Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zrezlý ráfek zevnitř

Zdravím, prosím vás mám zrezlý ráfek na motorce zevniř - Zvenku vypadá krásně. Ten rez jsem natřel odrezovačem a obrousil a chystám se ho natřít základní barvou. Vadí, když nebude ten rez odstraněnej úplně, ale nějakej tam zůstane a já ho natřu základovkou? Největší množství rezu jsem odstranil. Díky :)

Předmět Autor Datum
Odrezovač je mocný. Doporučuju nějakou barvu obsahující zinek, protože ty s obsahem oxidu olovičitéh…
mirektatra 23.02.2014 08:24
mirektatra
Takže nevadí když natřu ráfek základovkou, i když nebude rez uplně ostraněn? I když bude barva zcel…
Pepouš 23.02.2014 10:53
Pepouš
už zodpovězeno výše. kdybych do toho ještě mohl kecat a máš možnost(nedávej to dělat firmě!!) ráfek…
kamzl 23.02.2014 13:51
kamzl
Dlužno podotknout, že se nehodí aní kyselina chlorovodíková (tedy solná) ani sírová (tedy ta co se l…
czcharlie 23.02.2014 14:35
czcharlie
Odrezovač nebyl ani od včerejšího večera zaschlý - Mám nějaký zvláštní odrezovač, tak jsem ráfek oči…
Pepouš 23.02.2014 16:39
Pepouš
Bingo! Vadí to :-(. Odrezovač (bezoplachový odrezovač) je chemický přípravek, který dokonale odmaště…
mirektatra 23.02.2014 18:19
mirektatra
A jéé, tak já už jsem odmaštěný ráfek od odrezovače natřel základní barvou :/ Takže už s tím nic neu…
Pepouš 23.02.2014 19:33
Pepouš
tak jinak nech, to na dvě minutky opískovat. na tu kyselinu se vys*r na třmeny z lokomotiv funguje s…
kamzl 23.02.2014 20:18
kamzl
Co to podsypání? Poradí mi někdo? :) Stačí jedna vrstva základovky?
Pepouš 23.02.2014 20:48
Pepouš
O žádný "hliněnce" jsem neslyšel. Do pneumatik se sype klouzek, neboli jemně mletý mastek (nerost, b… poslední
mirektatra 23.02.2014 21:11
mirektatra

Odrezovač je mocný. Doporučuju nějakou barvu obsahující zinek, protože ty s obsahem oxidu olovičitého, co fungovaly, ekoteroristi zakázali :-). Jen se nenech zlákat zázrakem, který jde ředit vodou :-( . Určitě ale nasyp do pláště klouzek, aby se Ti barva neslepila s gumovými nesmysly, činícími jízdu příjemnější :puff:

už zodpovězeno výše.

kdybych do toho ještě mohl kecat a máš možnost(nedávej to dělat firmě!!) ráfek si na 2 hoďky nech ponořit do kyseliny, pak hoď do pískovače na 2 minutky. bude jak novej ale s leskem už nepočítej, je otázka zda máš možnost/peníze a zda se tp vyplatí.

Dlužno podotknout, že se nehodí aní kyselina chlorovodíková (tedy solná) ani sírová (tedy ta co se leje do akumulátorů). To by z ráfku za dvě hoďky zbyl možná jen chrom. Jako odrezovač se používá kyselina fosforečná.

Odrezovač nebyl ani od včerejšího večera zaschlý - Mám nějaký zvláštní odrezovač, tak jsem ráfek očistil ředidlem - Odmastil a natřel základní barvou. Nějaký rez pod základovkou zůstal, vadí to?

Stačí jedna vrstva barvy?

Bingo! Vadí to :-(. Odrezovač (bezoplachový odrezovač) je chemický přípravek, který dokonale odmaštěný, ale zoxidovaný povrch železa ošetří tak, že kysličník železa přemění na železné soli, které dále neoxidují. Je řídký a vzlínavý, proto ošetří i mikropóry a koroze dále nepokračuje. (pokud jsem v detailech nepřesný, omlouvám se)
Pro správné použití přípravku je dobré držet se návodu výrobce, pokud nejsme skálopevně přesvědčeni, že v daném oboru jsme fundovanější než výrobce. Protože se ptáte tady, fundovanější nejste!
Pokud se pamatuji, odstraní se volná rez, kterou by odrezovač nedokázal efektivně ochránit a odmaštěný povrch kovu se pak opatří nátěrem odrezovače, který při reakci s korozí vytvoří tmavě fialový povrch. Po úplném zaschnutí, které značí ukončení chemické reakce, se povrch ochrání základním nátěrem a jeho porézní a nestabilní vrstva se uzavře vrchní barvou. S výhodou lze použít nátěru SUŘÍKem, který je ve lněné fermeži rozmíchaným práškovým oxidem olovičitým, s obdobnými vlastnostmi, jako odrezovač a základní nátěr. Má výhodu v tom, že dokáže přilnout i na nedokonale odmaštěný povrch. Konečný nátěr vrchní barvou je dokončením procesu.
A včíl mudruj, děláš to pro sebe ...

A jéé, tak já už jsem odmaštěný ráfek od odrezovače natřel základní barvou :/ Takže už s tím nic neudělám. Jejeje, ale tak bude to lepší, než kdybych to nechal bejt tak jak to bylo ne?

Mohl bych se ještě jednou zeptat, proč tam má být "hliněnka?" Mimochodem co je hliněnka..? :-) Stačila by křída nebo tak něco?

tak jinak nech, to na dvě minutky opískovat. na tu kyselinu se vys*r na třmeny z lokomotiv funguje skvěle ale na tohle asi ne jak to tu čtu.

pískováním se zbavíš rzi, ošetříš ráfek proti další korozi a připravíš k povrchový úpravě zároveň(k natření základovkou, nebo pochromování, apod) = médium je z nerez oceli. každá lepší zámečnická firma ho má(u nás to stojí pytlík kafe)

tu kyselinu jsem navrhoval proto protože dokáže odstranit zbytky mastnot a nečistot před tryskáním...

..aspoň tak to děláme v práci.pokud je ráfek už natřenej, nebál bych se ten trskyč použit,je to rychlé, účinné ale musíš mít někoho kdo tryskač má.a ani už ho pak nemusíš natírat(bo choromovat)

jinak bych to řešil asi jak výše psáno tou chemií a přál ti aby ti ráfek sloužil než se stejně rozhodneš k tý metalizaci(bo k novému).

***eště dodám že to tryskání dokáže odhalit i případný vady ráfku, který by tě v budoucnu mohly stát minimálně zdraví(zviditelní uhnilé dráty k výměně, další defekty ráfku)

O žádný "hliněnce" jsem neslyšel. Do pneumatik se sype klouzek, neboli jemně mletý mastek (nerost, bílý jemný prášek), který neleptá pryž, tvoří kluznou vrstvu, která nedovolí vulkanizaci pryže s jiným materiálem v místech, kde vlivem odvalování pneumatiky vzniká mikrotření a jindy rozdílné a hladké povrchy se vzniklým teplem a tlakem mechanicky spojí. Je to obdoba "kovářského svařování", kdy se dvě ohřátá železa přiloží na sebe a údery kladiva dojde k jejich plošnému spojení.
Základovku použij podle návodu výrobce - nenapsal jsi, kterou používáš a chceš fundovanou radu? Čti - i kníhy :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru