Avatar uživatele
autacek

Způsobili u nás více materiálních škod za války Němci, nebo spojenci?

Resp. existuje nějaké vyčíslení?

Zajímavá 0 před 2194 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Edison

Myslím, že vyčíslení se bude dost těžko hledat. Jestli existuje, je otázkou, jestli je veřejné přístupné.
Ale logicky: Němci nás víceméně potřebovali. Pracovní sílu, průmysl, zemědělství… Průmysl se pokusili vybombradovat spojenci A to hnedle ze dvou důvodů: 1. aby poškodili vojenský průmysl pro němce, 2. aby to pak nedostali do rukou Rusové.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Podle mne spojenci.

Hapiky, proč by Američané v klidu neodtáhli,
když tu zničili všechno, co zničit chtěli?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Nemá cenu to rozlišovat, za všechny škody má odpovědnost ten, kdo válku rozpoutal.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

Záleží koho míniš spojencemi. Jedni spojenci nás před válkou zradili a ti druzí domnělí spojenci sice později větší část území osvobodili, ale jen proto, aby si nás následně podmanili. Takže jediní spojenci, kteří nás osvobodili a odešli byli USA, které lze považovat za spojence.

Upravil/a: hapiky

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Nabízí se, že spojenci. Nicméně je třeba vzít v úvahu, že po celou dobu okupace pracovalo státní hospodářství pro Němce a financovalo jejich válku!!
A zde si myslím, že se jednalo o daleko větší částky. Ano válku platili Němcům všechny okupované země.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Edison

Tak teď jsem zaslechl zajímavé vyčíslení náletů na škodovku: 18 náletů za celou válku. Za jeden nálet škody za 80 mil. tehdejších korun. Snad se z toho dá něco odvodit.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Nevím… Nemyslím, že má smysl to házet zase 100% na jediného člověka. K vzestupu nacizmu vedly další předcházející okolnosti včetně 1. Velké války. Bez těchto okolností by MOŽNÁ k té druhé nedošlo. Ale zase by došlo k jiným věcem… Takže si myslím, že je třeba všechno hodnotit kriticky s ohledem na fakta, která jsou více méně známa a zejména DANOU dobu. Jinak bychom mohli snadno dojít k závěru, že za vše může ta první opice (nebo Adam, dle vyznání každého soudruha), což je logický závěr. Jak moc je relevantní? Blbost, žejo…

před 2194 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

ivzez: Ano, mnoho lidí má takové předsudky: Rus osvobozoval, Amík ničil. Proč? Protože nás to tak komunisté učili. Také mě to štve, když se bombarduje bezhlavě, ale to někdy vypadá tak, jako by Rus neměl žádné letadla, nebo je vůbec nepoužíval. Otázka je jen kdo víc, kdo míň. Fakt je, že tehdejší Sovětské velení si životů ruských vojáků nevážilo, klidně je poslalo tam, kde by letadla byla účinnější.

před 2194 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Hapiky,

před pár dny jsem četla (nebudu to znovu hledat, ale na dotaz Američani +Plzeň +Škodovka Vám Google jistě najde dostatek informací), jak to v Plzni a západních Čechách vypadalo, jak Američané zakázali Čechům jít na pomoc Praze, bombardování Škodovky, rozkradení archivů, …

Myslíte, že dnes jde o „komunistickou propagandu"?

Za minulého režimu jsem věděla jen to,
že „Američané osvobodili Plzeň“.
O škodách, které způsobili, čtu až teď.

před 2193 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Tvůj výrok je právě o předsudcích. Podsouváš tu, že nás komunisté něco učili. Dostupná fakta ale hovoří celkem jasně. A jen připomínám, že žádné osvobozovací boje, jak už samo slovní spojení napovídá, nemůže být beze ztrát. Zkus si najít, kolik kterých vojáků a civilistů padlo na našem území jen v květnových dnech roku 1945.

před 2194 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek