Avatar uživatele
mosoj

Co to je umělý život?

Kolik chybí do jeho stvoření?

http://www.ces­katelevize.cz/po­rady/104412946­53-hyde-park-civilizace/218411058­090526/

Upravil/a: mosoj

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? ten který je, annas, Shoehardt, aliendrone před 2178 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

„Odborníci z kalifornského Scripps Research Institute vložili do bakterií E. coli molekuly DNA, které se v přírodě nevyskytují. Skutečnost, že dotyčné bakterie jsou navzdory této úpravě schopny normálně růst a množit se, otevírá cestu ke zcela novým formám umělého života.“

Pokud jde o tzv. syntetické organismy, jsou však k těmto základním nukleovým bázím přidány ještě báze zvané „X“ a „Y“, které v přírodě nevyskytují.

Podobné organismy spatřily světlo světa již v roce 2014, ale brzy zahynuly. Ale vědci našli jiné metody jak udržet organismy při životě. .

Ale vznikají i obavy, že by se tyto organismy mohly dopstat do přírody a tak by hrozila katastrofa.

Více na: https://vtm.zi­ve.cz/bleskov­ky/prulom-v-oblasti-umeleho-zivota-vedci-vytvorili-prvni-organismy-se-syntetickou-dna/sc-871-a-185766/default.aspx

Informace je z ledna 2017, takže možná už vědci pokročili dál.

https://techn­et.idnes.cz/u­mely-zivot-chw-/veda.aspx?c=A160323­_125828_veda_mla

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

chybí mozek, umělá síť neuronů a synapsí … jakmile se tohle podaří a s rozvojem simulovaných neuronových sítí který už dnes zažívá boom se to za pár dekád podaří jistě, pak už to bude relativně hračka. Narozdíl od mozku je totiž všechno ostatní v těle jen relativně jednoduché pohybové, vyživovací a zásobovací ústrojí, mozek je jediný skutečný oříšek a opravdu neskutečně obtížně se napodobuje.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

zjednoduším…
Umelý život je ten, ktorý nevznikol prirodzeným vývojom života, ale umelým vývojom – zásahom zvonku viď odpoveď annas
Ale po splnení podmienok prirodenej evolúcie následným prirodzeným vývojom môže sa umelý život transformovať do prirodzeného (neumelého) života.

Príklady možno vidieť napríklad pri mnohých druhoch súčasných rastlin, živočíchov ktoré pôvodne boli vytvorené umelo, kedy sa krížením vytváral nový druh. Nemusí teda ísť len o súčasnú biotechnológiu.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Tohle je zatraceně těžká (ale pěkná) otázka. Jednak – umělý život může být biologický a tady máme k jeho stvoření možná světelné roky (pořád nerozumíme mechanismu jak život vznikl), druhak to může znamenat umělou inteligenci. (AI) V tomto případě je to na spadnutí, jelikož všechny předpoklady k jejímu vzniku již splňujeme (a kdo ví, možná už je mezi námi aniž o ní víme) a pokud ne, tak s ohledem na rychlost vývoje IT to nemůže už trvat moc dlouho. (můj osobní odhad je max 50 let, spíš méně).

Na rozdíl od stvoření nějakého primitivního bio organismu (buňky) bude stvoření AI dokonalý zlom a evoluce se nadále přesune z biologické větve na technologickou (tudíž my lidé jsme VRCHOL biologické evoluce, po nás žádný Homo Super Sapiens nepřijde).

Jinak – jak poznat že „stroj žije“ je otázka sama pro sebe. Mnozí spoléhají na Turingův test, ale podle mne není nezbytný. Venkoncem něco, co „žije“ v počítačové síti může dost těžko chápat lidi. Hele – podívej na východní asiaty, jak ODLIŠNOU , PODIVNOU kulturu mají, prapodivné zvyky, jazyk, písmo… a přitom jsou to v podstatě stejní lidé jako my. Takže od stroje (tedy od něčeho co není člověk, dokonce to není ani biologického původu) lze očekávat v podstatě cokoliv. Klidně se to může naučit emulovat „lidské myšlení“, ale předpkládám že se AI zmůže na něco o DOST lepšího. ;) :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Malé upozornenie
umelý život si nemýľte s umelou inteligenciou

před 2177 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

No… ale jo, námitka se uznává. Tož „SORRYJAKO“! ;) :D :D

před 2177 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Dnešný človek ešte nie je konečná fáza evolúcie života. To ako mimozemšťan – pozorovateľ by ste mohol vedieť. Alebo ste vo vývojovej fáze ešte len človek?

před 2176 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

OMYL, Homo sapiens sapiens JE vrcholem biologické evoluce, žádný dokonalejší následník NEBUDE! (myslím tím nevznikne přirozenou evolucí – jiná věc je využití technologií) Také to neznamená, že JINÉ druhy by se nemohly časem evolučně povznést. Znamená to přesně to, co jsem napsal. ;) :D :D

před 2175 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek