Avatar uživatele
Putin

Začne srdce při úrazu el. proudem fibrilovat?

Pokud ano, jaká je laická první pomoc?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Drap, suaeda před 2815 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Rolotr

Záleží odkud kam proud půjde, čas působení a jaká je voltáž el. proud v těle. Pokud dojde k zásahu srdečního svalu, jsou možné všechny průběhy: A) vynechání jednotlivých stahů B) zástava C) Flutter s fibrilací D) Flutter síní s pomalou odpovědí komor. Stav je ještě závislý na stavu srdečního svalu – fibrilace se zástavou je častější u vyšších věkových skupin i u krátkého timingu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Podle situace (způsob zasažení, charakter a síla úrazu (vč. doby trvání), zdravotní stav zasaženého) jsou možné následky prakticky jakékoli od „žádné“, přes poruchy rytmu, srdeční zástavu až po … podrobnosti vynechám.

Laická pomoc: pokud vím tak pouze kontrola dechu/srdečního tepu a v případě potřeby klasická resuscitace (dýchání, nepřímá masáž srdce). Vše ostatní je na školených zdravotnících, které je nutné přivolat (v případě jediného zachránce je snad doporučeno ještě před započetím resuscitace – ale tady ten jeden člověk se stejně bude muset rozhodnout podle situace. Je nesmysl běžet kilometr k nejbližšímu telefonu a pak se vrátit a řešit resuscitaci)

Doplním: Samozřejmý je předpoklad že nejdříve zajistíte bezpečnost pro sebe i pro pacienta. Je nesmysl kontrolovat mu puls pokud stále visí někde na drátě.

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Kontakt člověka nebo zvířete s vnějšími zdroji elektrického proudu může vést k popálení tkáně, svalovým křečím, ztrátě vědomí, zástavě srdce, nebo i ke smrti.
Negativní působení elektrického proudu člověk cítí od hodnot vyšších než 0,5 miliampér, hodnoty vyšší než 1 miliampér již vyvolávají negativní působení. Při vyšších proudech dochází ke svalové křeči a člověk není schopen se sám dostat z elektrického obvodu uzavírajícího se tělem. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/%C3%9Araz_e­lektrick%C3%BDm_prou­dem . O fibrilaci tedy není zmínka.

Jestliže se postižený nemůže pustit, oddělíme ho od zdroje nevodivým předmětem. Dojde-li k zástavě srdce, zahájíme srdeční masáž.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek