Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem [Garáž/Dílna] Odvodnění, hydroizolace a položení betonové podlahy

Dobrý den ve spolek,

prosím Vás potřeboval bych schválit nebo zamítnout můj návrh řešení rekonstrukce garáže.

Takže chtěl bych si na staré chalupě vybudovat ze staré vlhké místnosti (9x7m, do které již ústí vrata) garáž, kterou budu také využívat jako dílnu. Mám problémy se starým neizolovaným zdivem a podřezávání zdiva v šířce cca 1m přesahuje mé finanční možnosti. Nynější podlaha v místnosti je pouze na hlíně dostatečně udusaná.

Můj plán je - každopádně okopat obvodovou zeď zvenku. Dále položit nopku -> husí krk -> a štěrk (případně použít geotextýlii). Jenže problém je, že dvě stěny oddělují pouze budoucí garáž/dílnu od ostatních místností. Je tedy možné provést postup okopu a nahrazení zeminy štěrkem jako zvenčí i uvnitř? Následovně na to položit spodní betony -> ipu (izolaci) -> vrchní betony?

A ještě důležitá otázka: V jakých vrstvách pokládat betony (základní a vrchní) na garážové podlahy? Nebudu mezi pokládat polystyrén a jen pokud bude nutné přidám do vrchní vrstvy armaturu...

Mockrát Vám děkuji za odpovědi na laický dotaz.

Předmět Autor Datum
Janisz, zamítám: "každopádně okopat obvodovou zeď zvenku. Dále položit nopku -> husí krk -> a štěrk…
milan.cukrar 13.04.2010 20:06
milan.cukrar
Váš postup plně schvaluji. Takto to s úspěchem funguje na mnoha objektech, mnoho let. Osobně mám za…
sHpy00n 13.04.2010 22:00
sHpy00n
Byť jsou stěny široké 1m tak bych to podřezal. Pro totální odizolování by bylo na uvedené rozměry po…
Scorpio 14.04.2010 06:51
Scorpio
souhlasím s obrázkem 1a2. Ale to jen zmírní vlhkost, nikoliv odstraní. Viz odborná literatura, profi…
milan.cukrar 14.04.2010 09:43
milan.cukrar
Tak nějak jsem prostudoval materiály, které jste mi poslal - děkuji. Jenže když to porovnávám se svý…
Janisz 16.05.2010 09:46
Janisz
nebo jsem si myslel udelat vyspádování do té venkovní drenáže a ve zdi udělat téčko a ten horní kone…
Janisz 16.05.2010 09:49
Janisz
prosím Vás je možné k navrhovanému řešení ještě přidat po obvodu zdi nopovou fólii? Samozdřejmě bych…
janisz 26.10.2010 06:41
janisz
když napíšu že je to zbytečná práce, tak to chce vysvětlení, ale to je na stránku. Aby utííkala vlhk…
milan.cukrar 26.10.2010 17:22
milan.cukrar
Tou překrývací lištou jsem měl na mysli N-lištu, aby mi za tu nopku nezapadavála malta, jinak nopka… poslední
janisz 27.10.2010 06:44
janisz

Janisz, zamítám: "každopádně okopat obvodovou zeď zvenku. Dále položit nopku -> husí krk -> a štěrk (případně použít geotextýlii)" důvod, tím se nezbavíte vlhkosti ve uzdivu, jen ohrozíte destrukci základů, pokud tam vůbec jsou.
Podobné snahy o (ne)izolaci můžu předvést u kolegy u Jaroměře. Co ten již vyhodil dřiny zbytečně. Ale každá objekt se musí posuzovat zvlášť.
Kolik procent vlhkosti je ve zdi? Opravdu je zeď 1 metr a z čeho je?

Viz stránky odborníka (ne moje)
http://www.jirikovovideni.eu/stavba/view.php?nazev clanku=vlhkost-staveb&cisloclanku=2009010003

Váš postup plně schvaluji. Takto to s úspěchem funguje na mnoha objektech, mnoho let. Osobně mám za sebou několik realizací. Při provádění je nutné dodržovat některá pravidla, která jsem ve zdejších diskuzích již dříve popisoval. Odkazy vyhledám a vložím je sem také. Teď jen v rychlosti; husí krky musí být ve spádu, bez pytlů ve kterých zůstane voda stát a voda musí být někam odvedena. Nopkovaná folie musí být nad terénem řádně ukončena lištou která shora kryje, ale umožňuje odvětrávání.
Shodou okolností jsem před pár minutami vkládal vedle do zpráviček odkaz na Vysušený dům v okolí Ústí nad Labem, kde nešlo jen o vlhkost, ale rovnou o vodu pár cm pod podlahami. Doporučuji prohlédnou fotodokumentaci.

EDIT:
přikládám slíbené odkazy: Izolace obvodových stěn a Rekonstrukce betonové podlahy včetne přiložených obrázků podlaha1.jpg a podlaha2.jpg

Byť jsou stěny široké 1m tak bych to podřezal. Pro totální odizolování by bylo na uvedené rozměry potřeba asi 10 rolí IPY. Když to budete dělat sám tak dáte peníz jen za materiál. Když to podříznete v úrovni podlahy, na podlahu položíte rovněž IPU, máte izolace hotové. Vše zalejete betonem a podlahy jsou hotové (neřeším podkladový beton,popisujete že stávající podlklad je dostatečně pevný).
Bude to dost makačka, ale IPA přeruší vzlínání vlhkoti vlastně okamžikem položení.

Tak nějak jsem prostudoval materiály, které jste mi poslal - děkuji. Jenže když to porovnávám se svým problémem, tak nalézám další a další potíže. A) rozhodně se se základem podlahy nedostanu na 20cm nad terén nyní je podlaha zároveň s terénem a práh vrat je přibližně 20cm nad terénem takže mám od terénu 20cm dostat tam vše trubku, štěrk, betony. Ale zvenku kde budu mít vyvedené sání budu mít drenáž okolo zdi, je možné vyvést sání do štěrku drenáže - tudíž pod urovní terénu?

Tou překrývací lištou jsem měl na mysli N-lištu, aby mi za tu nopku nezapadavála malta, jinak nopka bude drzet sama o sobě bez lišty. Vy říkáte, že je to zbytečné já si to také myslím, protože na spodku izolace by se ani voda vysrážet neměla, aby mi stékala do boků tudíž do zdí. Ale jistý jsem si nebyl...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru