Avatar uživatele
anonym

co je to právo? co je to norma?

co je to právo? co je to norma?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5349 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
alenka901

Právo je soubor platných právních norem, tj. příkazů, zákazů a dovolení (obecně pravidel), jimiž právotvorné společenství upravuje přípustné chování a vzájemné vztahy svých členů.

Právem v širším slova smyslu je každý takový soubor pravidel; jsou jím např. i pravidla, která platí mezi vězni v téže cele. Právem v užším slova smyslu jsou však pouze taková pravidla, které stanoví a vynucuje stát. V právním státě má stát mocenský monopol, tzn. pouze stát smí prostřednictvím svých orgánů vynucovat dodržování práva. Pravidla, která stát nevynucuje, např. obyčeje, křesťanské Desatero, pravidla slušného chování, ale ani církevní právo, právem v užším smyslu nejsou.

Norma (nebo také standard) je požadavek na chování nebo vlastnosti věci, člověka, situace apod., určený buď k závaznému vyžadování nebo k posuzování jejich přijatelnosti nebo obvyklosti. V původním latinském významu slovo znamenalo „pravítko, měřítko, pravidlo“. Normy jsou psané i nepsané a mají různou míru závaznosti a různý rozsah platnosti.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Nor­ma

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dandi

Právo-soubor pravidel chování stanovených státem, jejichž dodržování je zajištěno možností státního donucení. Může být objektivní, subjektivní, veřejné, soukromé, hmotné a procesní.
Norma – obecně závazné pravidlo chování, které je vynutitelné státním donucením.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
perumax

Právo je to že v naší zemi máš právo makat ale není práce,máš právo na výplatu ale nejsou peníze,máš právo na lékařskou péči ale na tu též nejsou peníze a ani doktoři a norma je to co ti zadá zaměstnavatel musíš udělat každý den po celý měsíc aby jsi pak zjistil že nemá peníze na tvou výplatu tím pádem nemáš na doktora a proto doktor půjde dělat do zahraničí kde ho zaplatí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Attack-design

soubor platných právních norem, norma určuje určité pravidlo,chování

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pepee32

to jsou podobná slova. Všechno na prava.cz

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek