Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záloha disku - praktické zkušenosti

Čím nejlépe u cca 5-ti PC ( všechny s 1 diskem a s 1 partišnem, 1x Vista, ostatní WInXP ) udělat zálohu pro případ poškození Win.

Prosím praktické zkušenosti. Vím, že existuje Norton ghost ( ve verzi 9 jsem jej kdysi úspěšně použil ) pak i něco od Acronicsu ( znám pouze z doslechu ) a asi i jiné.

Výsledkem by měly být zálohy disků buď na NASu nebo na usb ext. disku. Dokáže někdo něco doporučit třeba podle obsazeného místa?

Znovu připomínám - zajímají mě praktické zkušenosti.

Díky

Předmět Autor Datum
S produkty fy Acronis mám jen dobré zkušenosti již několik let. http://www.acronis.cz/spolecnosti/sr…
janík 13.08.2008 08:49
janík
Ahoj, ja jsem driv pouzival distribuci linuxu s partimage, ktery je treba na live CD knoppixu. Ma to…
zabak1 13.08.2008 08:57
zabak1
Acronis-dobrý program na zálohu na jednom a tom istom hardwari,pokial dôjde k hw zmene,často odmieta…
ogl 13.08.2008 09:08
ogl
Já mám 100% zkušenost s příkazem dd, který je dostupný v každé linuxové distribuci. Jeho jediná nevý…
KubikH 13.08.2008 23:05
KubikH
Kdybych to měl řešit já navrhnu každý disk rozdělit na dvě partiton, přemístit umístění dokumentů a…
MM_tank 13.08.2008 23:19
MM_tank
Z CD bootovaný Acronis TrueImage externí disky, síťové okolí i ftp pro zálohu/obnovu využít umí. Kaž…
L-Core 14.08.2008 08:06
L-Core
v tomto s tebou nesouhlasím. Ono je to vše v přístupu k počítači a hlavně systému. Já třeba jeden o…
touchwood 14.08.2008 09:15
touchwood
Ty si to jistě ukočíruješ, ale BFU (velká většina uživatelů PC) prostě ne. Na počítačích mají tuny f… poslední
L-Core 14.08.2008 10:02
L-Core
tak tak. ideální řešení. možná doplnit přírůstkové/jiné zálohy dokumentů něčím jako cobian backup (t…
lední brtník 14.08.2008 09:07
lední brtník
kdo používá PQmagic je hovado, ne ajťák.
touchwood 14.08.2008 09:15
touchwood

Acronis-dobrý program na zálohu na jednom a tom istom hardwari,pokial dôjde k hw zmene,často odmieta obnoviť zálohu kvôli zmene digitálnych identifikátorov na novom hardwari-robia to hlavne personal edície,Dobrý program je TitanBackup-poslednú dobu sa objavuje ako free program pre osobné použitie na rôznych cd/dvd prílohách časopisov,dobrá alternatíva je LaCié OneClick Backup-windows softwarová alternatíva applovskej Time Capsule-štandart verzia je free,pro verzia je platená.Osobne mám velmi dobré skúsenosti s Norton Ghost 12-stále podporovaná verzia,vo výpredaji za velmi zaujímavú cenu,podporuje 32/64-bit systémy,Vista je už u tejto verzie samozrejmosťou,okrem ata/sata/usb podporuje aj firewire/fibrechannel disky.

Já mám 100% zkušenost s příkazem dd, který je dostupný v každé linuxové distribuci. Jeho jediná nevýhoda (ale i ta se dá řešit nějakým zřetězením nebo dočasným, dostatečně velkým externím diskem) je, že ti udělá obraz o velikosti 1:1, tj. obraz třeba 20 GB disku (nebo třeba i oddílu) bude mít 20 GB.

Pokud bys měl zájem, napíšu podrobnosti.

Kdybych to měl řešit já navrhnu každý disk rozdělit na dvě partiton, přemístit umístění dokumentů a pošty na "déčko". Zálohu systému dát na druhou partition a vypálit třeba na dvd (případně zkopírovat na NAS) a data pravidelně zálohovat zvlášť třeba na NAS disk například pomocí dirsync www.archersoft.com nebo windows zálohování. Zálohovat systém i data na NAS je docela problematické třeba proto že většina sw síťové disky neumí použít pro obnovu nebo proto že velikost zálohy rychle roste.

v tomto s tebou nesouhlasím. Ono je to vše v přístupu k počítači a hlavně systému.

Já třeba jeden oddíl používám a doporučuju, jenže:

- nepracuju s admin právy
- neinstaluju blbosti
- zálohuju jen data (v zásadě profily uživatelů)

Vše funguje nádherně, nemusím neustále někam něco přepínat, data jsou pod kontrolou.
Podotýkám, že dělám jeden malý separátní oddíl na swap, aby se nefragmentoval.

Navíc, když už tedy (po letech) reinstaluju, tak stejně použiju nově naslipstreamované instalační médium, abych nemusel instalovat tuny záplat, poslední verze programů atp. XPčka jsem za těch 8 let načisto instaloval všehovšudy 2x - pokaždé s novým PC (přechod mezi platformami AMD - Intel; upgrady, resp. přenos na novější HW, v rámci platformy jsem řešil obnovou instalace a záměnou product ID)

Ty si to jistě ukočíruješ, ale BFU (velká většina uživatelů PC) prostě ne. Na počítačích mají tuny filmů, empétrojek, her, různého share/free-waru, spywaru a warezu, čistotu systému dosahují různými podařenými cleanery a tuneup_like utilitami. Při definitivním (docela častém...) zhroucení systému jsou pak všechna nasyslená data fuč. Neadminy mezi nima těžko najdeš, občas díky tomu, že řada jimi používaného sw (občas pochybného původu) jim jinak než pod adminem nejede.

Z rozdělení disku/-ů na více particií jsem hodně dlouho nepocítil nějaké obstrukce (jednou na minulém PC jsem byl nucen rozřiřovat jednu particii, využil jsem toho na otestování PQmagicu za hranu...). Příjde mi vše jaksi přehlednější, uspořádanější (jistě, věc názoru), jinde systém(-y), jinde data, jinde hry, multimédia, jinde pohotovostní zálohy (OS, dat).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru