Avatar uživatele
Kepler

Co si myslíte o smrti Jana Masaryka před 70 lety?

https://www.stre­am.cz/slavned­ny/10023684-den-kdy-zemrel-jan-masaryk-10-brezen-1948
Vražda, sebevražda, nešťastná náhoda?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? quentos, briketka10, marci1, Slecna 007, kodl67, independent před 2232 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Odpoveď byla označena jako užitečná

Vražda. ☹ Copak sebevrah skočí z okna zády napřed? V odkazu jsou uvedeny indície, které poukazují na skutečnosti, jež by mohly sebevraždu vyvrátit.
„Poloha Masarykova těla a jeho zranění vypovídají o tom, že spadl na dlažbu zády napřed. To je velice neobvyklý postup sebevrahů, kteří se většinou z výšky vrhají čelem k prostoru. Tělo leželo 2,9 metru od zdi. To je podle forenzních odborníků příliš daleko, aby tam Masaryk pozadu skočil sám. Závěry ze zatím posledního vyšetřování potvrzují domněnku, že ho z okna někdo silou vystrčil.
Poslední pokus o nalezení pravdy se uskutečnil v roce 2001 až 2003. K vyšetřování se připojil forenzní biomechanik Jan Straus, který přesvědčivě vyvrátil verze o sebevraždě. Podle údajů o poloze těla a zraněních Masaryka odvodil, že tělo dopadlo na dlažbu za použití vnější síly, kterou vyvinul minimálně jeden člověk, který do politika strčil. Poslední vyšetřování uzavřeli policisté jako vraždu. Pachatel je ale stále neznámý.“
https://www.in­fo.cz/magazin/by­la-smrt-jana-masaryka-vrazda-nebo-sebevrazda-8-dulezitych-fakt-ktera-odhaluji-pravdu-5268.html

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Kepler Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kryšpín

Jak se to vezme, má velké obdivovatele, ale také kritiky.
Osobnost, ego, bohém, občas bojoval s démony, v roce 1948 se nezastal ministrů, mlčky přihlížel řádění uljanovců a později se přehoupl na stranu vítězů a možná si občas šluknul i kokain.
Jeho odchod do říše snů, možná komouši, Sověti anebo psychika.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Jan Kunčar

Na základě dostupných zveřejněných svědectví to s pravděpodobností, hraničící s jistotou, nebyla sebevražda ani nešťastná náhoda.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Jak to tehdy bylo, se asi již nedozvíme, a přihlédneme-li k tomu, že historii píší vítězové, není to zdaleka otázka jenom Jana Masaryka.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Slecna 007

Jasná vražda.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek