Předmět Autor Datum
nech tuto záležitost na nejakého čilého dúchodce z okolí, poptej se, udeláš mu pak kafe neco do kaps…
Joseph 06.01.2014 18:46
Joseph
...to musíte sehnat hřebíky, hmoždinky, šroubovací háčky, vázací drát, kladivo, výdiový vrták, fanku…
mirektatra 06.01.2014 19:02
mirektatra
Přidáme-li do vody na sádru trochu octa, tvrdnutí se výrazně zpomalí a i veliký loudavec vše stihne…
Rce 07.01.2014 13:28
Rce
Uff. Tak tohle tedy nevěděl. Díky za info.
sHpy00n 07.01.2014 15:32
sHpy00n
...nebo mlíko :-) Pro urychlení zase pomáhá pořádně špachtlí našlehat do sádry vzduch, nebo použít t…
mirektatra 07.01.2014 21:18
mirektatra
Obě rady jsou vynikající!!! To jsem ani nečekala. Ta první je zajímavá, jednoho zvažuju... ta druhá…
Skymaster 06.01.2014 20:08
Skymaster
Varianta 2 je řemeslně naprosto správně. Oceňuju že to berete coby holka smím-li jako výzvu, nicméně…
sHpy00n 07.01.2014 02:06
sHpy00n
Když to celé vyteče na zem, nezapomeň do toho honem zapíchnout dvě kramle, ať se to dobře nese do po…
mirektatra 07.01.2014 21:21
mirektatra
Doporučuje se do malty zamíchat hojnost přípínáčků, aby to lépe drželo :-D.
Rce 08.01.2014 01:08
Rce
Víte co dnes stojí kramle? Kousek kartonu na podlaze úplně stačí. poslední
kejki 08.01.2014 16:39
kejki

...to musíte sehnat hřebíky, hmoždinky, šroubovací háčky, vázací drát, kladivo, výdiový vrták, fanku, malířskou štětku, sádru, špachtli, pytlovanou omítku, štuk, zednickou lžíci, fartáč, kousky suchých cihel, vrtačku, míchadlo na maltu, kbelík, nejlíp dva... No, pan Lorenc by ještě poradil něco dalšího.
1)vyvrtat pár děr pro hmoždinky, do nich zašroubovat háčky tak, aby nečuměly nad fasádu, vázacím drátem upevnit trubky po těch blbých elektrikářích, do těch našroubovanejch háčků, kusem papírového pytle od omítky překrýt kabely, které ve zdi /nevím proč/ nejsou chráněny trubkou.
2) štětkou vydatně postříkat cihly, ve fance rozmíchat sádru a trubky v místě drátů připevnit sádrovými mústky tak, aby byly o cca 1,5cm nižší, než fasáda. Nechat zatvrdnout.
3) do vrtačky upnout míchadlo a ve kbelíku rozmíchat polosuchou maltu. Opět navlhčit cihly, omítku nabrat na fartáč a zednickou lžící nahodit, případně napatlat, do díry tak, aby povrch byl cca 2-3mm pod fasádu. Do velkých děr naházet trochu omítky a doplnit kusy cihel, po chvíli pokračovat (vono to dřív uschne). Nechat zaschnout asi do druhého dne.
4) vyhodit zbytek malty z kbelíku a protože jsme to neudělali dřív, ztvrdla a půjde to blbě. Ve kbelíku zrozmíchat trochu štuku (konzistence asi jako tužší krupicová kaše - nezaměnit!) a nanést nízkou podélnou hromádku na fartáč. Fartáč přiložit ve vodorovné poloze delší stranou k dolní hraně díry, naklonit směrem ke zdi arozmáznout štuk po naší pýše - omítce. Pakliže je celá díra zaplácaná do úrovně okolní omítky, přiložíme na štuk fartáč celou pracovní plochou a krouživými pohyby, zapřípadného navlhčení štětkou, zarovnáme povrch tak,aby se co nejvíce podobal okolí.
5) po zatvrdnutí opatříme nátěrem tak, jak je provedeno okolí.
:))
Jo, blondýna, takže: Sádra! Vždycky kupujte šedivou stavební, bílá sochařská je k ničemu, protože rychle tvrdne. Sádra se rozmíchává tak, že do čisté fanky natočíme cca 1,5cm vody a do ní postupně přisypáváme sádru tak, aby byla vlhká a kousek nad hladinou. Když už sádra neabsorbuje vodu, zamícháme špachtlí a dosypeme trochu sádry tak, aby hustota byla jako krém na potahování dortu. MÍCHÁME JEN KRÁTCE, protože pak začne sádra rychle a nenávratně tvrdnout - naředit už na rozdíl od krému nejde ani rumem. Další várku dáváme zase do prázdné a čisté fanky. Fanku nakonec vyhodíme, protože jsme ji zapomněli vyčistit a pak to jde blbě. Nevyhazujeme pouze fanku půjčenou, nebo gumovou. :-)

Obě rady jsou vynikající!!! To jsem ani nečekala. Ta první je zajímavá, jednoho zvažuju... ta druhá je GENIÁLNÍ a hodně mi zpříjemnila podvečer. Obzvlášť ta krupicová kaše a poleva na dort jsou super... a ty fanky... fakt dobré... proto je to výzva... hodím si korunou do čeho půjdu, ale nahlodaná jsem na druhou variantu. Zkusím pak poslat výsledek, až to celé vyteče ven a pak začnu shánět toho důchodce. Díky!

Varianta 2 je řemeslně naprosto správně. Oceňuju že to berete coby holka smím-li jako výzvu, nicméně výzva je jedna věc, ekonomika věc druhá. Kvůli dvěma fankám nemá cenu kupovat 30 kg pytel šedé stavební sádry (bílá je k tomuto účelu opravdu nevhodná). Pak se může stát že jeden pytel malty nebude stačit a zbyde půlka druhého a zase pro tři lžíce kupovat 25 kg pytel štuku. Pak to všechno někdo musí nakoupit, odněkud dovézt, nanosit a po dokončení zase sklidit a odvozit zbytky. A nemluvím o nářadí. Zednická lžíce, hoblík, filc atd.. Jasně, dá se to půjčit ale předpokládám že když vám to někdo půjčí, nemá to doma jen pro okrasu, tedy s tím umí zacházet. A když s tím bude umět zacházet, tak proč by vám to místo půjčování cajku rovnou neudělal, že? Když to bude zedník - živnostník, domluvte se s ním na ceně. Cenově myslím srovnatelné, ale s nohama a kávou na stole.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru