Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změna latence RAMek nejde

dobrý den, koupil jsem nový počítač, tedy, grafika, mechaniky a HDD zůstaly původní (HDD jsem zformátoval). Všechno funguje jak má (tedy, kromě bezdrátové myši, u které se vždy po restartu vypne ten přijímač zapojený v USB a musím ho několikrát vyndat a zandat, někdy ale to mohu vyndavat a zandavat celý den a nic, ale to je jedno, kvůli tomu nepíšu), ale když změním úpravu latence pamětí z auto na manual (i když potom ta jednotlivá čísla neměním), protože bych rád aby šly na CL4 (což by jít měly), a ne CL5 jak jsou na to "auto", dám uložit CMOS a odejít tak se počítač vypne, vydá jedno dlouhé pípnutí a opět se zapne, ale latency je opět na auto. Nevíte co dělám špatně?
desku mám Gigabyte MA770-DS3, AMD 770 (revize BIOSu F4)
product.jsp
paměti A-DATA 2x2GB DDR2 PC800 Extreme Edition
product.jsp

Předmět Autor Datum
Mrkněte přímo na štítek pamětí, jaké mají mít napětí. Pokud je tam napsáno více než 1,8V, na rozdíl…
VN 23.07.2008 11:07
VN
Spatne delas to, ze to co si tam nastavil pravdepodobne tvoje RAM moduly nezvladaju. Takze si poriad…
MM.. 23.07.2008 13:14
MM..
Můžeš zkusit stáhnout CPU-Z a podívat se na záložku SPD. poslední
karel 23.07.2008 13:24
karel

Mrkněte přímo na štítek pamětí, jaké mají mít napětí. Pokud je tam napsáno více než 1,8V, na rozdíl od e-shopu CZC, může být právě toto řešením - zvýšit napětí o desetinku, např. na 1,9V. Zkuste si to nejprve ověřit - podívejte se na ně!

Doplním: tato deska umí zvyšovat (v případě potřeby) napětí u RAM od 0,025V do 0,375V v 0,025V krocích/postupech.

Spatne delas to, ze to co si tam nastavil pravdepodobne tvoje RAM moduly nezvladaju. Takze si poriadne pozri stitok na RAM module (presne typove cislo), stiahni si k tomu datasheet od vyrobcu (hladas typove cislo napr. cez google.com), kde budes mat vypisane vsetky hodnoty ktore ten modul zvlada, a za akych podmienok (napatie, frekvencia). To cislo CL (v clocktaktoch) zavisi aj od frekvencie, pri nizej frekvencii sa da nastavit nizsie CL, takze ak nahodou pretaktovavas frekvenciu tak to nemusi ist na najnizsom CL.
Tipujem ale tiez ze tam mas nizske napatie alebo je to modul CL5, a ze to zvlada CL4 je nezmysel ktory mal len predajca omylom v cenniku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru