Avatar uživatele
Tom20

Co si myslíte o tvrzení,že vojevůdce Jan Žižka pobýval v Anglii?(odkaz na článek v doplnění otázky)

http://zavodsky­.webz.cz/evro­pa/zizka.htm

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, gagaga před 3900 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Je pravda, že se často objeví nová fakta, takže minulost vidíme jinak. Stejně jako není vyjasněný vztah Žižky k Husovi, tak se také informace o Žižkovi v Anglii liší.

V životě Jana Žižky z Trocnova je dodnes prázdné místo. Nevíme, kde získal své taktické znalosti, ani to kdy skutečně poprvé připadl na myšlenku vozové hradby.

O Žižkově účasti svědčí srovnání bitvy Sudoměř = Agincourt. O jiných dobrodružstvích Jana Žižky za hranicemi naší země české prameny mlčí. Zato zahraniční encyklopedie obsahují překvapivý údaj. Žižka podle nich bojoval v různých cizích armádách jako žoldnéř a prý se účastnil bitvy u Agincourtu!

Skromné písemné prameny je nutné doplňovat archeologickými průzkumy a střízlivými úvahami. Jestli byl Žižka opravdu ve Francii, se asi nikdy najisto nedovíme. Přesto se zdá, že mohl i Jan Žižka z Trocnova, nikdy neporažený vojevůdce, říci stejně jako anglický král a Shakespeare, že „na Kryšpínův den jsme svedli bitvu u Agincourtu“.Pokud se Žižka účastnil bitvy u Agincourtu, bojoval proti zájmům Francouzů, tedy i proti pozdějším zájmům Johanky z Arku.

Rozporuplnost, jak je vidět z posledního odstavce.

Podrobný rozbor v odkazu
http://vtm.e15­.cz/clanek/jan-zizka-ve-sluzbach-anglickeho-krale

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
sassan

K tomu mohu jen říct že dám na názor našich předních historiků a ti tvrdí že jde témeř jistě jen o mýtus(také v realističtější Itálii měl například jeden čas sloužit).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Myslím, že tento vynikající vojevůdce musel mít k zabíjení, ničení, rabování a plundrování mimořádný talent bez ohedu na to, zda se ještě něčemu navíc přiučil v Anglii.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek