Avatar uživatele
david22

Co si myslíte o svícení LED diodamy ? Je zdravější než zářivky?

http://bydleni­.idnes.cz/led-diody-valcuji-zarovky-pomoci-humoru-jak-vypadaji-moderni-svitidla-1zt-/architektura­.aspx?c=A120508­_200622_archi­tektura_rez

Klasické „teplé“ světlo bylo nahrazeno zářivkami, které nejsou tak příjemné na oči. Nejsou zdravé kvůli zraku(nízká frekvence) a údajně též přispívají k vypadávání vlasů.

Co si myslíte o svícení žárovek z LED diod? Podle mě mají nižší spotřebu a jsou „zdravotně nezávadné“ tudíž nahradí klasické zdroje osvětlení.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? suaeda, Wang, Damiana před 4342 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Pájo

Je to věc názoru a přesvědčení. Žádné rozsáhlejší nezainteresované studie o působení těchto dvou typů svítidel na lidské zdraví (oči a vlasy) nejsou k dispozici.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
arygnoc

nie je nad slnečné svetlo.
Zatiaľ bežne používam klasické žiarovky, výbojku nemám doma ani jednu.
Na WC non stop modrú ledku, po rozsvietení žiarovku.

Asi som staromódny.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
suaeda

Na čtení používáme stále klasické žárovky. Jinak ostatní svítidla jsme vyměnili za výbojky, nebo za ledky. Ledky jsou výrazně dražší, ale zase velice úsporné na spotřebu a proti výbojkám svítí hned naplno. Mimo jiné také mají také barevné podtóny (bílé, nebo trochu do žluta).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mapel

Světlo jsou fotony o určité vlnové délce. Potom se rozlišují zdroje svým teplem jako je 518, 524, 840, 860, 895 atd. Podle toho určujeme barevnost a pokud vybereme zdroj se stejnou vlnovou délkou a teplotou jako je žárovka, tak jsme na stejném.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

LED diody mají několik výhod oproti tradičním zářivkám a žárovkám. Mají delší životnost, nižší spotřebu energie a poskytují okamžité světlo bez zahřívací doby. Nemají také obsahovat nebezpečné chemikálie jako rtuť, která je přítomná v zářivkách.

Pokud jde o jejich vliv na zdraví, není definitivní odpověď. Některé studie naznačují, že osvětlení LED může mít negativní vliv na oči kvůli vyššímu podílu modrého světla, které může poškodit sítnici. Nicméně, moderní LED diody často obsahují technologii, která tento efekt minimalizuje.

Z hlediska pohodlí na očích jsou LED diody obvykle přizpůsobitelné, takže můžete zvolit „teplejší“ nebo „chladnější“ světlo podle svých preferencí.

Celkově se tedy zdá, že LED diody mají potenciál nahradit tradiční světelné zdroje, ale je důležité pečlivě vybírat a hledat kvalitní produkty, které respektují normy bezpečnosti a pohodlí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
sanskrybastr

Já zářivky nikdy neměl moc rád. Jednu jsme měli dlouho v kuchyni a z té mě vždy strašně bolely oči. LED světlu prostě zářivka nemůže nikdy konkurovat. Jsou na oči totiž mnohem příjemnější. Mimo to mají ale i spoustu dalších výhod. Hezky popsané jsou například tady: http://www.lig­hting.philips­.cz/vzdelavani/blog-budoucnost-svetla/svetlo-v-domacnosti/vyhody-a-prednosti-led-osvetleni

před 1931 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek