Avatar uživatele
dudu

Změnila se snad dopravní vyhláška?

Včera mě na jednom ze zdejších kruhových objezdů /křižovatek/ elegantně předjelo vozidlo s pražskou poznávací značkou. Koukal jsem jak nemocné tele a jsem uveden v pochybnosti o tom, že pravidla byla v tomto smyslu nějak upravena.

Hošani zdá se, že pojem nadsázka vás příliš neoslovuje, zato snadno soudit a dehonestovat druhého podle sebe zvládáte na výbornou. Řídím bez nehody přes třicet roků, avšak s podobným dacanem ani jeho příznivci se denně nesetkávám. Tož si toho užijte.

Upravil/a: dudu

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, orestez před 2382 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cukrar

Dudu, správně píšete, „kruhových objezdů /křižovatek/“. Takže kruhový objezd je vlastně křižovatka. Tam se řídí předjíždění dle zákona 361/2000, §17, odst 5, písmeno f, „na hlavní pozemní komunikaci“ se předjíždět může.
Jelikož jsou kruháky jako hlavní, připojovací větve jsou vedlejší, je dovoleno předjíždění, při dodržení ostatních předpisů.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Když vás stihlo vozidlo v omezeném prostoru kruhového objezdu elegantně předjet … nejel jste tak náhodou nepřiměřeně pomalu??
V hustém provozu to musí odsypávat, všichni se chtějí dostat tam kam potřebují a bezdůvodně pomalu jedoucí vozidla mohou být příčinou mnoha kolizních situací.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cynique

Prostě „štramák z Prahy“, vyzná se v tlačenici. V Praze asi tímto agresivním způsobem dojede rychleji… ☺

Ale jinak se nic nemění. Kruháč je typ křižovatky. Kruhového tvaru. Jízda kruhovým objezdem není nic odlišného od běžné křižovatky.

U vícepruhového kruháče platí ustanovení o přejíždění mezi pruhy (blinkr, omezit, ohrozit).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Tak prvně jste nezaznamenal, že pravidla silničního provozu již neupravuje vyhláška, ale zákon. Jinak dle popisu Vaší jízdy jste se patrně motal na kruháči jak vítr v bedně, když vás mělo možnost objet vozidlo opouštějící kruhový objezd vpravo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Upřímně řečeno, nevím, jestli vyhláška nějak řeší jízdu na kruhových objezdech, ale mohla by to obdoba jízdy ve dvou pruzích, nebo na vícepruhové křižovatce. Předpokládám, že tam ty dva pruhy byly, jak jinak by mohl předjet. Nevidím v tom nic zvláštního. Souběžná jízda v pruzích není předjíždění. Možná se ale pletu.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Muffz

Kruhový objezd je typ křižovatky, takže by se na něm předjíždět nemělo. Každopádně pokud se jedná u dvouproudové kruháče, tak v tom nevidím problém, pokud řidič neohrozí jiného.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Ten pohled nemocnýho telete lecos vysvětluje, souhlas s dubrarem, asi jsi ve špičce působil fyzikálně jako brzda.

K doplnění: soudě dle odpovědi zjentka, jeho nadsázka oslovuje.
Snad si z této dvojsmyslné odpovědi vybereš tu správnou variantu, ať se zase neurazíš!

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orestez

Pražští řidiči umí mrštně reagovat. Ne jak třeba brněnští. Zastaví vůz a neví pomalu 10 vteřin jestli má jet. Přemýšlí, pak popojede před křižovatku a zase stojí. S nepražským řízením aut by se v Práglu zastavil život. Tož se jich zastávám. Váš kruhový objezd jsem neviděl. Bývá na nich místa dost. Když má řidič živé auto, může využít jeho zrychlení.

před 2381 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Pane kolego máte i nemáte pravdu. Dnes jsem hovořil s bráchou mého zeťáka, který je náčelníkem regionální dopravní policie a ten jednoznačně konstatoval, že předjíždění je na každé křižovatce o jednom pruhu zakázáno. De facto potvrzujete můj dřívější názor, že pro pražáky končí naše republika kousek za Pardubicemi a právo se v Praze na rozdíl od stébla trávy ohýbá na stranu, ze které fouká vítr.

před 2381 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cynique

Ad cukrar:
K té Vaši poslední věte… Nějak mě to mate.

Já chápu kruhák jako jako jednopruhovou komunikaci. Tam z principu věci není jak/kde predjíždět. Chápu to špatně?
Jiná je situace, když je vyznačených pruhů víc. Což někde je.

před 2382 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

ad autacek: a navíc ignoruješ moji informaci, že dotyčný umělec mě předjel po levé krajnici! Moc prosím, než příště zveřejníš svoje laické odsudky, seznam se a přečti zde dostupné informace.

před 2383 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Zas kdybys vše napsal hned přímo do dotazu, asi by odpovědi vypadali jinak. Primárně lidé do diskuse nekoukají. Myslím, že se to rozčiluješ zbytečně.

před 2382 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Přímo žasnu nad tvojí jasnozřivostí. Přes tento kruháč jezdím denně cca 8 let od jeho zprovoznění, ale hovado podobné tomu pražákovi jsem na něm dodnes nepotkal. Zato s tobě podobnými poraděnky se lze na ulici setkat dnes a denně. Jdi do háje.

před 2383 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Zcela se ztotožňuji s verdiktem cynique. Křižovatka je jednopruhová, navíc mě onen šikula v podstatě bez mrknutí oka i blinkrů objel s využitím vnitřní krajnice, kterou občas využívají tiráci a busy.

před 2383 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek