Avatar uživatele
Rohlik

Zlepší snížení počtu pixelů kvalitu fotky?

Je známý fakt, že počet Mpix u fotoaparátu/mo­bilu je reklamní tah, který jde mnohdy proti kvalitě fotky. Čím více Mpix na malý čip, tím dochází ke zhoršení kvality fotky.
Má otázka zní, zda když mám v mobilu 20 Mpix a v nastavení si je snížím na třeba 12 Mpix, dojde ke zlepšení kvality výsledné fotografie oproti 20Mpix.

Zajímavá 0 před 2544 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Tw!st

Nedojde. Sníží se pouze rozlišení. Za předpokladu, že display tvého telefonu nemá tolik pixelů aby zobrazil ani plných 12Mpix, mezi fotkami na telefonu ani nepoznáš rozdíl. Kdyby jsi fotku přesunul do počítače, nebo někam kde je display ve vysokém rozlišení, rozdíl mezi 12Mpix a 20Mpix poznáš. Popřípadě i kdyby jsi fotku zvětšoval.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Nie, vysvetlil to Twist, ja toto rozlíšenie podám detským spôsobom.
Predstavte si 1 pixel ako 1 kocku zo stavebince. Máte stavebnicu s malými kockami a stavebnicu s menším počtom veľkých kociek, obidve dokážu vytvoriť v jednej rovine rovnako veľkú plochu.Každá kocka má na strane jednu farbu. Z menších kociek dokážete vytvoriť viac obrázkov aj s detailami, než z veľkých kociek na rovnako veľkej ploche. Kto neverí, nech si to skúsi.
Podobne pracuje aj fotoaparát.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Obecně ne. Nicméně můžeš dosáhnout v některých ohledech o trochu lepšího výsledku (trochu se zprůměruje a tím potlačí šum ze sousedních pixlů). Lepší by bylo fotit na kvalitní foťák s méně pixly v základu, než počet pixlů „snížit“ nastavením.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco Nahlásit

Avatar uživatele
gecco

Tohle nejde obecně zodpovědět (je mnoho rozdílných variant – podle konstrukce čipu, reálné velikosti pix snímače, doby expozice, způsobu uložení…) – nejlépe odpověděl Dochy…
😉
Snad k otázce – pokud nastavením snížíš rozlišení výsledného souboru, s velkou pravděpodobností nedojde ke zvýšení kvality uloženého obrázku.
Ale mohou být případy, kdy ano – např. pokud (opravdu např, situací je více, ale nelze je tak jednoznačně definovat, jak – ve zkratce píšu):

  • je max. rozlišení intepolované (nativní je nižší)
  • jde o snímač preferující nějakou barvu (třeba GRGB)
  • je omezena velikost souboru, takže vyšší rozlišení vede k vyšší/horší komprimaci


Pokud chceš kvalitní fotky – zvětšeniny, pak:

  • vys…ervisuj se na mobil a fot fotákem, pro fotku je primární kvalita objektivu
  • pořid si foták s co největším čipem – fyzicky (až budeš fotit déle, pochopíš)
  • ukládej v RAW (nebo TIFF) a zpracovávej na počítači

Pokud chceš fotky na FB (apod.) – fot čím chceš, prohlížet se to bude (jestli vůbec) na mobilu – tam kvalitu fotky (nemyslím kompozici, ale možnost zobrazení) stejně nepozná vůbec nikdo…
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Bohužel, 99,9% fotek z mobilu je tak zbytečných, že jim žádné snižování pixelů nepomůže.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mzm

Pokud máte dost světla, tak čím víc pixelů, tím jemnější detaily (a dalo by se říct tím kvalitnější fotka) . Pokud je málo světla, je to na delší povídání/psaní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Mpix-ely, jsou hlavně o rozlišení. Pokud má foto/mobil více Mpix, měl by to „zvládat“, bez problémů i čip. V případě většího rozlišení pak je možno fotku (a týká se to pochopitelně i videa) promítat kvalitněji na větší display (s možností plného využití přenášeného rozlišení), případně obrazovku TV. Na těch je to nejvíce poznat, neboť jde už o velkou plochu. Ale souvisí to pak také, pochopitelně, s obsahem digitálních dat . Takže pak foto/video, s nižším rozlišením, má podstatně menší požadavek na digitální úložné prostory v zařízení (mobil, foto, SD karta, HD).
Jde vždy o to, k jakému účelu bude foto/video sloužit a je nutno volit vhodný kompromis mezi kvalitou, použitím a možnostmi.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rohlik

Diky gecco, koupil jsem si zrcadlovku :)

před 2543 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Dochy, ale tu už záleží od formátu obrázku, či ide o bmp, jpg, raw a podobne a to už je potrebný veľký priestor na stránke.
https://sk.wi­kipedia.org/wi­ki/Form%C3%A1t_o­br%C3%A1zkov
http://www.pho­toshopbook.net/pho­toshop-manual/graficke-formaty.html

před 2544 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Promiň, ale nepíšu o ničem co by bylo výrazně závislé na použitém formátu. A souhlasím s Tebou a Twistem (téměř) že v naprosté většině případů si tím nepomůže (nebudu tvrdit že si tím nepomůže vůbec a nikdy, v jistých případech toto snížení rozlišení může mít smysl)

před 2544 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

strýčko google: https://www.go­ogle.cz/search?q=For­m%C3%A1t+obr%C3%A1zkov­&oq=Form%C3%A1t+o­br%C3%A1zkov&i­e=UTF-8

před 2544 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Elektronika