Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zvyseni vykonu plynoveho sporaku

Zdravim panove!

Mam sporak s WOK horakem, predelanej ze zemniho plynu na PB. Prej ma 3,5KW, no docela bych tomu veril, ale stejne je to malo. Co se stane, kdyz tam vratim tu trysku na zemni plyn, ktera ma ponekud vetsi otvor? Bude fo fungovat?
Dik

Předmět Autor Datum
Fungovať to bude, iba taká maličkosť, bude zrejme nemožné pri úplnom otvorení ventilu dodržať zmieša…
Joseph 10.07.2010 19:32
Joseph
Dobre. Zkusim poexperimentovat, zacnu tryskou na zemni plyn z mensiho horaku, ktera ma stejne vetsi…
bahno 10.07.2010 19:36
bahno
Nejsem plynař, ale mám za to, že když jsou čtyři různě velké hořáky a jede i ten největší, tak lze n…
Henessy 10.07.2010 19:57
Henessy
S tryskou neexperimentuj, je vypočítán její průtok aby se to nevracelo a někde neřachlo. Hořáky jsou…
Rce 10.07.2010 23:27
Rce
3.5kW je na wok malo. Je to teda trosku lepsi nez 2kW elektricka deska, ale cinani jedou ty svy jidl…
bahno 11.07.2010 00:45
bahno
Ježíšmarjá, to Číňani vařej dubový klády z lesa ::)? Já myslel, že do toho dávají tak akorát bambus.…
Rce 11.07.2010 02:30
Rce
nj, kdyz chces uvarit jidlo s hovezim masem za 2 minuty, aby zeleninka zustala krupava, tak se tam t…
bahno 11.07.2010 09:55
bahno
Tak on má být naakumulovaný ten wok a toho masa tam musí být akorát.
kejki 11.07.2010 17:15
kejki
Ani bych to nepojmenoval tak odborne. Jenom potrebuji malinko zvetsit uplne mrnavy plaminek. No a pa… poslední
eyky 19.09.2014 14:18
eyky
Propan-butan má relativně malou rychlost hoření. Proto při pouhém zvýšení průtoku plynu nad schopnos…
Zerozero 11.07.2010 14:20
Zerozero
Výkon u plynového hořáku je nutno pečlivě seřídit.Je to dáno jednak tryskou,která udává množství ply…
Jabraka 11.07.2010 15:30
Jabraka
S tou pečlivostí v praxi ... No, býva to rôzne. Si zrejme ešte nevidel servisákov plynových kotlov…
Joseph 11.07.2010 16:29
Joseph
Myslíš toto? http://www.igastro-shop.cz/index.php?seznam=1&shop =MjY4MjAwMWE=&from_id=1769&s3=125&s2…
Noe 11.07.2010 16:23
Noe
Tak sem tam misto 0.75 dal 1.15 trysku a nevypada to zle. Akorat je to mirne hlucnejsi, uz je slyset…
bahno 11.07.2010 18:17
bahno

Fungovať to bude, iba taká maličkosť, bude zrejme nemožné pri úplnom otvorení ventilu dodržať zmiešavací pomer PB/vzduch a bude pravdepodobne dochadzať k nedokonalemu spalovaniu PB a tým k neestetickému vytváraniu sadzí na riade.

Nejsem plynař, ale mám za to, že když jsou čtyři různě velké hořáky a jede i ten největší, tak lze na wok dát třeba tu největší, je však třeba seřídit přídavný vzduch.Mi to plynař dělal tak, že kroutil šroubkem, až byl nejostřejší plamen a při prudkém ztlumení na minimum hořák nezhasl.

S tryskou neexperimentuj, je vypočítán její průtok aby se to nevracelo a někde neřachlo. Hořáky jsou jen tak na trysku posazené a když to tam bude víc fučet než má, tak to bude lítat kolem. Každý plyn má jinou výhřevnost, proto různé trysky. 3,5KW je ti málo? Budeš tavit ingoty?

Ježíšmarjá, to Číňani vařej dubový klády z lesa ::)? Já myslel, že do toho dávají tak akorát bambus. Nojo, bambusová násada na koště je tvrdá jak Štolverk. Když si vemeš, že 20 kilowattový kotel pohodlně vytopí celý patrový barák, tak 10kW je fakt na vaření celé krávy i s kůží a rohama. Možná můžeš ještě přihodit pár kamenů. Nespletl ses o desetinnou tečku? No, dávej bacha, aby se plyn někde nevracel a aby se dokonale mísil se vzduchem. Málo vzduchu = červený plamen čoudící. Moc vzduchu = krátký modrý až fialový hučící plamen. Málo i hodně vzduchu silně ubírá na výkonu. Akorát vzduchu - modrý klidný plamen. Jestli ale není to topidlo výkonově stavěné na 10kW, nedostaneš to z toho ani sebevětší tryskou a zaděláváš si na průůůůůser 8-).

nj, kdyz chces uvarit jidlo s hovezim masem za 2 minuty, aby zeleninka zustala krupava, tak se tam ta energie nekde musi vzit. Co sem tak vocumoval, dost casto pouzivaji neco jako je tohle varna-stolicka-vsp-10. No a ja sem si kvuli tomu koupil 5ti horakovou varnou desku - uprostred je tenhle 3.5kW. A jak rikam, neni to uplne hrozny, ale treba papriky mi uz nekrupou, protoze se vari dlouho, chce to vic.

Propan-butan má relativně malou rychlost hoření. Proto při pouhém zvýšení průtoku plynu nad schopnost hořáku, a při současném nutném zvýšení množství přisávaného vzduchu, dojde k odfouknutí plamene od hořáku. Ale experimentování bych se nebál. Zpětné šlehnutí nehrozí. Nejedná se o tlakové směšování jako u autogenu. Jen je třeba dát pozor na únik plynu někam kam nemá, abychom se i s kuchyní nevystěhovali:-). Já bych to řešil tak, že bych se pokusil sehnat velký hořák jako náhradní díl k té var. stoličce. (pokud by se vešel do var. desky). Snad by to šlo ho tam nějak napasovat. Ideální by bylo kdyby byl i se směšovací trubkou. Potom bych zkusil dát tak velkou trysku, kolik to snese. Samozřejmě při současném nastavení vzduchu. Ale přímo konstrukci té var. desky neznám, jestli by to šlo napasovat, tak je to jen tip, co by se dalo dělat. Ale kdyby se to povedlo, tak by to byl nářez. -Dáš pánev na oheň, otočíš se pro maso, -sakra, kde je ta pánev??:-D Jinak tomu výkonu 10 kW celkem rozumím. Jak je vidět na tom obrázku var. stoličky, nejedná se o nic děsivého. Je to jen trochu víc než na vaření čaje8-).

Výkon u plynového hořáku je nutno pečlivě seřídit.Je to dáno jednak tryskou,která udává množství plynu a pak přídavný vzduch,který je nutno nastavit podle plamene,který se při tom kterém nastavení utvoří.Důležitá je také teplota plamene,není účelem,aby plamen měl co největší teplotu,při vaření je nutno zachovat nutriční hodnotu vařených složek potravin,vysoká teplota je může poškozovat.
Takže z toho vyplývá,že to chce odborníka.
JABRAKA

S tou pečlivostí v praxi ... No, býva to rôzne.
Si zrejme ešte nevidel servisákov plynových kotlov v akcii. Nahodí trysku akú si poviesť, samozrejme v rámci možností fyzikálnych zákonov, nastaví od oka, prípadne doladí tlak na redukčnom ventile, potom odkontroluje CO, alebo aj nie ...

Myslíš toto?
http://www.igastro-shop.cz/index.php?seznam=1&shop =MjY4MjAwMWE=&from_id=1769&s3=125&s2=443&id_detail =39976&ecc=0&ac=30
Cena 1500 se zárukou.
Jinak si myslím, že to nebude ani tak o teplotě ale o velikosti vyhřívané plochy(jak rychle se natopí a kdy tam co dáš).
Deska s 1 Wokem 3,5 kW průměr cca 20 cm - ty velké výkony 44 cm.
Nakonec i píšou vývařovny, velké hrnce...a fšimni si, že provoz doporučují venku(asi spotřeba O2 bude dost velká - i na to jsou normy).

Koupit, uřezat nohy a držáky, ze stávající desky vypreparovat Wok, přišroubovat nový a použít rozdvojku na PB. Sice ztrácím záruku, ale mám co chci!
Trochu trnitější cesta, ale delší. Výsledek - 2x větší výkon = 2x křupavější papričky.
Doporučuji kontaktovat Houston v USA. Tam budou teploty při startu opravdu vysoké.
PS: kup menčí Wok - výsledek stejný!

Tak sem tam misto 0.75 dal 1.15 trysku a nevypada to zle. Akorat je to mirne hlucnejsi, uz je slyset jak jde vzduch nasavacima otvorama, ale jde to prezit.
K rade porid si mensi wok - mam 36cm wok s kulatym dnem a mensi snad uz radeji ne. Skoda ze dneska v tomhle paraku nemam 2x chut na poradny maso, takze odskrtnuti provedu casem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru