Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdravím, na jaře jsem se tu poptala na zkušenosti s domácí vodárnou Gronfos

Zdravím, na jaře jsem se tu poptala na zkušenosti s domácí vodárnou Grundfos a už přišla doba, kdy ji budu muset před zimou vypustit. Jak vypustit systém a boiler je mi jasné, jen budu poprvé vypouštět vodu z čerpadla ( na to je tam zátka ), ale vůbec mi netuším, jak vypustit tlakovou nádrž. Byla by nějaká rada? Děkuji :-).

Předmět Autor Datum
To modré je tlaková nádrž do které je zasunut měch(balón z gumy (silikonu) a teprve do něj se napouš…
Henessy 30.09.2012 17:24
Henessy
Děkuji, já zas tak úplně bez znalostí nejsem :-), hlavně je pro mne užitečná rada, že voda z tlakové…
Sůwa 30.09.2012 18:12
Sůwa
Pokud máte čerpadlo v nejnižším bodě řadu, musíte počítat při vypouštění ještě s vodou v trubkách od…
Henessy 30.09.2012 18:42
Henessy
Na nejnižším bodu mám vypouštěcí kohout s hadičkou, zaústěný do kanalizace.
Sůwa 30.09.2012 18:47
Sůwa
Pro zdárné vypuštění potrubí(nádobu nevím) otevřít kohoutky a pak ten dolní vypoušťák, nasaje si to…
čumil_old 30.09.2012 18:53
čumil_old
Vodárnu mám vypuštěnou a to podstatné jsem si stejně nakonec vyzkoušela sama. Nevím jak u jiných typ… poslední
Sůwa 11.11.2012 16:37
Sůwa

To modré je tlaková nádrž do které je zasunut měch(balón z gumy (silikonu) a teprve do něj se napouští voda, takže voda nepřijde do styku s tím modrým kovem. Princip funkce - Modrý zásobník je natlakován vzduchem a vložený měch je zmáčknutý jako vyfouknutý balon. Když se do měchu pustí voda , měch se roztahuje a stlačuje vzduch v modrém obalu. Když už to nejde, zastaví se motor čerpadla. Když pustíte vodu, tlak vzduchu v obalu mačká měch a vytlačuje vodu do trubek. Pokud tedy pustíte kohoutek bez proudu, voda ze zásobníku (měchu) vyteče a ten je prázdný. Vzadu na zásobníku je ventilek jako do auta a tím se vzduch je li třeba dofukuje. Je však nutno vypustit vodu z čerpadla, to je to stříbrné. Měl by tam být vypouštěcí šroub. Voda, která by v čerpadle zůstala, by mohla zamrznout a čerpadlo roztrhnout.
Tolik laicky k funkci . Odpověď - nevypouští se, pouze nechá vytéct voda.

Děkuji, já zas tak úplně bez znalostí nejsem :-), hlavně je pro mne užitečná rada, že voda z tlakové nádrže sama vyteče po otevření ventilu. Takže po vypuštění systému stačí už jen vypustit vodu z čerpadla? Tam by už žádný tlak neměl být, takže zřejmě jen přiložím k vypouštěcímu otvoru nádobu a nechám vodu vytéct. Proto jsem původní vodárnu měnila, abych měla na zimu vypouštění snadnější - původní čerpadlo SVA jsem musela před zimou demontovat, zavodnit a ukládat k sousedům, jenže na to už nemám dost sil. Díky.

Pokud máte čerpadlo v nejnižším bodě řadu, musíte počítat při vypouštění ještě s vodou v trubkách od nejnižšího kohoutku k čerpadlu, ale to je v řádu litrů. Já mám vřazen u čerpadla kohout na hadici na zalévání, takže zbytkovou vodu vypouštím přes ni.

Vodárnu mám vypuštěnou a to podstatné jsem si stejně nakonec vyzkoušela sama. Nevím jak u jiných typů, ale u tohoto je dost špatně přístuný vypouštěcí otvor čerpadla a dostečně velká nádoba se tam nevejde. Dost vody vyteklo na zem, tak pro příští rok použiju igelitovou tašku ( neděravou ) :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru