Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zašifrování netbooku

Potřeboval bych poradit jak zvětšit nebo upravit bootovací sektor pro zavaděč TrueCryptu. Konkrétně u netbooku ASUS 1011PX, kam jsem z flashky nainstaloval Windows XP a poté jsem chtěl pomocí programu TrueCrypt kompletně zašifrovat celý HDD, samozřejmě včetně operačního systému. Spuštění PC pak funguje tak, že než se spustí zavaděč Windows, musí se zadat přístupové heslo v programu TrueCrypt. HDD je celé zašifrované, takže i v případě ztráty nebo odcizení netbooku, se k datům nikdo nedostane, protože i v případě, že by byl HDD připojen jako externí, bude se v systému hlásit jako nenaformátovaný. To jenom pro vysvětlení jak tento program funguje.

S tímto programem mám zkušenosti, už jsem takto zašifroval několik netbooků i stolní PC, ale ještě se mi nestalo, že by program hlásil, že nejde zašifrování provést, protože je v bootovacím sektoru potřeba 32kb volného místa.

Uvedený netbook ASUS 1011PX byl zakoupen s windows 7 starter + recovery na HDD. Vše bylo smazáno v instalačním menu windows XP a vytvořen jeden oddíl na HDD v plné kapacitě HDD.

Asi bych měl ještě dodat, že vlastním dva netbooky této značky a u druhého se žádný problém nevyskytl a zašifrování proběhlo naprosto bez problémů za stejných podmínek - smazání windows 7 starter + recovery a vytvořen jeden oddíl na HDD s windows XP.

S úpravou bootovacího sektoru zkušenosti nemám, proto vkládám tento dotaz a děkuji předem za každou odpověď, která povede k úspěšnému vyřešení tohoto problému.

Předmět Autor Datum
Vždyt chybová hláška co se ti zřejmě zobrazí obsahje postup jak to obejít. Smazat partišnu a vytvoři…
Firewall 22.04.2012 17:49
Firewall
Chybová hláška, která se zobrazí mě, mi pouze ohlásí nutnost velikosti 32kb pro zavaděč. Problém je…
Thyrfing 23.04.2012 08:43
Thyrfing
Ještě mě napadla nejlacinější možnost jak to provést v instalátoru winxp, a bez pomoci jinejch progr…
Firewall 22.04.2012 18:43
Firewall
Problém bude asi v tom, že po zformátování HDD se v jednom netbooku automaticky vytvoří místo bez od…
Thyrfing 23.04.2012 08:31
Thyrfing
rozdiel mohol vzniknut tak, ze si to raz urobil vsetko naraz (mazanie+vytvaranie) a druhykrat si zma… poslední
MM.. 24.04.2012 01:27
MM..

Vždyt chybová hláška co se ti zřejmě zobrazí obsahje postup jak to obejít. Smazat partišnu a vytvořit novou, ale nechat na začátku disku trochu místa.
32kb asi přesně odměřit nepůjde, nechal bych třeba první MB volnej. Každej soft na správu partišen to umí. Asi i ten ve winech když to tam píšou.
Případně jestli máš volnej den, můžes ji trochu zmenšit.

http://imageshack.us/photo/my-images/5/87778631.jp g/

Chybová hláška, která se zobrazí mě, mi pouze ohlásí nutnost velikosti 32kb pro zavaděč. Problém je také v tom, že z netbooku, není šance HDD vyndat, takže větší bootovací sektor musím vytvořit pouze při instalaci windows XP. Ve druhé odpovědi jsem vznesl dotaz, jestli se dá při instalaci ovlivnit velikost místa bez oddílů.

Ještě mě napadla nejlacinější možnost jak to provést v instalátoru winxp, a bez pomoci jinejch programů na novým notesu.
Spustit instalačku, F8 blabla.
Smazat všechny oddíly
Vytvořit nejmenší možnej primární oddíl jakej ti to dovolí.
Vytvořit druhej primární oddíl přes zbytek disku.
Smazat ten první mikro oddíl.
Instalovat.
Sice zahodíš víc než 32kb, ale mělo by to jít.
jestli píšu kraviny, tak mě snad nekdo opraví.

Problém bude asi v tom, že po zformátování HDD se v jednom netbooku automaticky vytvoří místo bez oddílů o velikosti 8MB a ve druhém je místo bez oddílů o velikosti 0MB. Tak to vidím pokud si znovu nabootuju do instalačního menu windows XP. A to je mi právě záhadou. Mám dva úplně stejný netbooky, se stejným hardwarem, ale výsledek je rozdílný. Tvůj postup zkusím dneska večer, ale přesto nezná někdo jak ovlivnit, aby se vytvořilo to místo bez oddílů o velikosti 8MB a ne 0MB.

rozdiel mohol vzniknut tak, ze si to raz urobil vsetko naraz (mazanie+vytvaranie) a druhykrat si zmazal, restart a vytvaral oddiel. Ale podla mna takto rozdiel nevznikol, ale raz si tam nechal oddiel od vyrobcu notebooku alebo z tych Win7, ptz WinXP instalator ak sa nemylim vzdy robi oddiel na 1.sektore 2.stopy, t.j. nechava celu 1.stopu volnu. Ptz to tak vyplyva z urcitych historickych veci spred 20rokov. Win7 uz na to sere a robi oddiely jak ho napadne, vacsinou uplne sialene nepochopitelne a dementne.
Ked si chces byt uplne isty tak rob oddiely v ranish (je aj na UBCD alebo da sa spustit z DOSu), alebo ako uz bolo pisane vyssie, urob oddiely dva a prvy zmaz a az potom instaluj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru