Avatar uživatele
yeerum

budeme se stehovat, jsme v 2mesicni vypovedni lhute.kauci jsme davaly 10.000 vrati nam pronajimatel kauci?dluh nemame.

je povinen nám vrátit kauci? když je vratná a pronajimatel nam zdelil ze se jeste musi doplatit 2 mesice.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4463 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Kauce jako taková slouží majiteli ke krytí nákladů jako je úhrada škod na vybavení bytu a na bytě samotném (poškozené malby,topení,po­dlahy,vybavení koupelny,kuchyňská linka apod). Dále lze z kauce odečíst dlužné nájemné do doby ukončení nájemné smlouvy a dlužné poplatky (energie za užívání společných prostor, vodné, pokud není účtováno přímo na jednotlivé byty, atd.). Nájemné jste povinen platit do posledního dne trvání nájemní smlouvy, ikdyž byste v té době v bytě již nebydlel. Je třeba si uvědomit, že nájemník má kromě hrazení měsíčního nájmu za povinnost ročně investovat ze svých prostředků do opravy a údržby pronajatého bytu cca 10 % z roční částky nájemného, což zpravidla činí asi výši jednoho dalšího nájmu. Pokud jste takovou údržbu neprováděli, může ji pokrýt majitel nemovitosti odečtem z kauce. Při předání bytu je nutno majitele upozornit na veškeré závady a škody a tyto sepsat do předávacího protokolu. Byt jste povinen předat v provozuschopném a čistém stavu. Bude-li třeba vymalovat, tak počítejte s tím, že Vás vyjde levněji, když tuto práci provedete sám. Na vyplacení zbytku kauce je lhůta do 1 měsíce od ukončení nájemní smlouvy. Nezapomeňte na odhlášení vlastního internetu, pevné linky, atd. Zpravidla je zde výpovědní lhůta 1–3 měsíce. Bydlela jsem v jednom bytě s majitelem bytovky, takže mám tyto informace přímo z praxe. Vše je podloženo ustanoveními občanského zákona.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud je kauce vratná, a je vše předáno zpět v pořádku, musí kauci vrátit. Jinak ji vymáhat právně. Zaplatíte jen dobu po kterou jste byt užívali.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mapel

Většina kaucí je vratná a dává se výši výpovědní lhůty. Proto se většinou při výpovědi už neplatí nájem a hradí se ze složené kauce. Pokud vše zaplatíte mimo kauci, tak je 100% vratná.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek