Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno aký je rozdiel medzi HDMI a VGA

Dobrý deň chcel by som sa spýtať či bude mať dáky dopad na krajśiu grafiku v hrách napríklad alebo lepšiu odozvu keď pripojim monitor cez HDMI kabel a cez VGA. A chcel by som sa spýtať aké sú tam rozdiely ? rozdiely ako že HDMI prenáša aj zvuk viem alebo že hdmi prenáša digitálne a VGA prenáša analógové signály je tam aj dáky iný rozdiel ?? a teda je naozaj HDMI viacej výhodný ?

Předmět Autor Datum
Určitě HDMI je dělané na Full HD
Wolve 31.10.2013 17:19
Wolve
Ono je to tak, že grafická karta vlastně produkuje signály HDMI (zjednodušeně řečeno), které se po H…
Pytlík 31.10.2013 17:35
Pytlík
Ďakujem veľmi pekne za objasnenie :) poslední
Ghousst 31.10.2013 17:43
Ghousst

Ono je to tak, že grafická karta vlastně produkuje signály HDMI (zjednodušeně řečeno), které se po HDMI či DVI bez jakýchkoliv ztrát přenáší do monitoru, přičemž monitor přesně ví, kterému pixelu ten momentální signál přísluší - každý pixel dostane to přesně svoje a nic jiného.
U VGA je situace horší. Digitální signál (zmiňovaný HDMI/DVI) je nejprve pomocí D/A převodníku převeden na analogový signál (první místo zkreslení). Potom se pomocí kabelu posílá do monitoru, přičemž analogový signál se snadno zkreslí přenosovými vlastnostmi kabelu (druhé místo zkreslení). V monitoru se pomocí A/D převodníku převede nazpět na digitální signél - opět se zkreslením (třetí místo). Navíc, monitor neví přesně, kterému pixelu patří daný okamžitý signál a pouze to odhaduje (čtvrté místo zkreslení) - tohle se dá alespoň trochu napravit občasným stisknutím tlačítka Autokalibrace.
Je vůbec s podivem, že se při analogovém přenosu (VGA) dostane docela dobrý obraz, který je však vždy horší, než digitální. Někdy jenom o trochu, ale horší. Proto je vhodné, když to jenom trochu jde, použít digitální přenos signálu (DVI, nebo HDMI - z tohoto hlediska jsou totožné).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru