Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zvuková karta v Ubuntu - kolize s HDMI

Z důvodu nefunkčnosti zvuku v systému Ubuntu 9.1 jsem zakoupil tuto zvukovou kartu:Creative SoundBlaster AUDIGY SE, 7.1, bulk. Protože mám dual-bott s Vistou, která funguje na zvukovku v desce ALC888..tak se raději ptám. Ví někdo, na co jsou ty barevné výstupy ze zvukovky? Po dlouhé době budu instalovat zvukovou kartu a nerad bych něco zčubil. Podstata problému je v tom, že v Ubuntu je nějakej konflikt mezi zvukovkou z grafické karty ATI 4850 a zvukovkou z desky. Ubuntu zkrátka načetlo 2 zvukovky a výsledek je božský klid. Proto doufám, že po instalaci zvukovky do slotu PCI se vše vyřeší a i Ubuntu bude zvukově fungovat. Jo a repráky mám takové ty jednoduché - 2ks na jednom drátě z počítače.
Změna předmětu, původně: Zvuková karta (mif)

Předmět Autor Datum
Obecne: zvukovka ma konfigurovatelne (jack-sensing) vstupy/vystupy oznacene barvami. Obvykle je jedn…
mif 30.12.2009 10:13
mif
to mif: dík za názor..no když už tu zvukovku koupím, tak ji nacpu. Jako základní systém je Vista a t…
bortak 30.12.2009 11:05
bortak
Ano, je to pravda. V linuxu ti koliduje HDMI zvukovka a zvukovka na základní desce. Řekl bych, že sp…
FixExa 30.12.2009 12:18
FixExa
milá fixo..dík..už se na fóru ubuntu trápím 2 den:.(..mám něco měnit na blacklistu..ale mám z toho v…
bortak 30.12.2009 12:47
bortak
..pánové dík za rady..můj předpoklad se splnil, provedl jsem instalaci karty CREATIVE SoundBlaster A… poslední
bortak 30.12.2009 19:15
bortak

Obecne: zvukovka ma konfigurovatelne (jack-sensing) vstupy/vystupy oznacene barvami. Obvykle je jedno, kam repraky "pichnes" (osefujes si to v audio manageru ovladace ke karte), 2.0 repro se ovsem prednostne strka do zeleneho.

Jestli ti koliduje HDMI zvukovka graficke karty s onboard sound zarizenim, je silne pravdepodobne, ze ti bude kolidovat i s dedikovanou zvukovici. Nepouzivas-li HDMI sound, vypni to ve spravci zarizeni ("nepouzivat toto zar."). S Linuxem neporadim, ale snad je tam mozne vybrat si preferovane zvukove zarizeni jako ve WXP - zvolis onboard (Realtek?).

to mif: dík za názor..no když už tu zvukovku koupím, tak ji nacpu. Jako základní systém je Vista a ta snad bude fungovat po zvukové stránce. Stejně mi připadá, že repráky na integrovanou zvukovku nehrají moc nahlas. A pokud v Linuxu bude klid...tož budu čumět bez zvuku.

Ano, je to pravda. V linuxu ti koliduje HDMI zvukovka a zvukovka na základní desce. Řekl bych, že spíše "koliduje" je výstup přesměrován na jinou zvukovku - tím myslím HDMI. Nastav defaultní (výchozí) zvukovku přes klikadlo v Gnome nebo lépe přes alsa-config, nastavení zvuku - alsamixer přes terminál. Pak jde dokonce udělat, že rádio ti jde třeba na integrovanou zvukovku do zesilovače do beden. A třeba video přes externí. Vše pak záleží na nastavení přehrávače. Mplayer, VLC Player. Důležité také je, zda ti systém nehlásí nějakou chybu do logu "dmesg", jestli vidíš v ovládacím centru 2 zvukovky a nehlásí žádnou chybu, tak je chyba v přesměrování toho zvukového výstupu. Více abclinuxu.cz - poradna.

milá fixo..dík..už se na fóru ubuntu trápím 2 den:.(..mám něco měnit na blacklistu..ale mám z toho vítr..když tam hodím interní zvukovku..třeba to linuxu pomůže..Když bude nejhůř..hlavně aby hrála Vista..v Ubuntu budu zkoušet život hluchoněmého..tak šťastnej a veselej!!:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru