Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zpomalení a restarty při použití sata disku na desce s.754 čipset via

Je to už druhá deska kde mám podobné problémy přesněji je to MSI K8MM3-V. Nainstalovat to šlo bez problémů, bere to disky i jako sata II, ale zkoušel jsem je nastavit jako sata I. Ovladače mám z webu výrobce. Při instalaci jsem nevšiml žádnýho problému ale jen jsem ten počítač vrátil začal se po 3 minutách restartovat a to i když neběžel žádný program nebo jen internetový prohlížeč. S tou první deskou jsem to vyřešil pomocí disku ide ale u této desky byl disk sata původně a fungoval dobře. Možná je problém v nastavení v bisou ale to mi nepřipadá pravděpodobné protože tam jsou asi jen dvě volby týkající se sata disků.

Předmět Autor Datum
Podle mě je ten řadič sata nekompatibilní s tím diskem co tam dáváš. Ta deska stála osazením zaprd u…
MM_tank 20.10.2009 10:23
MM_tank
Diky za pomoc ale jak jsem psal tak ta druha deska tam sata disk měla už před reinstalací. Měl jsem…
zdenekhribek 20.10.2009 10:45
zdenekhribek
A ten původní disk byl sata 1 ne ? Seagata sata 1 na tom jeli pokud si vzpomínám, problémy určitě by…
MM_tank 20.10.2009 10:59
MM_tank
Máš naprostou pravdu je to sata 2 přeplý na sata 1, to jsem nanapsal přesně. tedy u té první desky.…
zdenekhribek 20.10.2009 11:14
zdenekhribek
a disky jsi tam zkoušel dal stejného výrobce ?
MM_tank 20.10.2009 11:23
MM_tank
Jak jsem napsal u první desky dva Seagaty a jeden Maxtor 250gb sata2 (přeplé na sata1) ale fungovaly…
zdenekhribek 20.10.2009 11:48
zdenekhribek
Každopádně bych zkusil poslední ovladače čipsetu od VIA, popř. update BIOSu.
jbo 20.10.2009 10:54
jbo
s těmi ovladači problém nebude, zkoušel jsem jak od výrobce (msi) tak přímo od via. A ten flash bios…
zdenekhribek 20.10.2009 11:22
zdenekhribek
Já bych naopak neriskoval MSI Live! Diskety nejsou příliš spolehlivé, ale je tu řešení: Na disku vyt… poslední
janík 20.10.2009 11:59
janík

Podle mě je ten řadič sata nekompatibilní s tím diskem co tam dáváš. Ta deska stála osazením zaprd už před léty, sata tam zajišťuje prastarý a pro sata narychlo předělaný čip 8237. Měl sem s tím čipem problémy jak na socket a tak na s 754.Zkusil byhc jiného výrobce disků.

Diky za pomoc ale jak jsem psal tak ta druha deska tam sata disk měla už před reinstalací. Měl jsem se zmínit, že tam odešel zdroj. Když jsem dal jiný tak vše fungovalo a tak jsem ani netestoval ram či hdd. Je tedy možné že problémy těch desek jsou rozdílné. Ale to že při instalaci xp a dalších programů mně to během dvou hodin ani jednou nespadlo a jen jsem to vrátil začalo se to nepravidelně restartovat po třech minutách (u té první desky docházelo spíše k zaseknutí )to je na obou deskách podobné.
U té první desky než jsem přešel na ide jsem zkusil dva disky od Seagate a jednoho Maxtora, Ten Maxtor byl asi nejhorší, dokonce v něm cvakalo což normálně nedělá. Ale rozdíl mezi nimi nebyl velký. A ještě jedna důležitá věc na kterou jsem si vzpomněl - když jsem se podíval do prohlížeče událostí byla tam strašná spoust chyb označených tuším jako "chyba čtení".

Máš naprostou pravdu je to sata 2 přeplý na sata 1, to jsem nanapsal přesně. tedy u té první desky. U té druhé to jistě nevím, budu vědět až za týden, to mě stále víc přesvědčuje že ty desky nemusí mít stejné problémy.

Jak jsem napsal u první desky dva Seagaty a jeden Maxtor 250gb sata2 (přeplé na sata1) ale fungovaly i jako sata2 . U té druhé šlo víceméně jen o výměnu zdroje a tak jsem tam zůstal ten původní - byl to 80gb Samsung, netuším jestli to byl sata1 nebo 2.

s těmi ovladači problém nebude, zkoušel jsem jak od výrobce (msi) tak přímo od via. A ten flash biosu můžu zkusit přes msi live, pomocí disket to nehodlám riskovat. Ale u té druhé desky asi ne, tam to fungovalo předtím dobře a tedy problém s biosem určitě nebude.

Já bych naopak neriskoval MSI Live!
Diskety nejsou příliš spolehlivé, ale je tu řešení: Na disku vytvořit oddíl s FAT32, do něj nakopírovat BIOS i s flasch programem, a z diskety pouze spustit DOS ze kterého se následně spustí flasch nového BIOSu. Jelikož ten pak proběhne z disku, je to mnohonásobně bezpečnější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru