Avatar uživatele
martuti

Zavolat studnaře nebo zedníka? Nebo…?

Máme takový problém u starého baráku – když je plná studna na zahradě, začne jakýmsi otvorem – přepadem – odtékat voda do žumpy, která je vzdálená cca 10 m. nepodařilo se nám zatím zjistit, jestli to jde nějakou trubkou nebo nějakým podzemním kamenným korytem. jakmile necháme vyvézt žumpu, do druhého dne je plná vody ze studny. pomáhá jen to, okamžitě po vývozu žumpy začít vodu ze studny odčerpávat. tohle se však musí opakovat pravidelně, jakmile voda v studni dosáhne toho přepadového korýtka. to bychom ale museli hlídat ve dne v noci. rádi bychom najali někoho, kdo by díru ucpal.
teď je otázka, zda spojovací tunel ucpat ve studni nebo v žumpě nebo snad bezhlavě kopat na zahradě mezi studnou a žumpou? a koho na to zavolat??? zedníka? studnaře? žumpaře? kopáče? už jsme z toho zoufalí. kam byste se obrátili?
Doplňuji:
zzzz: netuším, jak se voda ve studni zachová, pokud bychom jí zamezili odtok. taky jsem nad tím přemýšlela, jestli prostě poteče a poteče a bude se hrnout přes okraj jako Hrnečku vař nebo se ustálí. osobně si myslím, že se ustálí na nějaké hladině. snad podle nějakých fyzikálních zákonů? nevím… ale KOHO teda zavolat? my na takové práce moc nejsme, vyděláváme si prací na PC.
jinak možnost odtoku do potoka zde není, odtok žumpy tam sice nějaký chabý je, což sice řeší to, že žumpa se nevylije na zahradu, ale máme taky problém s tím, že když je druhý den žumpa plná a nedejbože odčerpáme ze studny vodu pod odtokový žlab, tak se následně přeleje voda z žumpy do studny!!!! a to je pak ten správnej průšvih. a tomu bychom chtěli zamezit.
ale fakt mi jde spíš o to, jaký typ řemeslníka si zavolat????

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Dochy, zzzzz před 3612 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zzzzz

No já bych nechala vykopat jiný odvod ze studny a pouštěla vodu někam, kde je to možné, třeba do potoka atd., buď samospádem (nejlevnější řešení) nebo čerpadlem:-((

Nebo druhá možnost, udělat v septiku přepad ať se voda ztrácí sama. Pokud máš plastový utěsněný septik, tak i ten se dá provrtat a narazit tam drenážní trubku ať se voda ztrácí.

Pokud utěsníš díru ve studni, tak ta voda bude vytékat? nebo teče jen do určité hladiny?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

jestli víte,kde je ta „díra ze studně do žumpy“,tak bych ho zaslepil na obou stranách,a udělal jiný,víš než je žumpa > voda ze studně (zdá se,že má vydatný pramen) vyteče ven anebo dosáhne své hladiny a na ní se ustálí,do žumpy se třeba dostane,ta je níž,ale nepoteče již zpět do studně,studnař se v tom vyzná,bude mít i potřebné nářadí,když ne,tak si poradí,nebo zajdi do hospody a zeptej se nějakého pamětníka,jak to tam bývalo…
Doplňuji:
…jo,a taky je možný,že obé je již starší a žádné korýtko tam není,ale prostě propouští…

Upravil/a: Mc Merkurion

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pepa25

Spíš bych řešil septik než studnu. Pokud ze studny čerpáte vodu, tak buďte rádi, že jí máte dost. Naopak do septiku nemá co téct voda z venku. Takže někdy při suchu vybrat septik, prohlédnout a opravit – nebo vybudovat jiný.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Velký problém. Když teče voda do septiku, klidně může téci i septik do studny. Stane se tím spojená nádoba.
Někdo musí zjistit, odkud voda odtéká.. to zjistí jen znalec. Asi bych se obrátil na studnaře. Něco se musí lépe izolovat.
Jen mne tričku zaráží..úroveň vody ve studni. Jak vysoko je hladina? (vzdálenost od povrchu k vodě? Jak je to u žumpy?
Bez podorbných znalostí se domnívám, že ve studni máte povrchovou vodu…k čemu jí používáte?

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Pletete taedy septik ze žumkpou

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

Zabetonovat nebo zasypat. Co se týče řemeslníka tak to umí třeba zedník. nebo nějaký bagrista.
Kde to máte??
pokud to máte někde blízko tak vám to klidně vyřeším.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
martuti

Vracím se, pokud by někoho zajímalo, jak to celé dopadlo. Oslovili jsme dvě studnařské firmy, neodpověděla ani jedna. V létě jsme to nakonec vyřešili sami – koupili jsme speciální pěnovou těsnící hmotu, určenou přímo pro studny, použili jsme vlastní nasouvací hadičku – delší, než byla přiložena od výrobce, přítel se nahnul do studny s hadičkou, zastrčil co nejdál do té spojovací díry, která vede k žumpě a já zmáčkla tlačítko. :) Během chvilky se díra vyplnila, během pár dní pěna ztuhla a máme po problémech. Krásně to těsní i drží.
Jinak tu vodu používáme jen na mytí, nepijeme ji ani z ní nevaříme.
Jo! A voda se ve studni normálně ustálí na určité hladině a nepřetéká ven, jak jsme se báli, že by se mohlo stát po ucpání přepadového otvoru.
Prostě všechno dobře dopadlo. :)

před 3443 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

zzzzz: Žumpa a septik jsou dvě různé věci. Žumpa je stavěná na to, aby zadržovala odpak k vyvezení. Je to pouze skladovací nádrž. Septik je stavěn tak, aby odpadní voda mohla vyhnít a zbytek biologicky relativně neškodný odtéká. V septiku jsou různé přepážky právě kvůli tomu, aby nějaký odpad neodtekl hned „po spláchnutí“

martuti: Nechápu smysl toho spojení mezi studní a žumpou. Nějak si nedokážu představit, že by to někdo provedl schválně. Kdo by pak zaručil, že tím potrubím nebudou běhat třeba žáby sem a tam? Vůbec už bych na tu vodu neměl chuť…
Pokud zjistíte kudy tahle věc vede, úplně bych ji vykopal (nebo alespoň kus z každého konce) a utěsnil obě díry.

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zzzzz

Dochy v tom případě:-))) septik už neexistuje:-)) dnes už se nic co neprojde čističkou odpadních vod pouštět nesmí:-)))
Ale jo, máš pravdu, septik a žumpu je pro mě v podstatě totéž:-))

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Myslím, že se mýlíš. Ale teď to dohledávat nebudu. Domnívám se, že obce nad určitou velikost měli povinnost táhnout odpadní vody přes čističku. Ale nutnost stavět u každé samoty ČOV snad není.

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zzzzz

Buď čistička nebo ji vyvážet, ale to jak má skoro každý přepad, tak to už bohužel oficiálně nejde:-((

před 3611 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

jestli se nepletu,nebylo to nad 2000?

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
martuti

Dochy, my jsme taky nepochopili smysl toho propojení a hlavně jsme zatím nezjistili, kde to přesně vede. donutila jsem přítele, aby odstranil dlaždice kolem domu a vyhrabal hlínu pod nimi – studna je hned vedle – ale tam jsme našli tolik různých trubek, že jsme to zase v tichosti zasypali.
já jsem pevně rozhodnutá to někde přerušit, ale problém je v tom, že vůbec netušíme, na jakého řemeslníka se obrátit. my sami to dělat nebudeme, na to nemáme buňky. :)

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zzzzz

Já bych zavolala nějakého toho studnaře, pokud to nebude v jeho „moci“ tak ti určitě poradí:-))) Pak pisni, jak to dopadlo:-))

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
martuti

to jsem chtěla slyšet. studnař nás napadl jako první, ale když jsem se podívala na náplň jejich služeb, tak je to – najdeme vodu a vyvrtáme díru. takže jsem znejistěla. my bychom potřebovali nějakého všeuměla, který by za prvé ukázal, kde začít kopat, následně to sám vykopal, našel spojení, v případě, že to bude trubka, tak by vytáhl z kapsáře nějakou řezačku, uřízl a pak by ještě musel vědět, čím to ucpat. podle mě beton potřebuje vyschnout, takže tím by to asi nešlo. nacpat tam nějakou tu montážní rychletuhnoucí hmotu? nebo to jen přerušit a neucpávat? bude tohle všechno vědět studnař?
no, ale protože zde dosud jiný návrh nepadl, zkusím poslat email nejbližšímu studnaři z okolí. uvidíme, co odpoví. dám pak vědět sem do diskuze.

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
martuti

P.S.: tuhle vodu samozřejmě nepijeme, používáme ji jako užitkovou.

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
martuti

Mc Merkurion: dík za reakci. to je děsný, že člověk nemůže odpovědět přímo pod otázkou do odpovědí.
co se týká hospody, tu tady už dávno zrušili a prodali a teď slouží k bydlení. my se však ptali přímo těch lidí, co nám barák prodali, páč tady ve vesnici bydlej. a oni se strašně moc divili a o žádném propojení nevědí. ono je tu víc věcí, které pomalu odhalujeme a o kterých původní majitelé ničeho nic nevědí, z některých jejich zásahů máme dost těžkou hlavu a nevíme, jak je řešit, aniž bychom je nemuseli napráskat úřadům. ach jo. takže to radši neřešíme. :(( z tý studny už ale šílíme, ta se vyřešit musí.
kde je přesně ten přepad fakt nevíme, protože když se podíváme do studny, nic moc tam nevidíme. je kamenná a já osobně tam prostě vidím velký kus přerušené kamenné zdi, nevidím tam přímo trubku, prostě velký otvor, něco jako kamenné okno na hradě, nevím, jak to jinak popsat.
už jsem poslala email studnařům, uvidíme, zda se náma budou zabývat.

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
martuti

Mc Merkurion: k Tvému doplnění – ne, rozhodně nic nepropuští. to už jsme vyzkoumali formou pokusů – jakmile voda ve studni přesáhne přepad, v žumpě slyšíme přitejkat vodu, jakmile odčerpáme vodu na zahradu pod strom pod přepad, okamžitě voda v žumpě umklne a neteče. vyzkoušeno. když jsme měli tu trpělivost a neustále chodili čučet do žumpy a odpouštěli jsme vodu pod strom, hladina v žumpě se nezvyšovala ani o píď. jenže to prostě neuhlídáš! to bychom museli odčerpávat na směny, jeden by spal, druhý hlídal a opačně.

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

ten přepad může být způsobenej uvolněným kamenem ze studně > vznikl otvor > tím propouští

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

tak to vypadá,jestli to oko nebylo schválně,že asi vypadl kámen,v každém případě to vypadá na to,že spíš propouští,než že to bylo schválně…

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
martuti

hm..ne, nevypadá to na vypadlý kámen. vypadá to jako umělá hráz. a navíc tou dírou, tím přepadem je vyvedená i trubka do baráku.
kdyby to byl vypadlý kámen, voda by přetekla a vsákla se do zahrady. žumpa je dost daleko od studny, proč by voda ze studny skončila zrovna tam?

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
martuti

žumpa je od studny dost daleko a ještě navíc za barákem, vůbec nestojí v cestě studny. a pozemek se směrem od studny k žumpě spíš malinko zvedá. když už by studna propouštěla, teklo by to spíš opačným směrem, do zahrady, která je trošinku z kopečka a na druhou stranu od žumpy.

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

já myslel,že je blíž,no tak to si to teda užijte,spíš nějakou vědmu,ne,ale vážně,studnaře,ten má vše potřebný…

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
martuti

jj, já právě nevěděla, na koho se obrátit. už jsem studnařům napsala. tak snad nám pomohou. každopádně napíšu, jak jsme dopadli. a díky za ochotu.

před 3612 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek