Avatar uživatele
tforro

Ze sousedních pozemků se mi na záhony slézají plzáci, jak tomu učinit přítřž?

Od loňska po letošní jaro jsem měl po celé zahradě slepice, které spolehlivě zlikvidovaly mimo jiné i všechny plzáky. Nyní mám všude pěknou pohnojenou trávu a záhony. Plzáky „z vlastní zahrady“ žádné, ale po okrajích zahrady se začínají objevovat, resp. slézají se sem od sousedů. Už začaly likvidovat slunečnice a cuketu. Je nějaký způsob, jak donutit majitele okolních pozemků aby zařídili, že se od nich ke mě nebudou šířit škůdci? Teda kromě domluvy, která jak očekávám nebude nic platná. (jeden soused nemá čas a druhý je trvale mimo čr)
Já ty plzáky samozřejmě sbírám, ráno,v podvečer a večer s baterkou a krmím jimi slepice. Stejně to není moc platné a škody na záhonech jsou čím dál větší.
Edit:
Měl jsem namysli, zda by to řešil třeba obecní úřad, nebo veterina, nebo zda je třeba podat stížnost na nádraží.
Když od souseda polezou krysy,šváby, štěnice …, tak mu taky někdo nařídí, aby zařídil zlikvidování, ne? Nejde o to, aby sousedé sbírali mé slimáky z mojí zahrady, ale ty své, z jejich vlastní zahrady. A tím, že tak nečiní, mi způsobují škodu. Jak říkám, sbírám je ráno, v podvečer a pozde večer s baterkou a přesto nelze uchránit úrodu.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zjentek před 2879 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kulpix

Koupil bych granulky proti slimákům a rozsypal je kolem plotu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Sbírat , hubit a stále dokola. Jiná obrana neni. Další způsob je pořídit si indické běžce. Představa, že ti sousedi budou sbírat plzáky když jim nevadí, je přinejmenším dost naivní.
Obecní úřad ani hygiena to nevyřeší a ani řešit nebude. Mě lezou do zahrady z obecního pozemku a taky je nechodí starosta sbírat. Podobný problém je v podstatě po celé republice. Tito plzáci sem byli dovezeni a nemajé přirozeného škůdce. Nezbývá než sbírat, kupovat prostředky na likvidaci a podobně. Já je chytám na pivo.
A pokud ti je žerou slepice, tak to máš výhodu. Pokud jim je půlíš, nějak násilně je ničíš, nebo jinak porcuješ, tak si je vlastně množíš sám. Třeba při přeseknutím plzáka motykou ho zahubíš, ale všechny vajíčka se dostanou ven.Jsou velmi odolná a líhnou se z nich další generace.
Přeji mnoho úspěchů při likvidaci.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Já bych hledal nějaký slabý místo na hranici pozemku, kudy by k sousedům mohly „jako“ utíkat ty tvý slepice. Je to extra bonus, mít slepice, které žerou dospělé plzáky. Takový slepice bych nechal vysedět vajca, ať jich mám furt dost. Skrze slabý místo v plotu pak budou moci plzáky zobat už v nepřátelském prostředí –

  1. s tím přelézáním vaší fauny ze zahrady do zahrady si budete tak nějak kvit
  2. ani to nebude potřeba nikomu nijak zvlášť vysvětlovat (jeden to beztak nevnímá a druhý tam furt není)

3)hodně štěstí s účinným řešením

P.S. Dalším řešením je koupit velikou, lacinou konzervu pro psa a obsah po hrstích rozhazovat do protilehlých částí sousedovic zahrad – plzázi se začnou rozlízat „od tebe tam“ ..nevadí, když dohodíš až ob-zahradu- plzákům je fuk, u kterýho souseda se třou, páří, žerou a opalují, jde jen o to, vytvořit ty správné podmínky ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Pořiď si žiletkový plot nebo elektrický ohradník. 🙂
Teď vážně. Já s úspěchem používám skořápky z vajec, které rozložím v místě, kudy se ti parchanti plazí. Oni, ti plzáci, nelezou přes ostré hrany.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Máš šikovné slepice, ty naše na plzáky tak leda čumí, chutnají jim naši obyčejní čeští slimáci. Máme ale indické běžce, ty pouštíme i na bramborové pole.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
tforro

Byl jsem včera za právníkem a řešil nějaké záležitosti a při této příležitosti jsem ho požádal o názor ohledně slimejšů. Jsou to prostě škůdci a pokud mi cizí škůdci způsobují škodu, tak mohu žádat náhradu škody po sousedovi. A nařídit zlikvidovat tyto škůdce může hygiena nebo životní odbor. Každopádně pokud bych vůbec chtěl z pohledu práva tuto situaci vůbec řešit, tak než někdo něco rozhodne, tak mi tito škůdci sežerou celou zahradu…

před 2876 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
tforro

Slepice je žerou celé. Sbírám je kombinačkama do plastové dozy od zmrzliny. Jelikož je teda evidentní, že není moc, která by ostatní donutila snižovat stavy škodné, tak tedy zkusím záhony něčím obsypat. Zkusím bukové piliny, těch mám dost.

před 2878 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Bydlení a zahrada