Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Způsoby regulace plynového kotle

Zdravím,

Mějme dům, ve kterém jsou dvě bytové jednotky.
Dům vytápí plynový kotel. V současné době je topené ovládáno centrálně jedním regulatorem v obytné místnosti jednoho z bytů a teploty v místnostech se řeší ručními kohouty. Je to hloupé řešení, jelikož když se v obytné místnosti sejde celá široká rodina, teplota je tak vysoká, že kotel nespíná a ve zbytku domu (i druhém bytě) je zima. Kotel pak ještě vyhřívá jeden bojler.

Chtěl bych na každé topné těleso nasadit regulaci (pro zjednodušení termo-hlavice na topení) do všech místností, tím bych se zbavil tohohle hloupého regulátoru, jenže mě zajímá, jak by pak bylo řešeno vypínání kotle. Přece nemůže topit stále. Existuje nějaká možnost kotel vypínat třeba podle teploty vody s určitou hysterezí?

Systém topení je samospádný, z úpravou regulace počítám na systém hnaný čerpadlem.

Předmět Autor Datum
Máme doma stejný systém, s jedním regulátorem. V režimu bez regulátoru je vypínání kotle je řešeno t…
walsh 20.01.2012 15:03
walsh
Právě takový systém bych si chtěl naprogramovat (odhad ceny materiálu na jedno topení je pet az sedm…
JR_Ewing 20.01.2012 15:07
JR_Ewing
Tak jsem to myslel. Jen jsem zapomněl zmínit k servoventilům termostat (teploměr) v každé místnosti.… poslední
walsh 20.01.2012 15:29
walsh

Máme doma stejný systém, s jedním regulátorem. V režimu bez regulátoru je vypínání kotle je řešeno tak, že kotel se vypne sám při dosažení přednastavené teploty vody v okruhu (nebo lehkém překročení). Ale v podstatě topí (žene vodu okruhem) pořád. Dá se tomu trošku pomoct (u našeho kotle) připojením čidla venkovní teploty, které hýbe samo s tou teplotou vody v okruhu (aby při teplejších dnech nebyly radiátory moc horké a aby se to nepřepínalo co 10 minut). Problém je, že teplota v okruhu po chvilce zase klesne a kotel se znovu zapne. Použitím toho regulátoru se tak ušetří něco opotřebení kotle.
Ideální (technicky, nikoli ekonomicky) řešení je použití servoventilů u topných těles a centrální řízení. V takovém případě by se kotel zapnul při poklesu teploty v libovolné místnosti, popř. zůstal vypnutý, kdyby bylo ve všech dostatečné teplo. Je to hrozně pěkná věc (dá se to programovat na jednotlivé dny a v extrémním případě i ovládat přes internet nebo z mobilu), ale stojí to desítky kilokorun.
My to řešíme tak, že když je někde zima, tak tam přeneseme na potřebnou dobu ten regulátor a to vedro ve zbytku domu nějak přežijeme. Ono to nenastává zas tak často, aby to stálo za nějaké velké investice :-)

Právě takový systém bych si chtěl naprogramovat (odhad ceny materiálu na jedno topení je pet az sedm stovek) a zatím sháním informace, jak se věci mají :-). Rozhodně ale nechci centrální prvek, který bude řídit všechno. Naopak do každé místnosti samostatný regulátor, ty by si pak eventuelně povídaly s regulátorem kotle a sdělovaly mu, jak jsou na tom.

Tak jsem to myslel. Jen jsem zapomněl zmínit k servoventilům termostat (teploměr) v každé místnosti. Centrální by byla pouze jednotka (počítač), který hlídá všechny ty místnosti a podle toho ovládá kotel.
Ale v takovémto případě je to spíše investice do pohodlí, než snaha ušetřit. Při 10 radiátorech se bavíme o celkové ceně 5-7 tis (spíš bych to ale viděl na dvojnásobek, ona ta řídící jednotka taky bude něco stát a něco žrát), což vám ten systém na energii asi hned tak neušetří. Ale hodně záleží na pravidelnosti využívání těch místností.
Pak je tu taky častá otázka - nechat místnost vychladnout a pak zase pracně vytopit, nebo se na to vykašlat a udržovat teplotu celý den?
Další faktor - když jedna místnost vychladne, začne odsávat teplo z okolních místností (nepředpokládám masivní izolace v příčkách).
...atd. Není to lehké plánovat topení... :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru