Avatar uživatele
Klára K.

Znáte nějakého kytaristu, který hraje místo normálního G „cikánské géčko“ ?

Jestli hrajete na kytaru, tak to asi znáte, místo použití tří prstů (nebo pak ještě někdo používá všechny čtyři) si trochu pootočíte ruku a na třetím pražci zmáčktete strunu E a ukazováčkem (nebo prostředníčkem) zmáčknete druhou strunu E (tu užší, samozřejmě)
Znáte někoho, kdo to tak hraje? Já jsem to zkoušela, ale ono to zní trochu rozdílně…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3913 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
honzikd

Velmi nesouhlasím s „ladaadal“. To, čemu se říká „cikánské G“, není nic jiného, než transpozice Gadd9 (G, A, D, g, h, g). A skutečně ho, v případě, kdy se to hodí, použijí i lidé, co se hudbou živí (K přečtení doporučuji knihu „Kytara“ od Luboše Andršta). A že palec patří zezadu na hmatník – ale prosím Vás.. Někdy jsou čtyři prsty málo, palec se běžně používá na „mačkání“ basových strun.. (Hledejte třeba: „Tommy Emmanuel“ na Youtube) Je fakt, že v ZUŠ při hře na klasickou kytaru se to asi neučí, ovšem „šedá je teorie a zelený strom života“..

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ladaadal

Použávají to jen prasata a lidi, co jsou líní se naučit obyčejné „G“. Proto se taky více používá termín „prasečí Géčko“, cikánské tomu říkají jen ti, kdo ho používají. Rozhodně to neuvidíš u žádného člověka, který se hudbou živí nebo na kytaru umí aspoň víc akordů neb G,A,C. Ti vědí, že palec patří zezadu na krk a ne na hmatník.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ponovotny

je to jeden z prvních akordů, na které každý kdo se učí narazí. Používá se do té doby, než se naučíte nějakou libozvučnější verzi obratu G

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klob1

G-čko se hraje, co já znám 6 způsobů,pak co vím,ale nepoužívám je všechny vždy jen některé pro něco..je jich i více dalších verzí,které se obměňují. Jenže to by se muselo vidět přímo,těžko se to popisuje a to bych byl hodně dlouho.Vychází to z různých variací..Je tolik akordů z jednoho,že to jsou v základu a ty další jen se rozšiřují z toho jednoho.Všechny jsou správné protože třeba tím jedním prstem nehraješ akord,ale tón G. Definice akord,je určitá podmínka,aby to byl akord..Znal jsem holku,co člověk nechápal,ale znělo ji to.Si brnkla jen jako ani ne akord celý a zpívala.člověk by řekl,že to nejde,ale po tom co jsme viděl a hlavně slyšel super.Dneska už nemusíš ani umět hrát jsou také kytary samohrajky,ty tak hrají dost i samy jen zmáčkneš něco na krku a hraje vše téměř sama ani akord nemusíš a to dokáže.Pak procesory tam dělají své.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek