Předmět Autor Datum
Označení © a ℗ V některých státech (hlavně v USA) bylo dříve nutné dílo registrovat, pokud mělo pož…
Redsnake 12.04.2013 15:48
Redsnake
ak som to spravne pochopil stranka je automaticky chranene dielo, ale aj tak mi to pri napr. kradezi…
jesus-pd 12.04.2013 15:58
jesus-pd
napises si na web niekde dole (C) rok a tvoje meno (alebo nejaky nazov firmy alebo co si) a hotovo.…
MM.. 12.04.2013 16:01
MM..
staci ze mam poukladane ako dokaz napr medzi stranky? aj tak pochybujem ze by to niekto kopiroval al…
jesus-pd 12.04.2013 16:26
jesus-pd
Stačí so přečíst autorský zákon. Chráněn je jak obsah tak i design stránky bez ohledu na to je či ne…
czcharlie 12.04.2013 16:42
czcharlie
Problem v designe (tym myslim rozlozenie menu a textu apod) je ten ze to spravidla neni originalne,…
MM.. 12.04.2013 17:03
MM..
Ano, samozřejmě. Jenže design webu není ani daleka jen v rozložení menu a textu, ale i v barevném sc… poslední
czcharlie 12.04.2013 17:39
czcharlie

Označení © a ℗

V některých státech (hlavně v USA) bylo dříve nutné dílo registrovat, pokud mělo požívat ochrany autorským právem. Všeobecná úmluva o autorském právu z roku 1952 umožnila, aby byla v těchto státech díla z jiných zemí (kde registrace nebyla podmínkou ochrany) chráněna i bez registrace, pokud byla označena tzv. copyrightovou výhradou. Takové označení obvykle sestávalo ze značky písmene c v kroužku – ©, případně slova copyright, následované rokem vzniku a označením držitele autorských práv. Ve většině zbytku světa a od roku 1989 i v USA však takové označení není vyžadováno – dílo je chráněno automaticky, aniž by to na něm muselo být výslovně uvedeno a aniž by se autor musel jakkoli registrovat. (Označení je z právního hlediska vyžadováno pouze pro díla, která vznikla před přijetím Bernské úmluvy příslušnou zemí, to je ale evidentně okrajový případ.) Označení © se přesto často objevuje, má však spíše informační hodnotu; jeho právní význam je minimální, dá se pouze předpokládat, že by v případném soudním procesu mohlo označení zdůraznit fakt, že viník o tom, že se jedná o chráněné dílo, musel vědět, neboť je to na díle explicitně uvedeno.

Poblíž tohoto označení se také často objevuje výraz „všechna práva vyhrazena“ – ten má svůj původ v úmluvě z Buenos Aires, která již byla překonána novějšími mezinárodními smlouvami, podle kterých autorskoprávní ochrana vzniká automaticky a toto upozornění opět není vyžadováno. I zde se tedy jedná o čistě informativní poznámku.
Symbol fonogramové výhrady ℗

Obdobou symbolu © je symbol ℗, který označuje tzv. fonogramovou výhradu podle Římské úmluvy. Takto se na zvukových nosičích uvádějí informace o nositelích práv k fonogramu a k právu výkonného umělce k jeho výkonu.

V Unicode má symbol © kód U+00A9, symbol ℗ má kód U+2117. Do (X)HTML lze znak © zapsat entitou ©. Na klávesnici tyto symboly zpravidla nejsou, ve Windows lze znak © zapsat pomocí Alt+0169.

napises si na web niekde dole (C) rok a tvoje meno (alebo nejaky nazov firmy alebo co si) a hotovo. Ked ti to niekto skopiruje mozes sa branit. (za predpokladu ze to fakt bolo tvoje dielo a neopajcol si to niekde ty :D). Autorsky chraneny je obsah (tvoje texty a obrazky tebou vyfotene apod), design stranky ani tak nie, ak to neni nieco uplne vynimocne.

Stačí so přečíst autorský zákon. Chráněn je jak obsah tak i design stránky bez ohledu na to je či není-li výjimečný a bez ohledu na to, je-li copyrigt někde na stránce uveden. Horší je jak prokázat autorství webu. Jediná jakž takž šance je, pokud by stránka byla uložena třeba na webarchivu (www.webarchiv.cz), jenže tam si vybírají, které stránky za archivaci stojí. Jít do soudního sporu není reálné zvlášť u obyčejné amatérsky vytvořené stránky (tím nechci říct, že amatérský web by nemohl za soudní spor stát, jen jsem takový web nikdy neviděl).

Problem v designe (tym myslim rozlozenie menu a textu apod) je ten ze to spravidla neni originalne, kazdy ma menu hore a text pod tym a nalavo nejaky pasik a pripadne aj napravo nejaky pasik, to uz malo aj milion webov pred tym, a bude mat aj potom, to neni chranene ptz to neni originalne.
Samozrejme vlastnorucne urobene obrazky, ikonky, dokonca aj pismo (!), apod je autorsky chranene. T.j. ak pouzijes nejake umelecke pismena (obrazky pismen) nejakeho ineho webu tak porusujes jeho prava. Tusim ze sa uz aj ktosi (velka firma) sudila s kymsi kvoli pismu pouzitemu kdesi v nejakom obrazku

P.S. keby sa niekto snazil napodobit design (rozlozenie prvkov) uplne do bodky presne s cielom zmiast uzivatela aby si myslel ze je na tom inom webe alebo nejak z toho profitovat, tak vtedy samozrejme je napadnutelne aj to kopirovanie rozlozenia webu. Len som este o takom pripade nepocul :)

Ano, samozřejmě. Jenže design webu není ani daleka jen v rozložení menu a textu, ale i v barevném schéma, tvaru ovládacích prvků a spoustě dalších detailů. O layout stránek již úspěšné soudní spory vedeny byly. Ovšem vést soudní spor má význam jen tehdy, pokud satisfakce přiznaná soudem převýší náklady na vedení sporu. Což v drtivé většině amatérských webů splněno nebude.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru