Avatar uživatele
Usoman

Zvýší se globálně teplota atmosféry na několik set stupňů po dopadu tělesa podobných rozměrů, co vyhladil dinosaury?

Je pravda, že po dopadu takto velkého tělesa je vyvrženého materiálu tolik, že dopadá zpět, po celé Zemi nebo jen na dopadové hemisféře? A je pravda, že tyto padající kusy generují tolik tepla, že zvýší teplotu atmosféry (samozřejmě blízko povrchu) na několik set stupňů?

Protože se všude mluví o tsunami, kolik zabije lidí a jak bude zastíněno Slunce, ale tento jev se dost zanedbává a nemluví se o něm. Myslím, že dopadající kusy hornin a drastické zvýšení teploty by nás asi během prvních hodin dopadu zajímalo více než nějaká tsunami kdesi na pobřeží.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 2273 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Nezvýší, ona se sníží! Díky obrovskému množství prachových částic v atmosféře.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Za drastické zvýšenie teploty sa považuje už zdvihnutie priemernej ročnej teploty na Zemi o 1°C, ako v súčasnosti prebieha.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

NE! Nemusíš znát ani fyziku, abys přišel na to, že tomu, aby došlo ke globálnímu oteplení atmosféry o několik stovek stupňů, bylo by potřeba MNOHEM VĚTŠÍ těleso. Stačí úvaha.

Pokud by se zvedla teplota o několik stovek stupňů GLOBÁLNĚ, došlo by ke sterilizaci celého zemského povrchu – nepřežili by prakticky žádní živočichové ani rostlinstvo – a to jak jistě víš se na konci mezozoika NESTALO. Dinosauři nevymřeli ze dne na den, a značné množství rostlinstva a živočišstva přežilo, včetně savců.

LOKÁLNĚ (v místě dopadu) ovšem zcela jistě došlo k zahřátí na tisíce stupňů – o tom není pochyb. Nicméně hlavní příčinou extinkce na konci křídy byly KLIMATICKÉ změny způsobené dopadem asteroidu Chicxulub. (existují i teorie o vulkanické příčině extinkce, ale to už je jiná otázka)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

mosoj, v súčasnej dobe ide naozaj o oteplenie.

před 2271 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek