Avatar uživatele
Anonymlucka

Zažádala jsem si o svěření dětí do své péče, a jakmile to jejich otec zjistil, začal dělat problémy. Co dělat?

Dobrý den, mám dotaz, zažádala sem si o svěření dětí do mé péče a jakmile to jejich otec zjistil začal dělat problémy. Chtěla bych se s dětmi odstěhovat, ale on mi řekl, že mi je nedá, dokud neproběhne soud, a najednou s nema začal chodit každý den k jeho mámě, jen abych s nema nebyla já, potřebovala bych poradit, co mám dělat. Bydlime ve společné domácnosti a manželé nejsme a už dva roky, spolu nemáme žádný vztah, já si teď našla někoho jiného a chtěla bych s dětmi k němu.

Zajímavá 0 před 2481 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Muffz

Chybí tu nějaká fakta, každopádně podle všeho jsou děti v jeho péči (?). Pokud máte střídavou péči (třeba on přes týden a ty na víkend) a jsou děti „u něj“, tak je jedno, kam s nimi půjde, je to čistě jeho věc a nemá povinnost tě v té době k nim pouštět.
Bohužel pro tebe to funguje tak, jak říká on. Vše určí soud, takže bych doporučil jen dobrého právníka. Možnost odstěhování tu je, ale je potřeba při střídavé péči poskytnout děti druhé straně. Pokud by se u soudu zmínil, že se třeba chceš odstěhovat na druhou stranu republiky nebo do jiného státu, už v tom může soudce vidět problém. Navíc každé stěhování je pro dítě nepříjemné a soudce to bere v potaz.


Na základě doplnění doplňuji i já. Pokud se nedohodnete sami, proběhne výše zmíněný soud, aby se určilo, kdo má na co právo. Pokud děti mají „nějaký rozum“, bude soudem pověřena paní ze sociálky, aby sledovala, jaké mají děti vztah s rodiči a zjistí, ke komu by šly radši atd. K tomuto názoru soud přihlíží dost. Pro tebe je výhoda, že je větší právo vždy na straně matky (děti k ní zpravidla mají silnější vztah), takže pokud otec nebude mít výrazně lepšího právníka nebo extra argumenty, tak bys měla být v klidu. (Extra argumenty jsou třeba alkoholismus, závislosti, prokazatelnost neschopnost postarat se o děti atp.).

Ideální je si sednout jako dospělí a vyříkat si vše. Akceptovat jeden druhého, poskytnout si nějaké kompromisy, domluvit se na střídavé péči. Pokud mají děti rády oba rodiče stejně, je dobré jim nechat přístup k oběma. Zakazováním přístupu k druhému je jen poštveš proti sobě, tak samo otec.

Upravil/a: Muffz

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud nebyla určena péče, je opravdu nutné vyčkat na rozhodnutí soudu. Oba rodiče mají na děti a i k dětem stejná práva. Pokud by došlo k odstěhování dětí a otec by podal trestní oznámení, mohlo by to být hodnoceno jako únos. Nejlepším řešením by bylo dohodnout se a následně vztahy řešit pomocí soudu. Pokud neni dohoda možná, vyčkat na rozhodnutí soudu. V odstěhování tobě bránit nemůže.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dejavu

Navštivte manželskou poradnu a tam spolu s odborníky a mediátory uděláte prozatímní smlouvu, ve které se dohodnete, jak budete fungovat s dětmi až do doby, kdy tak bude určeno soudem. Děti mají právo na oba rodiče, ale je potřeba si domluvit nějaký rozumný režim, který jste schopni akceptovat oba a ne aby se děti staly nějakou zbraní, přes kterou si manželé vyřizují spolu účty, nebo dokonce aby byly svědky hádek mezi rodiči a byly tak psychicky poškozovány.

Upravil/a: dejavu

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Já souhlasím s Dejavu:

Vaše děti mají právo na oba rodiče a naopak ani jeden
z Vás dvou nemá právo děti o toho druhého připravit.

Můžete se – jak radí Dejavu – obrátit na manželskou
poradnu, ale podle mne by bylo lepší se obrátit na OSPOD,
který (pravděpodobně) bude u soudu Vaše děti zstupovat.

Odstěhovat se od bývalého partnera k novému je jedna věc
(to klidně můžete), odvést děti od jejich otce věc druhá.

Zájem Vašich dětí (právo na oba rodiče)
by i pro Vás měl být na prvním místě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

  1. z jakého důvodu je má v péči otec?
  2. Jak dlouho máš tento nový vztah?
  3. kolik let je dětem?
  4. atd. atd…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek