Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Závit s přesahem (strojírenství )

Vážení,

Měl bych na Vás jestli by jste byl někdo tak ochoten,dotaz ohledně rozměru závitu šroubu s přesahem. Jedná se o svorník o rozměru M45x3 ( stará tolerance SN2 ) dnes asi 3n. V normě ČSN 014317 mi to nebylo zcela jasné. Mohl by jste mi prosím dát někdo vědět jaký má být rozměr velkého, malého a středního průměru závitu a dále pak jakým způsobem se vůbec takovéto svorníky montují, v zaměstnání jsme to zkoušeli plochým klíčem a cca 1m trubkou , ale vůbec jme s tím nehnuli max. 1 závit a proto jsme to dále nepokoušeli aby jsme závit nepoškodili a raději jsme ho nechali upravit na klasický M45x3 ( nebyla to chyba ? ).
Možná zní můj dotaz hloupě, ale doposud jsem se ve své praxi se závitem s přesahem nesetkal a rád bych se poučil. děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
¨Závit M45x3 má základní rozměry: Velký průměr závitu šroubu d=45,000mm střední průměr závitu šroubu…
Jan77 13.02.2015 18:41
Jan77
Pracuji na První brněnské strojírně a tam štefty které jsou na turbodmychadlech dotahujeme pomocí pn… poslední
Tramontanela 13.02.2015 23:56
Tramontanela

¨Závit M45x3 má základní rozměry: Velký průměr závitu šroubu d=45,000mm střední průměr závitu šroubu d2=43,051mm a malý průměr závitu šroubu je d3=41,319mm. Mezní úchylky Sn2 malého a středního průměru závitu tohoto šroubu pak jsou +0,082 až +0,088mm, čili je nutno tyto hodnoty přičíst k základním rozměrům. Lze to najít v každých strojnických tabulkách.
Nahradit závrtný šroub obyčejným "svorníkem" je určitě chyba. Konstruktér to nevymyslel je tak pro nic za nic. Jen okrajově zmíním věci související s vůlí v závitu, např. koroze v závitu, samovolné uvolnění, vymačkání, či vytržení závitu vlivem vibrací, atd. Pracuju ve firmě vyrábějící letecké motory, které mají motorovou skříň z hořčíkové slitiny a je v ní cca 40 šteftů, tak vím, o čem mluvím.
Takovéto velké štefty vyžadují natáčecí přípravek a montáž za tepla - tedy podchlazený šroub (-20st) a ohřátá matice (100st, nebo víc, záleží na okolnostech), závity namazat grafitovým mazivem.
Přípravek vypadá asi takto. Vezmete šestihrannou tyč o rozměru pro klíč 60mm, do které uděláte vnitřní průchozí závit M45x3. Závit (tyč) musí být dlouhý alespoň 2x průměr závitu, čili alespoň 90mm. Do poloviny délky zašroubujete normální šroub M45x3, zakontrujete ho maticí a nejlépe zalepíte lepidlem Loctite. Nyní ho našroubujete na šteft až nadoraz a velkým očkem a dlouhou trubkou šteft natočíte do závitu. Asi by bylo dobré to dělat ve dvou lidech a pomocí dvou oček a trubek naproti sobě. Je třeba točit rychle (šroub se rychle ohřeje) a hlavně nezastavovat. Musíte točit za šestihrannou tyč, nikol za stavěcí šroub, jinak to utrhnete.

Honza

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru