Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zpomalila se WIFI síť

Dobrý den,
chtěl bych Vás všechny požádat o pomoc jelikož si už nevím rady. Sedím u toho několik hodin a na nic jsem nepřišel. Můj problém je následující.

Mám rodinný domek a využívám připojení k internetu od O2, slibovaných 25 mb/s. Vždycky jsem měl přes wifi rychlost cca 18 Mb/s nebo aspon minimálně těch 14 Mb/s. Poslední dva týdny mám neustále 4 Mb/s a upload sotva 512 Kb/s.

Nevím vůbec z jakého důvodu došlo tak k razantnímu poklesu rychlosti. Dotazoval jsem se už na O2 zda mi to nějak neomezili, vyměnil jsem jejich wifi router Contrend za jiný. Ale žádná změna ! Zkoušel jsem i jiný wifi router od CISCO, který mě stál 3 tis. Kč s 12dB anténkou. Ale pořád mám rychlost 4 Mb/s !

Záhada je ta, že pokud se připojím kabelem přes RJ45, tak rychlost mám cca 21 Mb/s, chápu že po LAN to bude rychlejší, ale proč nemůžu mít předešlé hodnoty ? Wifi potřebuji, jelikož si nemůžu dovolit tahat ke každému PC kabel.

WIFI mám zabezpečenou, dokonce jsem ji dal jako neviditelnou (aby ji ostatní neviděli). Dále je zabezpečená že povoluje jenom 3 MAC adresy a pořád nic. Wifi jsem přenastavoval na všechny kanály, jestli ji něco neruší a pořád nic.

Operační systém mám Windows XP plně aktualizovaný, ale zkoušel jsem to na dalších 2 noteboocích a tam je to stejné. Na wifi routerech je povolená maximální rychlost přes N 802.11, ale nic nic...

V čem může být ještě zrada.

Předmět Autor Datum
čili přes lan drát nemáš nic, a všechny pc ti sdílí asi 100mbit šířku pásma wifi? když necháš na wif…
lední brtník 20.07.2011 17:43
lední brtník
1) pokud jdu přes drát LAN - tak naměřím rychlost klidně 21 Mb/s, ale pokud vytáhnu LAN a jdu třeba…
amilo 20.07.2011 17:55
amilo
ten inssider neukázal žádnou jinou síť v kolizi kromě sousedova 11.kanálu? u něj bych problém nevidě…
lední brtník 20.07.2011 18:57
lední brtník
jj, ta firma s wifi jede na 5GHz jinak jsem udělal screen toho programu a našel následující: ten TC…
amilo 20.07.2011 19:13
amilo
ještě jsem využil zbytků, vypnul wifinu na routeru contrend, který dodalo O2. kabelem to propojil do…
amilo 20.07.2011 19:18
amilo
taky mě nic nenapadá. u inssideru jsem zvyklý na přehlednější printscreeny s rozložením kanálů. sám…
lední brtník 20.07.2011 22:45
lední brtník
pokud budu přenášet větší soubory, třeba 700MB film mezi pc přes LAN. Tak vše běží jak má. Prostě p…
amilo 21.07.2011 08:36
amilo
Skusim to zhrnut. Chladnicka ee, mikrovlnka ano. Ale musela by zrovna ist, vysiela v rovnakom pasme…
fleg 21.07.2011 10:20
fleg
Takže nové zjištění: přinesl jsem si svůj firemní notebook z práce, zkusil na ní rozjet WIFI. Ta se…
amilo 21.07.2011 13:21
amilo
ještě mě napadla jedna otázka, ale to už je asi výstřel do tmy... občas když si s tím hraju a vyndá…
amilo 21.07.2011 13:28
amilo
Stale si neskusil kopirovanie v ramci wlan siete aku rychlost dosiahnes tam.
fleg 21.07.2011 13:54
fleg
tak 700 Mb za cca 7minut
amilo 21.07.2011 14:06
amilo
Takze podla tohoto nemas problem vo wifi (predpokladam, ze si myslel 700MB), pretoze priemerna rychl…
fleg 21.07.2011 14:21
fleg
mi připadá naprosto nezdravé připojovat stolní pc přes wifi - přes jakýsi usb odpad, tj. do už tak b…
lední brtník 21.07.2011 15:53
lední brtník
jo kdyby to tak bohužel šlo.... musel bych ke každému stolnímu pc natáhnout aspon 10m dlouhý RJ45 ka…
amilo 21.07.2011 15:57
amilo
rozumně umístit router, za nábytkem se kabel může vesele válet. když máš ty usb atrapy zastrkané do…
lední brtník 21.07.2011 19:49
lední brtník
tak snad jsem problém už konečně vyřešil.... koupil jsem si APC přepěťovou zásuvku, zasadil před mo… poslední
amilo 22.07.2011 13:17
amilo

čili přes lan drát nemáš nic, a všechny pc ti sdílí asi 100mbit šířku pásma wifi?
když necháš na wifi vždy jen jediný pc, rychlost je na všech stejně nízká?

nevysílá soused na stejném kanálu jako ty? co ukazuje inssider?

12db anténa? není kvalita signálu spíš horší díky odrazům? nebo to je nějaká směrová místo všesměrových tyček?

1) pokud jdu přes drát LAN - tak naměřím rychlost klidně 21 Mb/s, ale pokud vytáhnu LAN a jdu třeba do obýváku tak mám jen 4 Mb/s.... a musím říct, že nemáme v bytě zavřené dveře, příčky nejsou ze železobetonu atd.. Dříve to právě vše fungovalo.

2) Je jedno pokud zapojím 1 notebook a ostatní jsou vypnutý nebo naráz všichni 3 zapnutý. Rychlost je pořád stejná cca 4 Mb/s. Je jedno jestli je notebook cca 60 m od routeru nebo jenom 10 cm, rychlost je pořád cca stejná. A na routeru není nastavena žádná konstantní, je tam nastavena na MAX.

3) soused wifinu má, ale co jsem zjištoval podle utilitek tak je na kanálu 11, já jsem na 9. Jinak jsem zkoušel všechny kanály od 1 až po 13ku. A všude je to stejné.

4) 12 dbi anténu jsem měl půjčenou z práce, nyní tam mám 5dbi a výsledek se ani nezlepšil. Zlepšilo se tak maximálně pokrytí. ale rychlost ne.

Napadla mě ještě jedna věc, mám rodinný domek asi úhlopříčkou na modrý panelák kde je obrovský vysílač. Za námi asi 5 domků je člověk co vlastní wifi firmu a poskytuje internet po okolí. Nedávno se tam nastěhoval (cca 4 měsíce) tak jestli si nenechal nějak zvýšit rychlost wifi internetu k sobě domů a mě to takhle kurví. Ale to si zase říkám, že by nebylo tak markantní.

Tohle je pouze teorie, jelikož mě už nic nenapadá.

ten inssider neukázal žádnou jinou síť v kolizi kromě sousedova 11.kanálu? u něj bych problém neviděl, když píšeš rodinný domek, jste asi přiměřeně daleko, přes dvě zdi.
ti wifisti poskytovači budou asi na 5 ghz, proto nejsou vidět.

musím říct že mi došla fantazie, co by tam ještě mohlo být za problém.

mový router má svůj vlastní napájecí adaptér, nebo jsi použil ten z původního routeru?

ještě jsem využil zbytků, vypnul wifinu na routeru contrend, který dodalo O2. kabelem to propojil do lan portu wifi routeru Huawei a na tom spustil wifi...

a výsledek stejný cca 4 Mb/s...

takže opravdu s wifi signálem něco bude.

Nemůže to rušit nějaký domácí spotřebič ? Lednička, mikrovlnka nebo snad venkovní čidlo na měření teploty pro meteostanici ?

Na druhou stranu musím říct, že během těch 14 dní se nic neměnilo, nekonfigurovalo, nepřemístovalo... prostě to tak nějak přišlo samo.

Já už taky nemám nápady.

Nejhorší je, že jsem od minulého poskytovatele utekl, že měl jenom 4Mb/s a přešel k O2, kde jsem skutečně těch 6 měsíců měl přes 14 Mb/s, a nyní jsem zpátky na hodnotách. 3-[

taky mě nic nenapadá.
u inssideru jsem zvyklý na přehlednější printscreeny s rozložením kanálů. sám ho nepoužívám - na xp běží netstumbler.
teploměrová čidla používají podle mě 435mhz, tam bych problém neviděl.

a když vynecháš testování rychlosti na net, a budeš sledovat jen rychlost přenosu větších souborů mezi pc na lan straně - ať už sledováním rychlosti kopírování, nebo programem netstress - je to taky ty 4mbity?

pokud budu přenášet větší soubory, třeba 700MB film mezi pc přes LAN. Tak vše běží jak má.

Prostě přes LAN je internet cca 23 Mb/s. Ale ta wifina opravdu je v háji...

Na tom nejnovějším notebooku je wifina, která podporuje i 802.11 N, a tam je rychlost stabilní. Včera jsem si všimnul že notebook, který umí standard G tak tam se dostanu k večeru třeba už jenom na 1 Mb/s.

Nemůžu si pomoci, ale řekl bych že to něco ruší. Nejhorší je, že jsem nic neměnil, nic nepřemístoval, nic nekonfiguroval. Vše začalo tak nějak samo.

Nemůže tomu třeba vadit lednička, mikrovlnka ???

Skusim to zhrnut.
Chladnicka ee, mikrovlnka ano. Ale musela by zrovna ist, vysiela v rovnakom pasme a jej vykon je cca 1000 nasobne vyssi ako vykon wifi.
Sprav jednoduchy test, zapoj jeden pc kablom, druhy cez wifi a cez zdielanie skopiruj nejaky vacsi subor. Dolezite je aku primernu rychlost dosiahnes.
Vo vseobecnosti nie je dobre pripajat zariadenie, ktore zvladaju rozne rezimy. Dokonca podla popisu by som si to tipol, ze sa ti tam pripaja nejaka beckova karta, AP sa samozrejme prisposobuje najslabsiemu klientovi a tomu by zodpovedala potom aj ta prenosova rychlost 4Mb/s.

Takže nové zjištění:

přinesl jsem si svůj firemní notebook z práce, zkusil na ní rozjet WIFI. Ta se hned chytla, udělal jsem test rychlosti a ejhle.... na poprvé 14,6 Mb/s :-) Takže že bych měl nějak špatně nastaven wifi router, to už vylučuji.

Dále musím přiznat, že jsem měl notebook připojen v dolním patře domku než mám umístěn wifi router a to je cca 25 metrů vzdušnou čarou.

Tak jsem si naivně myslel, že je po problému. Pustím stolní PC a vyzkouším rychlost, ale tam je zase o nějch 4 Mb/s. Tak jsem přeinstaloval ovladače k USB Wifi, která podporuje 802.11 N a zase bez úspěchu. Přeinstaloval jsem i ovladače a pořád to samé.

Tohle mi prostě nejde do hlavy :.(

Odinstaloval jsem i antivir s firewallem a pořád nic.

Nejhorší je, že když něco stahuji tak mi rychlost jede max. 320 KB/s

Potom mě ještě napadlo, že by byl špatný USB wifi přijímač, tak jsem si na zkoušku objednal D-LINK (přijde zítra a hned vyzkouším). Ale na druhou stranu tomu nevěřím, protože na druhém notebooku který má integrovanou wifinu je rychlsot rovnaká. A další stolní PC který je hned vedle wifi routeru a má Wifi adaptér EDIMAX v PCI slotu je rychlost taky těch 4 Mb/s.

FLEG: jak myslíš jako že se mi tam přihlašuje nějaká béčková karta ??? sníženou rychlost naměřím i když mám všechny PC zapnuté, nebo jenom to jedno a libovolně s jakýmkoliv. Tu vyšší rychlost na notebooku jsem naměřil i když byli všechny PC připojený a naopak.

ještě mě napadla jedna otázka, ale to už je asi výstřel do tmy...

občas když si s tím hraju a vyndávám a zandávám USB wifi adaptér do PC tak mi vyskočí hláška, že USB může pracovat rychleji a že díky tomu bude snížena její rychlost přenosu. Což bych pochopil, že se připojuje pod USB 1.1, ale deska podporuje USB 2.0.

Je fakt že tato hláška mi vyskočila všudy všeho tak 3krát z 10 pokusů.

Otázkou je zda to má vliv.

Na druhou stranu to určitě nebude platit u notebooku nebo u druhého PC, který má v PCI slotu EDIMAX. Ale rychlost je taky jenom 4 Mb/s. :-/

Takze podla tohoto nemas problem vo wifi (predpokladam, ze si myslel 700MB), pretoze priemerna rychlost je 13-14Mb/s co je pre wifi bezne (aj ked Nko slubuje az 300Mb;o))).
Podla tohoto je problem pri prechode s WLAN na WAN rozhranie, mozno nestiha procesor, mozno tam mas nejake QoS, tazko povedat. Na druhej strane si povedal, ze si skusal uz 3 routre, takze mi zacinaju dochadzat napady.
Mozno by za uvahu stal este tento experiment, ze si kupis AP (napr TP-link 741ND) a ten pripojis cez ethernet (nie cez wan, aby sa spraval ako hlupy switch) priamo kablom k dsl routru a skusis net takto.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru