Avatar uživatele
BEAES

Ztracené bednění, co to je a jakou má spojitost s Třetí říší?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? anonym, annas, Miroslavst, Radak, tom004 před 4824 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Stavba německé autostrády napříč Československem
Kronika města Olešnice na Moravě, malého města ležícího na Hornosvratecké vrchovině, zaznamenává zajímavé události třicátých let minulého století, kdy nacistické Německo poskytlo práci místním lidem. Rok 1939 je pohledem olešnické kroniky je zachycen takto: „Zima tohoto roku byla velmi mírná. Sněhu bylo málo, teprve v březnu napadlo ho větší množství, takže způsobil hodně škod na ozimech a jeteli. V tuto dobu bylo z různých událostí a zpráv možné usuzovat, že se připravují osudové změny v našem státním a národním životě. Německá říše vymohla si stavbu dálnice územím druhé republiky s význačnými výsostnými právy…“ Stavba této „vídeňské“ autostrády A88, která měla spojit Wroclaw (v německém exonymu Breslau) s Vídní, byla zahájena v dubnu 1939.

Měla to být říšská autostráda o délce 320 kilometrů, postavená na československém území. Původně měl být její status měl být "exteritoriální“, mělo zde existovat celní oddělení od československého státu. Na všech nájezdech a výjezdech by byly německé celnice a dotčené území mělo být vyňato z výsostných československých pravomocí.

Dodnes je na trase této tzv. Hitlerovy dálnice na leteckých snímcích Moravy a severovýchodních Čech zřejmý koridor připravované autostrády, vytvořený provedenými zářezy do krajiny a vybudovanými náspy. I dnes je možné na trase plánované autostrády narazit na rozestavěné pískovcem obložené mosty, vystavěné ve starobylém antickém stylu metodou ztraceného bednění.

Více podrobností na

Zdroj: http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:YEz­R1wjSWqcJ:dum­financi.cz/za­jimavosti/kdyz-dal-hitler-praci-ceskym-lidem+ztracen%C3%A9+bed­n%C4%9Bn%C3%AD+a+Hi­tler&cd=1&hl=cs&ct=clnk&­gl=cz&source=www­.google.cz

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Zajímavá otázka,nikdy jsem o tom neslyšela,neče­tla!Doteď.

Zdroj: http://dumfinan­ci.cz/zajimavos­ti/kdyz-dal-hitler-praci-ceskym-lidem

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Děda Louda

Tvárnice zvané ztracené bednění patří do skupiny základového zdiva a nahrazují klasické dřevěné bednění, které se dříve vyrábělo z dřevěných desek a vylévalo betonem. Podstatou systému ztraceného bednění je vytvoření trvale zabudovaného bednění pro nosnou betonovou výplň stěn a stropů. Základem jsou betonové tvárnice, které se spojují na sucho a vylévají betonovou směsí.
Doplňuji:
Jedná se o stavební technologii. Jak plyne z citace odkazu, byla mimo jiné používána i při stavbě silnic. S Třetí říší tedy nijak nesouvisí.

Zdroj: ceskestavby.cz

Upravil/a: Děda Louda

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek