Avatar uživatele
moon222

Co spraví chuť starých vlašských ořechů?

Vyloupala jsem staré ořechy a mají takovou podivnochuť – jde s tím něco dělat? Děkuji, Monika.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? iceT, johana 56, badisko, marci1 před 3975 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zjentek

Dá se s tím udělat to,že je hodíte na kompost. Ořechy, hlavně vlašské, nevydrží léta, jak se lidé mylně domnívají ..obsahují tuky a oleje, které žluknou, doba je závislá na skladování. Jíst žluklé tuky je nebezpečné a před tím vás chrání právě ta změna chuti. To je ve stručnosti nejčastější příznak změny chuti u ořechů ,)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
badisko

Hořkost vlašských ořechů může být nebezpečná. Někdy totiž signalizuje to, že jsou plody napadeny plísní a tudíž se mění jejich chuť, nebo jsou žluklé. To ale většinou poznáte podle zvláštní příchuti, která není příjemná. Ty rozhodně nejezte, uškodili byste si. U čerstvých ořechů je určitá míra hořkosti normální a zdrojem této nepříjemné chuti je slupka. Některé odrůdy ořechů jsou hořké více, jiné méně a některé téměř vůbec. Takže záleží také na „genetice“ stromu, z něhož ořechy sbíráte.

Hořkou příchuť však můžete minimalizovat tím, že čerstvě nasbírané ořechy vyloupete ze skořápek a ještě mokré a napůl syrové je usušíte v troubě. Poměrně rychle, při teplotě kolem padesáti stupňů. Toto rychlé usušení jim prospěje a nebudou nahořklé, zůstanou spíše sladké.

Takto upravené vydrží asi dva až tři měsíce ve sklenici, chcete-li je skladovat déle, je lépe dát je do sáčku a nechat zamrazit.
Doplňuji:
A jinak je prej upect v troube ze to spravi chut …tak tam par hodte a uvidite…:D

Zdroj: http://www.vi­talia.cz/clan­ky/tipy-pro-dobrou-chut-orechu/

Upravil/a: badisko

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Chuť se vylepšit nedá a nechutné ořechy (jakékoliv) je nejlepší vyhodit. Ani v pečivu se chuť nespraví. Naopak, kdybyste je použila, vyhodíte nakonec i to, co z nich upečete.
I na tržnici a v obchodě, když ořechy kupuji, tak raději ochutnám, do čeho chci investovat. Kolegyně kdysi takhle na tržnici ořechy koupila a vyhodila je potom všechny.
Kdysi mamka dovezla mouku od soukromého mlynáře. Dost dlouho mi trvalo, než jsem pochopila, že mám nakyslé omáčky a jíšku do polévky kvůli mouce. Došlo mi to, až jsem upekla z téhle mouky cukroví. Kyselé vanilkové rohlíčky to byl nezapomenutelný zážitek.
Dobré výrobky jde udělat jen z dobrých surovin.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Promiňte, ale pokud by mi nechutnaly, tak bych je nejedla. Staré ořechy mnohdy nejsou k jídlu vhodné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek