklenice povoloval až po, to vyteklo láku. Takže to mám udělat znovu? Namísto octa jsem dal citronovou kyselinu podle chuti.

před 2816 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Seznam.cz

Maso, Drape, jak píšou, vhodné sterilizovat 2×, 3×. To je pro spotřebu delší než 1 rok. Válečné zásoby pro případ nezaměstnanosti, cesta, atd. Nevím jestli jsem nezkazil průběh konzervování kozích rohů, papriku. Nechal jsem vychladnout pomalu. Aby se to nemuselo dělat znovu, nebo to někdy náhodou při nálezu vyhodit.

před 2816 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek