Avatar uživatele
anonym

Co to je mobil s aGPS? Je to navigace pomocí satelitů, nebu vysílačů GSM? Je to placené?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4852 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

mobilní telefon může určit svoji polohu dvěma způsoby

  1. klasicky pomcí GPS družic, tento způsob všichni známe, je poměrně přesný (cca 10 metrů odchylka) ale několik sekund až minut může trvat nalezení potřebného množství družic s přímou viditelností. GPS také nefunguje uvnitř budov, tunelech.
  2. druhý způsob zjištění pozice není tak přesný. Telefon zaměří vzdálenost nejbližších vysílačů operátora a místních WiFi hotspotů, a pomocí jednoduchého výpočtu dokáže učit vaší polohu s přesností od 100m až po 2 kilometry (v městech je přesnost mnohem vyšší, mimo města pak silně klesá v důsledku menšího množšství blízkých vysílačů). Tento způsob sice není tak přesný jako GPS, ale funguje i v telefonech které podporu GPS nemají, také je připraven k použítí takřka okamžitě narozdíl od GPS. Energeticky je tento způsob také šetrnější než GPS.

telefony obvykle postupují tak že při zapnutí mapy určí nepřesně ale rychle přibližnou polohu pomocí druhého uvedeného způsobu, zatímco už hledají družice GPS aby polohu co nejdříve zaměřily přesněji. A právě tomuto postupu, kdy je přednostně použito rychlejší ale nepřesné zaměření, předtím než je dostupná GPS se říká aGPS

ohledně placení:
zaměření pozice pomocí GPS družic je zdarma
zaměření pomocí blízkých vysílačů může potřebovat přenos malého množství dat přes internet, typicky WIFI Hotspoty totiž na sebe neumí prozradit svoji polohu, takže jediný způsob jak jejich polohu (a tedy i vaši) zjistit je ten že se tlefon přes internet zeptá zda už kolem stejného WIFI Hotspotu už dřívě někdo neprošel se zapnutou GPS a jeho polohu tak neurčil.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek