Avatar uživatele
Questman

Co si myslíte o této problematice transplantace mysli/mozku?

Při jedné z těch hlubokomyslných debat s přáteli jsem dospěl k tomuto problému, který by, podle mě, mohl nastat při transplantaci mozku či „přehráním“ mysli na jiné médium.
Já, jako člověk, mám svou mysl. Ta se skládá ze vzpomínek, pocitů, vědomostí a dalších částí. Tyto části by, podle vědců, mělo být v budoucnu možné přenést na jiný mozek či je převést do digitální podoby.
Ale když si představím sám sebe, jak jdu na přenos mysli, tak mě napadá jedna věc. Až bych byl na operačním sále uspán a poté by proběhl přenos mé mysli do jiného mozku, vzbudilo by se nové tělo s novou kopií mého mozku.
Ale co by to znamenalo pro mě? Podle mě bych umřel.
Myslím, že by to nebylo jako zavřít oči a pak se vzbudit v novém těle ale prostě by to znamenalo smrt.
To nové tělo by totiž bylo jako jednovaječné dvojče mého mozku. Mělo by stejné vzpomínky, pocity a všechno až do chvíle přenosu ale nebyl bych to já, ne?
A teď si představte, že by v budoucnu každý chtěl mít nové, lepší a hezčí tělo a tak by na takové přenosy chodily tisíce lidí úplně běžně a beze strachu. Nebyl by totiž žádný způsob, jak zjistit, že člověk po při přenosu zemře. To nové tělo by totiž pro okolí působilo úplně stejně jako by to byl přenášený! Tak by vlastně tisíce lidí chodily nevědomky na smrt bez jakékoli možnosti zjistit takovou vadu přenosů mysli!

Jaký je váš názor?
Když jsem o tom mluvil s kamarády, skončilo to jen temným tichem a další rundou piva
Doplňuji:
Jako jediné možné řešení tohoto problému vidím případné nalezení nějaké „duše“ a její transplantace…

V otázce mi šlo hlavně o ten problém, že by se transplantace mysli zdála všem okolo jako zdařená a neexistoval by způsob zjistit, jestli se doopravdy povedla nebo ne. Jedině, že by tělo s novou myslí nevysvětlitelně nefungovalo, to by byl důkaz existence duše.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? bolak před 3731 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
arygnoc

tiež si asi dám pivo.
platíš.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
MK44

Aha, otázka jedinečnosti a integrity duše, subjektu, já. Problém – nejen u schizofrenika …

Přenos mysli někdy v budoucnosti bych nevylučoval. Lidi už vymysleli věcí … Zkopírování neuronové sítě do nějakého superserveru a následně podle těch dat vypěstovat novou síť, nový mozek. Problém je, že při takovém procesu nemusí dojít k zániku primárního subjektu. Prostě byste mohli být dva se stejnými vzpomínkami a oba je považovat za své. Tak nějak na tom byl Schwarzenegger ve filmu Šestý den. Ale to jste asi s kamarády probírali, že? Takže nic nového pod Sluncem, aspoň ne ve sci-fi. Myslím, že pud sebezáchovy by pracoval v obou. Ani v tom filmu totiž ani jeden ze Schwarzeneggerů nepáchal sebevraždu s přesvědčením, že bude žít dál v tom druhém.

Zajímavé v tomto smyslu bylo pojetí chování nájemných vrahů, kteří se nechali zabít s tím, že jejich mysl bude přenesena a oni, tedy oni sami, se probudí v novém těle. Asi je to otázka přesvědčení, „víry“. Nějak se mi vybavují bomboví sebevrazi, kteří jsou prý přesvědčení, že se po sebevraždě ocitnou v ráji u Alláha …

Signifikantní byl závěr filmu, kdy autora dané technologie zabije jeho vlastní kopie – to myslím jasně ukazuje, že se jedná o dvě, byť identické, osoby, dvě JÁ. A to, zda ta primární zemře před, během nebo po „přenesení“ mysli je irelevantní. Je to ta sekundární osoba, která v případě úmrtí té primární žije dál a navazuje na uměle vložené vzpomínky z té první. To ona se může cítit jako znovuzrozená. A tady je asi odpověď na Vaši otázku: Ne nebyl byste to Vy, byl by to někdo, kdo by se za Vás považoval.

Ještě mě napadá, že nejhumánnější by snad takový přenos mysli byl, pokud by byl proveden v okamžiku přirozené smrti primární osoby. Pak by se to snad dalo prohlásit za „přenos“ a ne jako kopii – duplicitu. Jenže mít nové, mladé tělo a mysl ve stavu pokročilé senility …

A taky by se už nemohly rodit děti. Nebylo by pro ně místo. To by zabraly klony …

Na druhou stranu, pokud by takovému klonu nešlo učení, mohl by reklamovat svůj mozek u výrobce … 😄

A … no a teď je nejvyšší čas dát to pivo! 😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Beer4Real

Myslím že příroda to zařídila tak, aby podobné věci nešly nikdy uskutečnit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Strange

Teoreticky by zkopírovaný program měl fungovat i na jiném hardwéru. Jenže k tomu by bylo nutné zkopírovat i část registrů. Jenže kterých.. Udělals veliký krok k výzkumu klonování duše. Ale proč ne? Co věda nezakazuje, to podporuje. Akorát mi jde proti mysli, že tohle Někdo zneužije a hackne přenos. Víš, je mnoho postižených, kteří nezažili krásné\hnusné situace, vše co prožívají ostatní lidé. No ale tyto otázky se budou řešit až za dvěstě5O let. Kopírování obsahu mozků přece neznamená smrt. To by zákony nedovolily. Jak by si tady Někdo, že? nemohl myslet, že? bude nás tu trápit, osočovat. Ale ještě jsme tu my, skuteční lidé. Lidé, kteří mají spousty nápadů. A od těch se časem distancujeme. Chceme žít své lidské životy. Oh, abych nezapomněl\a, mnozí to také nechtějí. Jdou jako stádo buvolů ale to nejsou lidé. Sověty, bolševici tleskající stádo bez zjevného důvodu. Odkaz http://youtu.be/Qi­aK-cB_XUw?t=48m57s není přesný avšak se stává reflektorem k lidem, který je hloupý, navzdory svému křesťanskému myšlení, historii, prodává sebe a tím svou budoucnost něčemu tak zvrácenému a tak nemocnému, až jde hlava kolem. V Československu jsme museli povinně chodit na prvomájové pochody. Víte kolik lidí bylo v Brně nasráno, že nepřijel Husák? A ještě mávat mávátkama v dešti. Hadrkurvajz. Až se jim zalíbí taková či taková minulost, /nebojme se, jiní soudruzi zase přijdou, vždyť je důkaz Nero nebo Nébukadnezr či jak se to říká) omámí nás jako hovada. Nebo jako spasitelé zemí. Vývoj člověka. Hovno. Člověk je hodně podobný praseti. http://phys.or­g/news/2013-07-chimp-pig-hybrid-humans.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Těžko říci ale tuhle myšlenku jsem řešil už dávno .. řešil jsem toho opravdu už moc ale můj názor je asi takový .. Každý člověk prochází změnou.. každý člověk stárne a mění se .. mění své názory, hodnoty a vnímání mění se tak moc že by se dalo říci že je to někdo jiný ale je to tak nebo ne? Když by jsi vše zapomněl tak by jsi to byl ty? Tak co jsi potom ty? Tvé vzpomínky? Každá kdo se narodil byl potencionální vědomí s určitým genetickým předpokladem ale osobnost jako taková se vytvářela postupem času. Takže pokud jde o transplantaci mysli tak těžko ale opravdu těžko říci ale asi jde hlavně o to jakým způsobem by byla mysl přesunuta. Když by tě někdo teoreticky nakopíroval tak by byl stejný jako ty ale ty by si to nebyl i když by se tak choval a taky by si to myslel. Takže vzhled, vzpomínky a jednání by byly na první pohled stejné ale vědomí by bylo jiné… je to velká fyzikální/filo­zofická otázka :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Jako myšlenka by to byla pěkná,nechat si vlastní mozek a vzpomínky a mít tělo mladice,s velkýma prsama a dokonalým zadkem(v případě žen,že)ALE rozvedli jste myšlenku čí by bylo to tělo,do kterýho by se ten náš mozek,mysl transpantoval,pří­padně kam by putovala mysl toho v podstatě hostitele?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Zkuste si projít podobné otázky.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-to-bude
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/pokud-by-se-nejakemu-cloveku-vymenil-mozek-za-jiny-zmenilo-by-se-jeho-mysleni

před 3731 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Questman

iceT
Ale ano, jistě že jsme to řešili.
Dnes se dají vypěstovat některé umělé orgány, v Číně myslím nechali někomu na čele vyrůst nos. Jsou dokonce metody, kdy může dorůst nová pokožka místo staré (zmizí vrásky, dnes ale jen na vážné popáleniny). Koukněte na pořad http://www.csfd­.cz/film/358485-uniky-do-budoucnosti-s-jamesem-woodsem/galeri­e/?type=1 konkrétně díl o věčném životě, ten nás na toto přivedl.

Počítám s tím, že v době, kdy by bylo možné transplantovat mozek, nebyl by problém vypěstovat celé tělo, nehledě na to, že jste nepozorně četla.
V otázce totiž píšu „jiné médium“, to nemusí být nutně nové tělo, může to znamenat kybertělo nebo přímo přehrání na počítač/internet ;)

před 3731 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
iceT

To by vás asi mohl zajímat film Transcendence http://www.csfd­.cz/film/329244-transcendence/vi­dea/
měl by o podobné problematice pojednávat,dle toho co je vidět v traileru

myslím si,že pokud by se lidská mysl přehrála na jiný nosič,médium,jak jste to nazval nebo kybertělo,už by to snad ani nebyl člověk,jen humanoid s lidskou myslí.

před 3731 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Questman

Strange
V tom co jsi napsala se vůbec nevyznám, k tématu je snad jen 1.-6. věta, pak se to nějak ztrácí v nedohlednu :D
Každopádně minimálně věta „Kopírování obsahu mozků přece neznamená smrt. To by zákony nedovolily.“ dokazuje, že jsi mě nepochopila.

před 3736 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek