Avatar uživatele
janasofinka

Co si myslíte o indukčním vaření? Je zdraví škodlivé?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, da ny před 2902 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Myslím, že neni třeba zkoumat zda je zdravé či škodlivé. Je to stejné, jako každý jiný ohřev. Na zdraví obsluhy ani konzumentů nebude mít zřejmě žádný vliv.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Já si nejsem jist… Mě se nelíbí víceméně otevřený indukční přenos energie (na poměrně vysokých výkonech). Nejsem si jist „jak“ a „jak dobře“ maj zajištěný možný únik energie. Indukční pece se třeba používají i v průmyslu a poměrně dlouho, ale tam lze přeci jen poněkud lépe zajistit kvalitu přenosu: jak tvar magnetického okruhu tak materiál je daný.

Aby nedošlo k omylu: Nemyslím si, že pokrm tepelně upravený na indukčním vařiči by mohl být lepší či horší než stejný pokrm stejně připravený na vařiči s jiným obvyklým způsobem ohřevu. Otázkou pro mně zůstává jestli může mít indukční ohřev vliv na osoby v blízkém okolí (kuchaře)

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Opravdu nevím. Názory se různí. Ve Wiki jsem se dočetla, že pro lidi se srdečními stimulátory a defibrilátory může indukční vařič znamenat nebezpečí (velké indukční proudy mohou ohrozit jakoukoliv elektroniku). ☹

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lota

Zatím si nemyslím nic, ale možná na té škodlivosti něco bude.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Konzumace jídla připravovaného elektrickou energií dodává organismu nejméně prány ( https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Pr%C3%A1na ) ze všech možných způsobů přípravy jídla.
Co si myslím? Asi to bude na prd, nejlepší bude přímý oheň ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
MobilManiak

Nemyslím si, že je škodlivé – asi jako každé jiné, spíš ze zaměř z čeho máš povrch nádobí než samotnou indukci ;).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Marsyas

Neexistuje žádný vědecký důkaz o přímé škodlivosti elektromagnetického záření. Neexistuje způsob, jak by mohl ohřev jídla pomocí této technologie poškodit zdraví konzumenta – stejně jako u mikrovlnné trouby po vypnutí zářiče záření vymizí a nelze nijak naměřit – je to neionizující záření.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Rychlý a levný způsob vaření zřejmě může být nebezpečný zejména pro kucheře, jídlo vařené na plynu je údajně „zdravější a chutnější“ než na jakékoliv „elektrice“ ;)
„Dosud se mluvilo spíše o škodlivosti mikrovlnek, nyní si můžeme do skupiny rizikových "domácích“ technologií založených na využití efektů neionizujícího elektromagnetického záření zařadit další."
Zdroj: http://1elektros­mog.pise.cz/140-nebezpecne-indukcni-varne-desky.html
http://www.zdravi-az.cz/Forum/vi­ewtopic.php?f=3&t=4­123

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Marsyas:„Neexistuje žádný vědecký důkaz o přímé škodlivosti elektromagnetického záření. “

Bacha, neexistence důkazu nějakého jevu není důkazem neexistence jevu.

před 2901 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Marsyas

Pozor, to si dobře uvědomuji. Ale vliv elektromagnetického záření na člověka je intenzivně zkoumán už od 50. let a nikdo nikdy nic neprokázal. Až v poslední době všichni šílí s elektrosmogem a GAČR dokonce přiděluje granty na vývoj antielektrosmogové látky. Pro škodlivost mluví pouze pobléznění autoři a autorky konspiračních webů, odkud tento nízor přejímají i takové ty zdravoživotněs­tylové weby.

před 2901 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek