Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Znaky automobilů

Chtěl bych se zeptat jestli předpisy nějak upravují znaky automobilek, konkrétně jestli je povoleno dodatečně připevňovat na auta znaky nebo sošky? ( jaké jsou na značkách např. rollys royce, jaguar atd. )

Předmět Autor Datum
Zdravím, nevím, zda není pro ty sošky a tomu podobné nějaká speciální úprava zákona, ale normálně je…
barta 04.09.2013 20:39
barta
Žádný výčnělky, nebo ostrý hrany, tj. ani nezaoblený křídlo by neprošlo.
Prasak 04.09.2013 21:26
Prasak
Veškeré doplňky vozidla musí být homologovány pro daný způsob použití, buď pro konkrétní typ vozu, n…
mirektatra 05.09.2013 04:45
mirektatra
takže co hrozí např. za toto http://asset4.www5.mercedes-benz.com/media/image/m aster/00_S_63_AMG_12…
DEssir 07.09.2013 18:55
DEssir
Hrozí, že s tebou nebude mluvit žídný soused :-). Na tom bouráku není vidět, jestli má ůpravy homolo…
mirektatra 07.09.2013 20:32
mirektatra
Čo by malo za to hrozit ?AMG a Jaguar sa bežne dodava s takymito ozdobami a je normalne schvaleny v…
audax 07.09.2013 21:22
audax
tak u toho modelu jaguaru se ta soška od výroby nedavá, teda určitě né na všechny verze, ale vím že…
DEssir 09.09.2013 10:32
DEssir
Jaguar je homologovany so všetkymi doplnkami,nehomologovane su len doplnky,ktore su určene pre ameri…
audax 09.09.2013 13:09
audax
mam jaguar x-type, když si na kapotu namontuju tuto sošku http://www.ebay.com/itm/JAGUAR-S-TYPE-X-TY… poslední
FandaBomel 09.09.2013 18:56
FandaBomel

Zdravím,
nevím, zda není pro ty sošky a tomu podobné nějaká speciální úprava zákona, ale normálně je to tak, že když automobilka uvádí na trh nové auto, musí auto projít homologacemi, tzn. emise, bezpečnost (jak chodců, tak posádky auta). Na autě nesmí být žádné ostré výčnělky.

Veškeré doplňky vozidla musí být homologovány pro daný způsob použití, buď pro konkrétní typ vozu, nebo pro všechny, pro konkrétní připevnění na konkrétní místo... udává to výrobce toho doplňku v průvodní dokumentavci. Pro homologaci musí splňovat výrobek řadu pořadavků, jako je u vnějších tvarů minimální rozměr ve směru pohybu vozidla - musí do něho být "vepsatelná" koule o průměru 22mm, nesmí hrozit zachycení chodce za oděv, pevnost při deformaci a tvar po ní ... a mnoho dalších.
Na auto třeba nelze dodatečně připevnit "jelena" z Volhy, protože tento doplněk je homologován pouze u konkrétního typu vozidla (a dnes by jistě homologací neprošel).
To je taky odpověď na všemožné tuningy - většina zvláštních a vkusných věcí prostě není povolena. Svoje si chrání i samy automobilky, když třeba homologace světel je platná pouze pro vozy se spalovacám motorem, ale už ne pro elektromobily, takže se přestavba řádně prodraží...

Čo by malo za to hrozit ?AMG a Jaguar sa bežne dodava s takymito ozdobami a je normalne schvaleny v takejto podobe na použivanie v Europe,že sa take hovadiny nemontuju na škodovky neznamena,že to nemože mat amg,jaguar,maserati,bugatti a spol,akurat si zaplatiš luxusne registračne poplatky a hotovo,na auta,ktore niesu takto štandartne dodavane od vyrobcu Ti pravdepodobne dopravaci povolenie nedaju,tam možeš rovno zabudnut,že budeš mat škodu citi go s nejakou soškou vpredu,ale u takychto aut je to štandartny doplnok...

tak u toho modelu jaguaru se ta soška od výroby nedavá, teda určitě né na všechny verze, ale vím že dost lidí si ji následně dokupuje (prodávají to např. na ebay), tak mě zajíma jestli je ten model homologován s tou soškou nebo jestli musí majitel nejaké povolení schánět, či je to prostě proti předpisům a nejde s tím nic udělat.

Jaguar je homologovany so všetkymi doplnkami,nehomologovane su len doplnky,ktore su určene pre americke verzie,tie sa v europe ani oficialne nepredavaju a ani ich nieje možne cez oficialne autorizovane zdroje objednat ako platene doplnky,zbytok možeš zakupit a namontovat,u niektorych je potrebne ich zaevidovat do techničaku podobne ako zmenu farby vozidla etc,pokial neboli dodane spolu s vozidlom ako štandartna vybava,pokial sa jedna o doplnok,ktory je určeny len pre americke verzie,tie oficialne nikto nepovoli a pokial niesi minimalne poslanec s prislušnou imunitou,nič s tym nespraviš.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru