Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zatravňovací tvárnice z betonu nebo z plastu

Dobrý den,
rád bych se prosím zeptal na radu zkušenějších. V létě si hodlám postavit krátkou příjezdovou cestu k chatě (3 m, svah) a nejvíce se mi líbí zatravňovací dlažba. Soused mi neustále doporučuje tyto zatravňovací tvárnice, ale jeho příjezdová cesta je v rovině, nikoliv v kopci jako ta moje. Vadí nějak sklon? Měl bych použít raději betonové nebo se v klidu hodí i plastové?

Předem velice děkuji za vaše rady.

Předmět Autor Datum
znamy ma plastove v kopci a nestezuje si. Ale nejezdi tam v zimnim obdobi tak nevim. :o)
Pepanek 10.07.2013 20:17
Pepanek
Děkuji za názor. Toho se právě bojím. Terén je neustále trošku podmáčený a právě ze zimy a lijáků má…
xrejnok 10.07.2013 20:53
xrejnok
Beton vypadá líp...
Filuta 11.07.2013 00:36
Filuta
Opravdu? Vždyť plastové tvárnice nejsou téměř vidět...
xrejnok 11.07.2013 08:47
xrejnok
Od zatravňovacích dlaždic nečekej zlepšení adhezních podmínek, ale pouze zpevnění komunikace. Mám pl…
mirektatra 11.07.2013 10:58
mirektatra
Perfekto poznámká. Díky moc!
xrejnok 12.07.2013 12:01
xrejnok
a to se ti zdalo na nocniku? tatru to rozhodne neunese a za mokra to ma problem i s osobakem
bububububu 12.07.2013 14:20
bububububu
blblblblblblbl - Prdlačky tomu rozumíš! Mám TATRU 138, která (prázdná) váží 11.180 kg a z plastových…
mirektatra 12.07.2013 15:12
mirektatra
Aniz bych te chtel shazovat, to plneni do pulky vysky je taky blbost, protoze kdo to ma doma nekolik…
lk1 12.07.2013 18:43
lk1
No,mám takhle udělanou cestu nejméně 15 let. Za tu dobu ani jedna nepraskla. Trvanlivost a stav: 1)…
mirektatra 13.07.2013 19:14
mirektatra
Zdravím, mám dotaz na zatravňovací dlažbu, tak ho připojuji na toto vlákno, ať zbytečně nezakládám d…
barta 19.05.2014 08:12
barta
Já řešil obdobný problém. Vyhrál to beton, jelikož jsem našel ve svém okolí asi tři lidi, kteří plas…
Ghostt 19.05.2014 08:33
Ghostt
dobrý den, z vlastní zkušenosti mohu říci, že plastové jsem měl, v mírném svahu. nebyl problém při p… poslední
pařez 27.05.2014 17:26
pařez

Od zatravňovacích dlaždic nečekej zlepšení adhezních podmínek, ale pouze zpevnění komunikace. Mám plastové a v pohodě snesly i TATRU 138, betonové by asi "rozšlapala", protože nejsou příliš dobře položené.
Jen nezapomeň na to, že "plnit čtverečky" se mají pouze asi do poloviny hloubky, jinak trávu koly ojezdíš na kořeny a budeš jezdit po hlíně. Takhle se jen pneumatikami "zkrátí" a je v pohodě. Na sekání to později nevadí, protože se tráva dost zahustí a sekačku to unese.

blblblblblblbl - Prdlačky tomu rozumíš! Mám TATRU 138, která (prázdná) váží 11.180 kg a z plastových zatravňovaček, tloušťky cca 5cm příjezdovou cestu. S Tatrou jsem na to už 2x zajel a zaparkoval i na několik dní a přestože dlaždice nejsou správně položeny - kolíbají se na nerovném podkladu - nepopraskaly, ale jen se prohnuly. Navíc po nich běžně jezdím traktorem. Nevím, co s tím má společného mokro, ale pevnost povrchu zatravňovačky rozhodně výrazně zlepší, protože rozloží váhu do plochy. Sjízdnou adhezi, pokud je cesta do kopce, nezlepší, ale to jsem psal výše. Jo, a na nočníku rozhodně neusínám už dobrých 55 let, tak se vzpamatuj a piš o tom, o čem něco víš! ]:(

Aniz bych te chtel shazovat, to plneni do pulky vysky je taky blbost, protoze kdo to ma doma nekolik let, tak vi ze povrch pudy v mezerach neustale vybobtnava nahoru, takze za nekolik sezon to bude stejne po vrsek, a potom pomalu zacnou mizet zatravnovaky pod povrch zemsky.
A tu tatru na tech premrzlejch cinskejch nekvalitnich plastech bych taky chtel videt :-)

No,mám takhle udělanou cestu nejméně 15 let. Za tu dobu ani jedna nepraskla. Trvanlivost a stav:
1) s TATROU to vždy bylo v létě. Nevím, jestli jsou Čínský, ale rozměrově vypadají stejně, jako betonový, ale jsou z šedého plastu, podobného plastovým paletám.
2) kde jsem je plnil jen do poloviny, vyrůstají trsy trávy, které jsou husté a kořeny narůstají do výšky dlaždic jen tam,kde nejezdím. Kde se jezdí, kořeny "ustoupí" zelené formě rostliny.
3) pod povrch nemizí, ale povrch trávníku je pohlcuje. Pokud jsem je tedy při pokládce zakopal zároveň s okolním terénem, je vyrovnáno. Pokud jsem je zapustil málo, okolní terén je léty pohltil tím, že se vše vyrovnalo do stejné výše sekáním.
To je alespoň moje osobní praktická zkušenost po zmíněných 15ti letech provozování. Ať se v tom každý přebere a řídí se - viz. dole ;-)

Zdravím,
mám dotaz na zatravňovací dlažbu, tak ho připojuji na toto vlákno, ať zbytečně nezakládám další.
Plánuji udělat příjezdovou cestu ke garáži o délce cca 10m. Nyní tam je ošklivý popraskaný a místy propadlý beton. Rozhodl jsem se beton odstranit a dát plastovou zatravňovací dlažbu a chtěl bych poprosit o doporučení rozměrů (hlavně tloušťky) a firmy, od které bych dlažbu vzal. Také by mě zajímalo, zda pod dlažbu dát jen hlínu nebo se zhutňuje nějaký materiál a pak až hlína? Celoročně bude po dlažbě jezdit osobní auto, jednou za rok IFA s uhlím.
Moc děkuji za rady a typy.

Já řešil obdobný problém. Vyhrál to beton, jelikož jsem našel ve svém okolí asi tři lidi, kteří plast po několika letech měnily, že se hroutil. Jezdím po tom několikrát za den osobákem, několikrát měsíčně traktor a třikrát do roka velká tatra se dřevem. Za dva a půl roku na nich není žádná změna. Mám je položené samozřejmě dobře, nebudu přeci jezdit po něčem co se kejklá, jak to asi vypadá :) Jako podklad mám asi tři různé frakce kameniva, pak písek. V zatravňovácích mám směs hlíny a písku. V parném létě to chce občas zalít, jelikož beton se ohřívá a trávě se pak moc nedaří. To je asi výhoda těch plastových.

dobrý den, z vlastní zkušenosti mohu říci, že plastové jsem měl, v mírném svahu. nebyl problém při pojíždění, problém je v místě kde musím stáčet kola na místě kvůli zajíždění,, za roh" tam se to vylámalo. nahradil jsem to betonem a je pokoj, jen v létě se ta betonová zatravńovačka rozpálí a tráva je žlutá a zaschlá. musí se občas pokropit. stejně, ale u mě beton jasně vede. i pokud vezmu v potaz cena / užitná hodnota.
mám zkušenost s touto subtilnější dlažbou http://www.vsekolemdomu.cz/cz/e-shop/678161/c52873 -zatravnovaci-panely/zatravnovaci-dlazba-plastova- 35x34x46.html
Tuto nemám zkoušenou. Abychom každý nemyslel něco jiného. http://www.stawebniny.com/transform-plastova-zatra vnovaci-dlazba-vd600-odlehcena-rozmer-60-40-6-seda /d-84550/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru