Avatar uživatele
Dav

co je 17.Listopad napsala jsem jednu odpoved a bylo mi řečeno že opsat z kalendáře to dovede také.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? mosoj, chudst, fcoop před 4544 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Podívejte se do modré lišty.

Smutné, že o žádném 17. 11. nevíte nic …

Začněte třeba Janem Opletalem …

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/vyh­ledat?ie=UTF-8&cx=01759792­7737963345235%3Alv-gxwjxnxe&cof=­FORID%3A11&ci=­148&q=17.+lis­topad&sa=Vyhle­dat

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Sůwa

Přiznám se, že ačkoliv jsem před 22 lety byla 17.listopadu na Národní třídě, netroufla bych si dnes napsat, o co vlastně šlo. Pro mne osobně se v tento den přihodily dvě významné události a pro vás ostatní nabízím :
http://analyza­.wz.cz/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
chudst

Jak rika Kerberus, je potreba se stahnout i do minulosti. Pri protinacisticke demonstraci byl postrelen Jan Opletal. Ten 11. listopadu zemrel. 15. listopadu se konal pohreb, ktery vyustil v dalsi demonstraci proti nackum a v dusledku toho se zavrely vsechny ceske univerzity. Pres 1000 studentu bylo poslano do koncentraku a 9 studentu bylo dne 17. listopadu popraveno. Z toho duvodu byl tento den oznacen za Mezinarodni den studenstva.

Presunme se o zhruba 50 let dale. Studentske sdruzeni naplanovalo pietni akci k 50. vyroci uzavreni vysokych skol. Oficialne se mela uctit pamatka, nicmene hodne studentu dalo najevo nespokojenosti i se soucasnou situaci.

Na zadost studentu se akce nezucastnili politicti disidendi, aby akce nebyla zakazana.

Co se delo od 17. listopadu vcetne si prectete zde: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Sa­metov%C3%A1_re­voluce#Od_17._lis­topadu

Ve zkratce: 17. listopadu demonstrovali studenti v Praze – prochazelo to, az vecer byli rozehnani, bylo kolem 600 zranenych a udajne jeden mrtvy (byla to fama, ale to se nevedelo).

18. listopadu – na to reagovali studentni z jinych mest i verejnost. Na Narodni tridu v Praze chodili lide davat kvetiny i svicky. StB dostala pokyn nezasahovat.

19. listopadu – sesli se vyznamne osobnosti, ktere svolal Vaclav Havel. Zalozili Obcanske forum a volali po odstoupeni politiku.

20. listoapdu – Prazske univerzity vyhlasily stavku. Vlada s tim byla srozumnena. Od 20. listopadu se konaly pokojne demonstrace vsude po CR. Zacaly vychazet prvni svobodne noviny: Svobodne slovo.

Jelikoz uz me to nebavi psat, tak viz. dale odkaz z wikipedie :) Vysledkem byl zanik Ceskoslovenska a vznik Ceske a Slovenske federativni republiky, a v roce 1993 doslo k definitivnimu rozdeleni nasich statu. K cemu doslo ale hlavne: k prvnim svobodnym demokratickym volbam po 40 letech.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
WeeBear

Den boje za svobodu a demokracii.

.. ‚Buďme vděční za 17. listopad 1989. Ať už si myslíme, co chceme. Pomyslel si někdo před jedenadvaceti lety, že bude možné beztrestně říci nebo napsat, že komunismus je zločin na lidstvu?! ‘

Pokud Tě to opravdu zajímá, tak přikládám docela zajímavý odkaz.

Zdroj: http://nevidi­telnypes.lidov­ky.cz/spolecnost-mame-slavit-17-listopad-jako-vitezstvi-nad-zlem-png-/p_spolecnost­.asp?c=A101115_­231611_p_spolec­nost_wag

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
fcoop

Co byl 17.listopad – to záleží na tom,odkud se na to díváte, a co chcete,resp. jste schopni vidět.
Zcela jistě to nebyla revoluce,natož sametová.
Bylo to něco ve smyslu:My vám to teda holt necháme,ale vy nám nic neuděláte".
Názorný příklad toho,jak se dá manipulovat s davem.
Něco podobného probíhá dnes v Libyích,Súdá­nech......
Tam jde o naftu.To je jen začátek.
Co až začne docházet voda?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek