Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chyba při startu CPUFAN DOESN'T WORK PROPERLY

Mám problém se spuštěním počítače. Abych nastínil situaci - počítač poslední dobou zamrzal, často se ani nepustil jen se protočil a nenaběhl (přesto se nevypnul)..

V rámci nějakých zoufalých pokusů jsem pročistil větrák na procesoru který byl neuvěřitelně zanešen bordelem a prachem, po vyčištění se počítač už začal pouštět jakoby pokaždé (že nezamrzl hned na startu).

Ale stala se chyba, ve své bláhovosti jsem v BIOSu dal LOAD DEFAULT SETTINGS a teď mi to hned po spuštění počítače (hned po obrazovce s údajem o velikosti RAM) vyhodí hlášku CPUFAN DOESN'T WORK PROPERLY, počítač počká pár vteřin a pak se vypne.

Přes tuto hlášku se nemůžu dostat ani do BIOSu znova, jelikož se objeví hned na "2. obrazovce" po spuštění PC.. Poraďte mi prosím někdo jak přivést tento počítač opět k životu, jinak se můžu jít oběsit :x:

Předmět Autor Datum
Zkus připojit jinej větrák a pak se dostat do BIOSu.
mia 29.10.2007 21:58
mia
A čím myslíš že by to tenhle větrák mohl dělat? Točí se úplně v pohodě, je vyčištěnej a snad i správ…
Tommy F. 29.10.2007 22:07
Tommy F.
Mohl by ten větrák být vadnej a tím pádem i způsobit zamrzání PC?
Tommy F. 29.10.2007 22:17
Tommy F.
mohlo by být vadný čidlo ve větráku pro hlídání otáček (žlutej drát). Tím pádem by deska nepoznala,…
mia 29.10.2007 22:24
mia
No jasně no chápu, pokusím se tu mezi všema notebookama najít nějaký stolní PC co mi bude ochotný zí…
Tommy F. 29.10.2007 22:48
Tommy F.
Jasně, pokud jsi obnovil default hodnoty v BIOSu, tak se nastavila funkce hlídání otáček větráku, ta…
mia 29.10.2007 22:51
mia
Tak doufám že zítra to půjde vyřešit. Mám domluvený se spolubydlícím že mi půjčí větrák - sice má vě…
Tommy F. 29.10.2007 23:08
Tommy F.
Nemusis tam predsa cpat vetrak z CPU (ten sa snad najhorsie odmontovava) ale mozes tam strcit akykol…
MM.. 29.10.2007 23:53
MM..
Nejspíš se jen zaplo čidlo otáček ventilátoru. Ventilátor je asi řízený podle tepla /možná to se zap…
MM_tank 29.10.2007 23:24
MM_tank
nj, ale mu na nastartování biosu PC nedá šanci, ptz se hned vypne :-)
mia 29.10.2007 23:27
mia
Fpoho, právě jsme zjistili že jsou vypálený kondenzátory takže deska jde do hajzlu a počítač do kyte…
Tommy F. 30.10.2007 19:46
Tommy F.
na athlony a socket A se desky ještě prodávají, na pentium 3 už ne poslední
MM_tank 30.10.2007 22:03
MM_tank

mohlo by být vadný čidlo ve větráku pro hlídání otáček (žlutej drát). Tím pádem by deska nepoznala, že se větrák točí. Pokud bys na chvíli připojil místo něj jinej větrák (s dobrým čidlem), deska by nic nehlásila, procesor by to tu chvíli, než to v biosu nastavíš, vydržel, a pak připojíš zase starej větrák. Samozřejmě že nebudeš sundávat celej chladič z procáku, pouze odpojíš konektor z desky...

No jasně no chápu, pokusím se tu mezi všema notebookama najít nějaký stolní PC co mi bude ochotný zítra na chvíli půjčit větrák a zkusím to ... Jsem tak nad tím přemýšlel jestli je možný, že ten větrák byl vadnej, tím pádem zamrzal ten pc a jakmile jsem já hňup obnovil default biosu tak se spustila znova funkce pro kontrolu větráku (která byla asi vypnutá) a tím pádem to pak rozpoznalo že ten větrák je vadnej - to by mohlo být že?

Tak dík za radu, zítra zkusím sehnat nový a vyzkouším to... Pokud to nepůjde tak se asi střelím. Není to můj pc ale pc spolubydlící mé přítelkyně takže mě asi roznese v zubech když se to nepovede :D

Tak doufám že zítra to půjde vyřešit. Mám domluvený se spolubydlícím že mi půjčí větrák - sice má větrák jak kráva a na ten procík nejspíš nepůjde namontovat ale to ani nepotřebuju, starej vypojím a novej hodím jen na MB aby se natáhnul a pokud to pošlape tak přecvaknu tu blbou funkci v BIOSu, pro příště poučen že BIOS fakt není můj kamarád :) Dík moc za radu a zítra drž palce ať se povede :D

Nejspíš se jen zaplo čidlo otáček ventilátoru. Ventilátor je asi řízený podle tepla /možná to se zaplo tím bios defaults/ a při startu nenatočí dost otáček. Po ověření že se větřák skutečně točí vlez do biosu a v položce hw monitor vypni kontrolu otáček. Dělá to naprosto běžně u desek asus a gigabyte a ventilátorů freezer.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru