Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem boot.ini a ostatní z C: na jiném partition

Ahojte!

Mohl by mi někdo prosím vysvětlit, jak se může stát, ža si systém (WinXP) odloží tyto soubory na docela jiný disk, než je sám? Podotýkám, že tento oddíl byl naformátován a vytvořen až po nainstalování systému. Potíž je v tom, že mám tuto partition jako záložní, ale protože jsou na něm tyto spouštěcí soubory, nejde naformátovat. A jsme-li u těchto záležitostí, jak je to prosím s aktivitou a neaktivitou oddílů? Proč nelze učinit aktivním oddíl C:? Respektive může být aktivním oddíl se systémem?

Předmět Autor Datum
Ten oddiel tam uz musel byt pri instalacii (alebo pri nejakej oprave bootovania napr. fixboot z konz…
MM.. 13.11.2009 17:25
MM..
Ano, vlastně jsem na okamžik připojil svůj starý "šuplíkový" HDD, abych si z něj stáhl jistý soubor.…
Jeníček 13.11.2009 19:50
Jeníček
Co? Co myslis tym tvojim "aktivny"? Ptz evidentne pleties pojmy. Aktivny oddiel v zmysle bootovaci m…
MM.. 13.11.2009 20:02
MM..
To ano. Ale já nemám aktivní žádný. Myslím tím, že ve správci disků není žádný z nich označen popisk…
Jeníček 13.11.2009 20:11
Jeníček
V sprave diskov nie su ziadne popisky "aktivny". Ktory oddiel je aktivny si mozes pozriet ranishom,…
MM.. 13.11.2009 22:41
MM..
napis jake oddiely mas v sprave diskov a kde mas Win a kde mas ten boot.ini ktory chces zmazat, prip…
MM.. 13.11.2009 20:08
MM..
Já to vyřešil barbarsky reinstalací systému. Stejně jsem potřeboval zjednat pořádek v zahnojených Wi…
Jeníček 13.11.2009 20:12
Jeníček
No právě že nyní už žádné. Po přeinstalaci mám tři oddíly. C:, D: a G:. C: je systémový (jak jinak),…
Jeníček 13.11.2009 23:22
Jeníček
Ok myslim ze reinstalacia bol dobry napad. Teraz som si pozrel jeden XP kde mam 2 primarne oddiely,…
MM.. 14.11.2009 01:37
MM..
disk, ze kterého chceš za všech okolností bootovat, si zapíchni jako master do primárního řadiče. u… poslední
lední brtník 14.11.2009 09:35
lední brtník

Ten oddiel tam uz musel byt pri instalacii (alebo pri nejakej oprave bootovania napr. fixboot z konzoly pre zotavenie), ked to tam dalo spustacie subory. Spustacie subory su vzdy na bootovacom disku v bootovacom (aktivnom) oddieli.

Aktivny oddiel sa da nastavit napr. pomocou ranish-u (ultimate boot CD, www.google.com) Samozrejme po zmene aktivneho oddielu potom treba nan nakopirovat aj vsetky subory potrebne pre boot.

Ano, vlastně jsem na okamžik připojil svůj starý "šuplíkový" HDD, abych si z něj stáhl jistý soubor. Na tom HDD je i Windows a ten se pokusil o boot. To je asi příčina. Ale vůbec nerozumím tomu, proč není oddíl se systémem současně i aktivní. Políčko je šedé a nejde označit. Ostatní oddíly označit jdou.

To ano. Ale já nemám aktivní žádný. Myslím tím, že ve správci disků není žádný z nich označen popiskem "aktivní". Dle mého by měl být aktivním ten oddíl, který obsahuje bootovací soubory Windows, tedy C:. Proč tedy není aktivním, resp. proč není označen jako aktivní. Anebo je aktivní, ale jenom nemá onen popisek? Tedy že nemůže mít popisky dva: systém; aktivní.

No právě že nyní už žádné. Po přeinstalaci mám tři oddíly. C:, D: a G:.
C: je systémový (jak jinak), D: a G: jsou datové disky. Všechny tři jsou primární. C: a D: jsou dva oddíly jednoho fyzického HDD, C: 100 GB, D: 150 GB,. G: je jeden fyzický HDD 250 GB. Některá data na D: a G: jsou identická - jsem trochu paranoik.
Totéž jsem měl i před tím podivným případem. Prostě mám v PC ještě jeden starý 80 GB HDD. Ten není připojený do napájení, ale je tam pro strejčka příhodu. No a shodou okolností jsem z tohoto HDD potřeboval jistý soubor. Tak jsem ho chytře připojil. Jenomže na tom HDD mám i původní instalaci systému. Navíc HDD je IDE a Je napinován jako master. Tudíž mi nějak úplně doprasil, co se dalo. Jednak mi na druhý oddíl systémového HDD přesunul bootovací soubory, to nějak nechápu, ale prostě stalo se, a jednak sám sebe prohlásil za aktivní oddíl. A aktivním zůstal i když jsem PC restartoval a manuálně přes BIOS spustil systém z nové instalace systému na novém disku. Data na druhém, oddílu poškozena nebyla, jen tam vzniklo cca 5 nových systémových souborů, které zmizly z C:, a disk se stal nenaformátovatelným.
Bylo to pěkné psycho. Trápil jsem se s tím tři dny, protože po první přeinstalaci systému mi nefungovala polovina věcí. Začalo to neidentifikováním USB zařízení a skončilo nereagováním fanů na teploty - fany (podotýkám že všechny) se točily i po vypnutí PC, a to tak, že na plné otáčky. Musel jsem PC vypínat tlačítkem na zdroji.
Takže jsem systém reinstaloval podruhé - to abych vyloučil poškození desky. Každý, kdo to musí dělat byť jen jednou, po tom má moční můry ještě týden. Já to dělal dvakrát a jsem na konci svých sil.

Ok myslim ze reinstalacia bol dobry napad.
Teraz som si pozrel jeden XP kde mam 2 primarne oddiely, aktivny by mal byt ten, u ktoreho je volba "nastavit ako aktivny" seda, ptz tak to je u mna :) Ale odporucam do oddielov nebabrat, po novej instalacii je vsetko nastavene spravne.
Po pripojeni dalsieho disku (pri vypnutom PC samozrejme) je treba sa po zapnuti okamzite dostat do BIOSu (hned mackat Del o dusu) a nastavit bootovanie zo spravneho disku v BIOSe a save&exit.

disk, ze kterého chceš za všech okolností bootovat, si zapíchni jako master do primárního řadiče. u sata řadičů kontroluj ve výpisu biosu při startu, kde se ti ukáže.
taky v biosu zkontroluj při připojeném externím disku, že není předvoleno jen bootování z hddd, ale další možná položka "priority" že odkazuje na tvůj typ hdd - toto mohlo za boot z jiného disku.

dále jak píše kolega - ověř libovolným partition managerem, že máš nastaven active partition na tvoje c:, případně že jsou tvoje aktuální windows nainstalovány v primary partition - jedno z toho způsobilo po vyjmutí externího disku nefunkčnost bootování, a pokud jsi to něčím opravoval, tak i přesun zaváděcích souborů včetně boot.ini na druhý oddíl.
ty soubory jdou normálně zkopírovat zpět kam patří, a partition managerem opravit bootovací "active" flag.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru